Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De uskyldige ofre

NEW YORK (Dagbladet): Jeg så Monica Lewinsky dagen etter at hun hadde videovitnet på Mayflower Hotel i Washington. Likblek og krumbøyd kjempet hun seg over gata ved hjelp av livvakter. Det var ikke noe hyggelig syn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få timer etterpå trådte Utahs republikanske alvorsmann, Orrin Hatch, fram på tv-skjermen. Han hadde nettopp sett videofilmen av Monicas vitnemål. «Den viser en ung og sårbar kvinne. Hun vil være et utmerket vitne,» sa Hatch med stein-ansikt. Juristen og mormoneren var åpenlyst på ja-siden for å få Monica «laiv» inn i Senatet.

Orrin Hatch er en av de såkalte anstendige senatorene på Capitol Hill, men når Senatet i dag skal ta stilling til om Monica skal vises fram levende i manesjen, vil mye uanstendighet avsløres. Spesialanklager Kenneth Starr, sjefanklager Henry Hydes gjeng og 55 republikanske senatorer er villige til å ødelegge livet til en ung kvinne for å ta knekken på USAs gjenvalgte president. Monica er bare interessant som et middel mot Bill Clinton. At hun er et forsømt barn fra den kalde overklassen i Beverly Hills og en tilsynelatende ensom og litt barnslig jente som vil ha oppmerksomhet, passer de menneskefiendtlige politikerne bra.

  • Jo mer Monica framstår som et offer, desto viktigere blir det å vise henne fram for hele verden. Det blinde Senatet har klokkertro på at folkets støtte til Clinton vil bli snudd til hat når de ser Monica, levende eller på video. Det de ikke ser, er at det er de selv som gjør Monica til offer. De gir en ung, ubefestet sjel en rolle hun vil måtte kjempe mot i mange år, om hun noen gang vil få et normalt liv. Og millioninntekter kan ikke betale et smadret privatliv. Selv i de mest trofaste republikanske sirkler ser man at det brutale spillet på Capitol Hill har begynt å slå tilbake mot dem selv. Meningsmålingene viser synkende tall på alle områder. Det hjelper ikke å savne Ronald Reagan lenger.
  • Republikanerne har ikke tort å herje med Betty Currie. Presidentens trofaste sekretær er svart, voksen og ærbar. Et helhvitt anklagerkorps hadde framstått som reneste Ku Klux Klan. Det ville avslørt at det ikke lenger handlet om å forsvare konstitusjonen og demokratiet. Bettys hudfarge reddet henne.
  • Men rekken av kvinner som har lidd i kampen for å ta Bill Clinton, stopper ikke ved Monica og Betty. Like ekkelt er det at Starr synes å ha en hang til å ødelegge kvinner i jakten på Clinton. Monica Lewinsky ble nektet advokat da Starrs menn kapret henne for ett år siden. Betty Currie ble avhørt uten nåde. Gang på gang. Clintons tidligere kollega Susan McDougal ble puttet i fengsel i 18 måneder fordi hun nektet å vitne mot Clinton i Whitewatersaken, og Julie Hiatt Steel trues nå med fengsel for ikke å ha bekreftet at hennes venninne Kathleen Willey ble seksuelt trakassert av Clinton i 1993.
  • Spesialanklager Kenneth Starr har de siste ukene framstått som det 13. medlemmet i aktoratet og den 101. senatoren på Capitol Hill. Hans aktivitet er ikke til å stoppe. Starr har mistet all kontroll fordi han har druknet i paragrafer og fanatisme, og mange tror at hans virksomhet nå vil felle hele det uavhengige etterforskningsinstituttet som ble opprettet etter Watergate-skandalen i 70-årene. Starr har vist at ordet uavhengig er en vits, og at statlige millioner brukes til politisk forfølgelse.
  • New York Times har avslørt at Paula Jones-saken ble holdt i live av advokater som mislikte Bill Clinton. Kontakten med Kenneth Starr er beviselig. Da Linda Tripp dukket opp med sine lydbånd, var Kenneth Starr raskt på plass og fikk vridd sin umulige Whitewater-sak over til Lewinsky-skandalen.

Det er denne mannen republikanerne nå omfavner i Senatet. Og med demokratiets fane høyt hevet støtter de en moderne hekseprosess hvor helt andre ofre enn Bill Clinton blir de mest skadelidende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media