«De useriøse kildene må stilles til ansvar»

Anklagene har haglet mot ham, men Trond Johansen har holdt kjeft i 40 år. Nå krever den pensjonerte etterretningsoffiseren at de som feilaktig har anklaget ham og Forsvarets etterretningstjeneste, må stilles til ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse useriøse kildene må stilles til ansvar, for ellers slutter aldri den løgnaktige og forgiftede atmosfæren rundt e-tjenesten, sier Johansen.

Utsagnet kommer i intervjuet granskingskommisjonen om Lillehammer-saken nå har offentliggjort.

- Kommentarene er til den generelle situasjonen hvor det i lang tid er kommet meget sterke anklager mot meg og tjenesten jeg har arbeidet i, sier Johansen til Dagbladet.

På 90-tallet har det blåst storm rundt Trond Johansen etter anklager om samrøre mellom hans jobb i e-tjenesten og hans posisjon i Arbeiderpartiet.

Slår tilbake

I tillegg har Mossad-avhopperen Viktor Ostrovskij hevdet at han var Mossad-agent.

Johansen har avgitt forklaring for til sammen fem granskingskommisjoner.

Han har hele tida vært offentlig taus om anklagene - «for ikke å blottstille enkelte av kritikerne, som åpenbart var kommet i personlige situasjoner hvor de trengte profesjonell hjelp,» som han sier.

Overfor Bouchikhi-granskerne går han for første gang ut mot anklagene - med sviende karakteristikker.

- Sannheten finnes ikke i de bitre og misnøydes rekker, ikke hos fantastene og heller ikke hos de kilder en møter på bunnen av de dype glassene, sier han.

Han refser både media og politikerne for at de har lyttet til kildene han anser som lite troverdige.

- Media har et ansvar, men enda viktigere er det at politikerne får en påminnelse om ikke å nytte slike personer i den partipolitiske kampen, forklarer Johansen.

Makulert

I intervjuet avviser han at e-tjenesten forut for Bouchikhi-drapet skulle ha hatt noen befatning med agentene fra Mossad.

Johansen forklarer for granskingskommisjonen at samarbeidet med Mossad ble etablert på 50-tallet, tidligere enn det som til nå har vært kjent.

Journalene fra seksjon E13 som dekker perioden før og etter Bouchikhi ble drept, er makulert og har dermed ikke vært tilgjengelig for granskerne.