Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De utenlandske FN-ansatte var målet

FN mener væpnede opprørere blandet seg med demonstrantene.

BEGYNTE FREDELIG:  Det begynte som en fredelig demonstrasjon før FN-stasjonen ble angrepet.  Foto: AP Photo/Mustafa Najafizada/Scanpix
BEGYNTE FREDELIG: Det begynte som en fredelig demonstrasjon før FN-stasjonen ble angrepet. Foto: AP Photo/Mustafa Najafizada/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) var blant de minst sju drepte etter at en mobb gikk til angrep mot et FN-hovedkvarter i byen Mazar-e Sharif nord i Afghanistan i går.

Angrep startet med en fredelig demonstrasjon i protest mot en amerikansk pastor som satte fyr på muslimenes hellige bok Koranen.
- Utlendinger var målet Lederen for FNs fredsbevarende operasjoner, Alain Le Roy, mistenker væpnede opprørere for å ha blandet seg med demonstrantene, for deretter å lede an i angrepet mot FN-kontoret.

- Noen av dem var helt klart bevæpnet, sier Le Roy.

De utenlandske ansatte var helt klart mål for angrepet, som ikke kostet noen av FNs lokalt ansatte livet, konstaterer Le Roy.

- Vi er overhodet ikke sikre på at det egentlig var FN som var målet for angrepet. Kanskje de bare var ute etter et internasjonalt mål og FN ble målet de fant i Mazar-i-Sharif, sier han.

Sju FN-ansatte De første meldingene fra Mazar-i-Sharif gikk ut på at så mange som 20 FN-ansatte kunne være drept, men FN bekrefter nå at tallet var sju.

I tillegg til Skare ble den 33 år gamle svenske juristen Joakim Dungel, en rumensk FN-ansatt og fire sikkerhetsvakter fra Nepal drept i angrepet.

Fem av demonstrantene som deltok i angrepet ble også drept.

Fordømmes FNs sikkerhetsråd fordømmer angrepet.

- Sikkerhetsrådets medlemmer fordømmer på det sterkeste det voldelige angrepet mot FNs operasjonssenter, sier Colombias FN-ambassadør Nestor Osorio.

Colombia har presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden og Osoria ber på vegne av rådet afghanske myndigheter sørge for at de ansvarlige for angrepet blir stilt til ansvar.

Afghansk politi har pågrepet over 20 personer etter angrepet, blant dem en mann fra Kapisa-provinsen som mistenkes for å ha vært hjernen bak angrepet.

  «Likandes dame» Siri Skare var bosatt i Oslo, men var opprinnelig fra Åndalsnes. Etter endt flygerutdannelse i USA begynte hun å jobbe for Forsvaret i 1982 som den første kvinnelige militærflygeren noensinne, og fikk flyerfaring med både Orion og Hercules.

Hun beskrives som en «likandes dame» av personer som jobbet med henne.

- Skare var en meget høyt respektert offiser, sier generalmajor Morten Haga Lunde under en pressekonferanse i kveld.

Skare startet som militærrådgiver ved FNs assistanseoppdrag i Afghanistan (UNAMA) i august 2010. Skare har jobbet også tjenestegjort i utlandet, blant annet i England. En periode jobbet hun for etterretningstjenesten.

Ikke første gang FN har også tidligere vært gjenstand for angrep i Afghanistan. I oktober 2009 ble fem FN-ansatte drept og ni såret i et angrep mot et gjestehus i Kabul.

ENDTE MED MASSEDRAP: FN mener opprørere utnyttet situasjonen og blandet seg med demonstrantene. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
ENDTE MED MASSEDRAP: FN mener opprørere utnyttet situasjonen og blandet seg med demonstrantene. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer

Ett år senere ble flere opprørere drept under et mislykket angrep mot et FN-kontor i Herat-provinsen.

Et av de verste angrepene mot FN noensinne fant sted i den irakiske hovedstaden Bagdad i august 2003. En kraftig bombe krevde 22 menneskeliv, og FNs spesialutsending Vieira de Mello var blant de drepte.

I desember 2007 ble 17 FN-ansatte drept i et bombeangrep mot et FN-kontor i Algerie.
Nytt angrep I dag morges norsk tid ble også to væpnede menn drept da de angrep en NATO-leir i Kabul lørdag.

Mennene var utstyrt med automatgevær og rakettdrevne granater.

Tre soldater i den amerikanskdrevne leiren Camp Phoenix ble lettere såret før angriperne ble drept.

- De første rapportene tyder på at det var to angripere, en av dem muligens en selvmordsbomber. Ilden ble besvart og begge ble drept, sier en talsmann for den NATO-ledede ISAF-styrken i Kabul.

(Dagbladet/NTB)

FORDØMMER: FN og Alain Le Roy. Foto: AP Photo/The United Nations, Evan Schneider/Scanpix
FORDØMMER: FN og Alain Le Roy. Foto: AP Photo/The United Nations, Evan Schneider/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media