De utrydningstruede fuglene drukner i hopetall. Ingen skjønner hvorfor

- Det er virkelig uvanlig.

DRUKNINGSDØD: Forskerne undrer seg over hva som er årsaken til en rekke tilfeller av massedrukning blant Storbritannis stær-bestand de siste årene. Foto: Keith Larby/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
DRUKNINGSDØD: Forskerne undrer seg over hva som er årsaken til en rekke tilfeller av massedrukning blant Storbritannis stær-bestand de siste årene. Foto: Keith Larby/Demotix/Corbis/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På 1980-tallet var de enorme flokkene med stær, eller «starling» som det heter på engelsk, et vanlig syn på den britiske landsbygda.

Men de har blitt sjeldnere og sjeldnere siden den gang. I dag teller de bare 3,4 millioner eksemplarer, og er klassifisert som en truet dyreart.

Årsaken til dette er mindre tilgang på insekter og det faktum at plassene som er egnet for reir har blitt færre. Men selv om dette er lett forklart, er det noe ved stærens adferd som får forskerne til å klø seg i hodet.

I en tiårsperiode fra 1993 til 2003 ble det registrert 12 tilfeller av massedrukning.

Unge mest utsatt I ti av de overnevnte tilfellene har minst ti fulger lidd drukningsdøden, og i ett av tilfellene hele 80 individer. Dette viser forskning som ble publisert i tidsskriftet Scientific Reports på onsdag denne uka.

Forskerne er klare på at dette ikke er grunnen til at bestanden har minket så kraftig som den har gjort, men det er likevel noe som får dem til å undre.

I tillegg viser statistikk gjengitt av The Guardian at av 79 registrerte fuglearter, er stæren den arten der drukning forekommer oftest som dødsårsak.

Obduksjon i etterkant har heller ikke avdekket noen bakenforliggende sykdommer som kunne forklart fenomenet, og det skjer som oftest på våren og sommeren. Unge fulger virker å være mer utsatt enn eldre.

Teorier Dr. Becki Lawson er hovedforfatter av rapporten og jobber til daglig som vilt-veterinær for Zoological Society of London. Hun forteller til avisa at årsaken mest sannsynlig er å finne i adferdsmønsteret til fuglene.

En teori går ut på at fuglene, som vanligvis ferdes i store flokker, rett og slett ikke er i stand til å komme seg opp av vannet fordi det er for mange fugler rundt den.

I tillegg er det mulig at når fjærdrakten blir våt, kan det være vanskelig å holde seg flytende. Dette går spesielt ut over de uerfarne yngre fuglene. Men alt blir ifølge henne bare spekulasjoner.

- Men det virker som om det er noe ved akkurat denne arten som gjør dem spesielt utsatt for drukning. Det er virkelig uvanlig, sier hun.

Massedød Der det altså er flokkmentaliteten og adferdsmønsteret som er skyld i at det tidvis forekommer massedrukninger av stær, var det en sykdom som i vår- og sommermånedene tok livet av over 100 000 antiloper på Den eurasiske steppe i Kasakhstan.

Så ille var det at bestanden på verdensbasis ble halvert. Lenge skjønte forskerne ingenting av hva som var årsaken, men i september ble det avdekket at en bakterieinfeksjon var skyld i massedøden.

- Omfanget av denne massedøden, og hvor fort det har gått, ved at den sprer seg til hele flokken, har aldri blitt observert for noen annen art, sa geologen Steffen Zuther.

Det er fortsatt et mysterium hvorfor disse bakteriene, som til vanlig er harmløse, har gjort et så grovt innhogg i den totale bestanden.