- De utøver alltid psykisk vold, ofte fysisk vold, og den kan være grov

Reform, ressurssenter for menn, sier at de ikke har kapasitet til å hjelpe alle voldsutøverne som tar kontakt.

TRENGER HJELP: Seniorrådgiver hos Reform sier at alt fra konserndirektører til arbeidsledige søker hjelp hos dem.  Illustrasjonsbilde: Colourbox
TRENGER HJELP: Seniorrådgiver hos Reform sier at alt fra konserndirektører til arbeidsledige søker hjelp hos dem. Illustrasjonsbilde: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapsstatistikken hittil i år er mørk. Den viser at over halvparten av alle drapene som har blitt begått i år karakteriseres som partnerdrap.

Eksperter sier at et partnerdrap i mange tilfeller skjer i relasjoner der det fra før er vold.

- Stor pågang Seniorrådgiver Bjørn Løvland ved Reform, som tilbyr sinnemestringskurs for menn, forteller at de har ekstrem stor pågang.

- I fjor var det 250 menn som kontaktet oss om sinnemestring, og vi kunne bare gi et tilbud til rundt 40 av dem, på grunn av ressurser, sier Løvland.

Han forteller at mennene alltid utøver psykisk vold, ofte fysisk vold, og i noen tilfeller det snakk om grov vold mot både partner og barn.

- Våre klienter er både konserndirektører og arbeidsledige, noen har millionlønn og andre ingen ting, forteller han.

- Må ut Kriminolog Vibeke Ottesen, som forsker på partnerdrap og familiedrap, forteller at det er noen ting man vet om de som utfører partnerdrap, men at man må vente med store reformer til forskningen som er satt i gang gir resultater.

Hun mener at det er på tide å gi menn i kriser et bedre tilbud om hjelp.

- Vi kan ikke bare sitte på kunnskapen, vi må nå ut til de som gjør dette, sier Ottesen.

Noe av det man allerede vet, og kan basere hjelpetiltak på, er ifølge kriminologen at mange partnerdrap skjer når kvinnen vil ut av forholdet, at hun har forlatt mannen eller ønsker å gjøre det.

- Psykologien som ligger til grunn er lik på tvers av kulturer. Enten man kaller det «ære» eller «sjalusi», er det de samme livskrisene som utløser drapet, sier Ottesen.

Ekstreme løsninger Hun forteller at en annen kategori er menn som mister sin evne til å forsørge.

- Noen opplever dette som en krise som er så ekstrem at de leter etter ekstreme løsninger. Når de går alene i krisen kan drapstankene komme, og hvis de ikke får noe hjelp til å se andre løsninger, så kan de sitte igjen med partnerdrap som eneste løsning, sier Ottesen.

Hun sier at det ikke er mulig å hindre at menn opplever kriser, men de må få hjelp til å kunne takle det.

Hun forteller at internasjonalt minker antall partnerdrap, og da er det stort sett antall kvinner som dreper sine menn som går ned. Menn som dreper sine koner minker ikke i samme grad.

- Kvinner har til tider drept sine partenere nesten like ofte som menn. Kvinner begår partnerdrap når har blitt utsatt for psykisk eller fysisk misbruk, og ser på drap som eneste løsning for å redde sitt liv, sier Ottesen.

Hjelpetilbud Hun forteller at grunnen til at kvinner nå ikke dreper sine menn like ofte sannsynligvis kommer av at hjelpetilbudet til kvinner i slike situasjoner har blitt dramatisk bedre.

- Bedringen begynte på 70-tallet da det ble mer akseptabelt og økonomisk mulig for en kvinne å bryte ut av et forhold. Nå er det krisesentre, voldsalarmer og muligheten til å få beskyttelse, sier Ottesen.

FORSKER PÅ PARTNERDRAP: Vibeke Ottesen sier at det er viktig å kunne snakke om drapstanker. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
FORSKER PÅ PARTNERDRAP: Vibeke Ottesen sier at det er viktig å kunne snakke om drapstanker. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Hun mener det er på tide å få et bedre hjelpetilbud for menn i krise også.

- Ikke alle som har drapstanker handler. Men i 15 tilfeller hittil i år, så har noen handlet. Hvis vi kan fjerne tabuet om at man kan få drapstanker når man er i krise, så har vi kommet langt, sier Ottesen.

- Ikke mistenkeliggjøring - Vi må ikke mistenkeliggjøre personer i krise, men strekke ut en hjelpende hånd. Om du har en bror, kollega, kompis, eller en venninne som går igjennom en livskrise, kan du spørre om de har drapstanker, og be dem søke hjelp, sier Ottesen.

Hun advarer mot en for enkel sammenligning av antall partnerdrap i år med Kripos sin statistikk for tidligere år.

- Noen av de 15 kan være dødlig vold, mens Kripos sin statistikk inneholder kun overlagte eller forsettlige drap. Og kjæresteforhold inngår heller ikke i Kripos sin statistikk over partnerdrap, sier Ottesen.

- Mer kunnskap Løvland ved Reform tror at det trengs mer kunnskap om vold i nære relasjoner og drap, og at hjelpeapparatet må få en organisert måte å samle informasjon på, slik at de kan lære av alle de tidligere partnerdrapene, slik at andre kan bli stoppet før det går like langt.

Andre som tilbyr hjelp til menn som utøver fysisk eller psykisk vold, og/eller ofrene, er Alternativ til vold og Brøset, en avdeling som er tilknyttet St. Olavs hospital i Trondheim.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo sier at det offentlige nå skal bli bedre på å forebygge partnerdrap, og nevner blant annet ett av programmene på Brøset.

- Vi kjører en langt større innsats på sinnemestring. Sinnemestringskurset i Trøndelag har introdusert et nytt opplegg for megling. Det er basert på en vitenskaplig metode fra København, der paret skal løse opp i de mønstrene som danner grunnlag for vold, sier Faremo til Dagbladet.

Hun forteller også at de har begynt et prosjekt med en omvendt voldsalarm. Det er en alarm som festes på voldsdømte, som så vil utløses om de går inn i «forbudte soner», som for eksempel kan være hjemmet til personen de har utøvd vold mot.

SINNEMESTRING: Seniorrådgiver Bjørn Løvland sier at de i fjor fikk rundt 250 henvendelser, men bare kunne hjelpe 40. Foto: Reform
SINNEMESTRING: Seniorrådgiver Bjørn Løvland sier at de i fjor fikk rundt 250 henvendelser, men bare kunne hjelpe 40. Foto: Reform Vis mer