Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De utenlandske tiggerne ødelegger

Ifølge tigger Bjørn Hansen (38) ringer enkelte tiggere politiet, fordi de er så forbanna på de østeuropeiske tiggerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiggerstaden

-  Folk er drittlei tiggere, og det skjønner jeg godt. De utenlandske tiggerne ødelegger så jævlig for oss, sier Bjørn Hansen. Han har tigget i Oslo i 15 år og opplever at tilværelsen er vanskeligere enn noen gang. Han sitter i nedgangen til en t-banestasjon i Oslo sentrum der han har søkt ly for regnet. Koppen hans er nesten tom. Han sier at han nå får betydelig mindre penger i løpet av en dags tigging og mener at dette er på grunn av det store antallet østeuropeiske tiggere som har strømmet til Oslo de siste månedene.

Ringer politiet

-  Vi som har faste tilholdssteder her i byen, kommer nok til å organisere oss og kjeppjage dem. Det er ikke rettferdig at vi som jobber hardt for det lille vi får, skal bli utkonkurrert av organiserte bakmenn, sier Hansen.

Han synes det verste er at de utenlandske tiggerne ikke takker dem som gir.

-  Nordmenn er stort sett veldig snille, men nå er folk lei. Og når enkelte i tillegg ikke er høflige, går det ut over oss som har drevet med dette i mange år. Jeg vet om tiggere som har ringt politiet fordi de er så forbanna over at andre tar markedet, sier Hansen.

Mens han prater, kommer en pent kledd mann tuslende.

-  Jeg har sittet inne i 10 år, og da jeg kom ut bestemte jeg meg for at jeg ikke ville gå den kriminelle løpebanen nok en gang. Derfor begynte jeg å tigge, forteller Robert (40).

 NASKER:  Robert har måttet begynne å stjele fordi han ikke lenger tjener nok på å tigge.
NASKER: Robert har måttet begynne å stjele fordi han ikke lenger tjener nok på å tigge. Vis mer

-  I fjor sommer begynte ting å forandre seg. Plutselig var ikke koppen så full lenger, sier han.

Robert trengte mer penger for å dekke narkotikamisbruket sitt. Han ble desperat.

-  De østeuropeiske tiggerne tok fra meg mye inntekt. Før jul måtte jeg sette fra meg koppen. Jeg begynte å kle meg pent og går nå i butikker og nasker, sier han.

-  Og det er jeg ikke stolt over, legger han til.

Tom kopp

På brua over Schweigaards gate i Oslo sitter Odd Wilson. 49-åringen sier at han aldri har slitt så mye som nå.

-  Før kunne jeg få inn 600 kroner på en dag, men nå er jeg heldig hvis jeg får inn 250 etter en dag med tigging fra morra til kveld.

Han forteller at han har konfrontert utenlandske tiggere.

-  Her om dagen så jeg en fyr som nærmest hang over en stakkars dame som skulle ta ut penger i en minibank. Jeg ble så forbanna at jeg kjeppjaget ham. For to dager siden brøt det også ut slåsskamp etter at en av disse trekkspillgutta sparka borti han stakkars fyren som egentlig hadde plassen. Jeg har ikke sett på makan, sier han.

Grupper mot hverandre

-  Det er alltid vanskelig når grupper i vanskelige situasjoner blir satt opp mot hverandre. Ingen vet hva situasjonen er for disse utenlandske tiggerne, sier konstituert generalsekretær i Kirkens Bymisjon Johannes Heggland.

Bymisjonen har startet prosjektet «Rett i koppen» for å kartlegge tiggerens situasjon.

-  Det er klart at det oppleves som problematisk for dem som har tigget i mange år. Det er blitt såpass mange flere tiggere de siste to åra. Men uansett om det tiggere fra Norge eller fra utlandet, så dreier dette seg om fattigdom og skjev fordeling, sier Heggland.

- UHØFLIGE: - Når enkelte ikke er høflige, går det ut over oss, sier Bjørn Hansen.
TOM KOPP: Odd Wilson (49) har tigget i fire år. Han har aldri slitt så mye som nå. Da Dagbladet traff ham hadde han sittet i mange timer og hadde tom kopp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling