Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De utspekulerte tyvene ventet på det eksakt riktige øyeblikket. Så slo de til

Stakk av med verdier for mer enn 50 millioner.

INNBRUDD: Tyvene valgte øyeblikket der alle er opptatt da de slo til mot juvel-grossisten. Nyttårsnatta åpnet de safe etter safe i New York før de stakk av fra stedet. Video: New York Post Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På nyttårsaften var som vanlig store folkemengder samlet på, og i området rundt, Times Square i New York.

Lite visste de om at bare noen kvartaler unna ventet tre juveltyver på det eksakte øyeblikket hvor 2016 ble til 2017 før de slo til.

50 millioner

Mandag offentliggjorde politiet en overvåkningsvideo fra lokalene der tyvene brøt seg inn i en rekke safer, og stakk av med juveler verdt over seks millioner dollar. Dette tilsvarer over 50 millioner norske kroner.

Gullsmeden Gregg Ruth spesialiserer seg i fargede diamanter, og det dyreste smykket tyvene kom seg unna med er et kjede av hvitt gull med hvite diamanter verdt over 1,7 millioner norske kroner.

På videoen kan man se to av de antatte tyvene. En av dem er en mann med skjegg, hettegenser og ryggsekk som slår løs med en hammer i flere sekunder. Han ser i tillegg rett inn i kameraet.

Hans medsammensvorne har på seg en hettegenser og en maske. Etter noen sekunder later det til at de legger merke til overvåkingskameraet, og han hopper opp og slår det ut.

Mistenkelig

Politikilder melder til både New York Post og New York Daily News at de er overbevist om at tyvene var kjent med både lokalene og sikkerhetssystemet.

De sier også at safene enten sto ulåst, eller at tyvene allerede kjente til koden for å hente ut verdisakene.

En bygningsarbeider som jobbet i det 16 etasjer høye bygget påpeker også overfor New York Post at det virker mistenkelig med tanke på at juvelhandleren, som i all hovedsak driver engrossalg, ikke har noen form for reklame for sin virksomhet på fasaden.

- Hvordan kan noen vite at de skulle bryte seg inn her? Timingen er også veldig spesiell. Det virker som om de visste at butikken ville være helt tom, sier han.

London-innbrudd

Det er ikke første gang et spektakulært juveltyveri legges til en høytid. I påska 2015 forsvant verdier for nesten 180 millioner kroner fra et velv i Hatton Garden Safe Deposit i London.

Det tok ikke lang tid før den britiske tabloidpressen mobiliserte som bare den kan. Spaltemeter på spaltemeter ble skrevet og dramatiske bilder brettet ut over side etter side etter det spektakulære innbruddet i den engelske hovedstadens diamantdistrikt.

Fortvilede kunder klagde sin nød. Smykkeforhandlere hadde mistet halvparten av vareutvalget, mens andre fryktet at familiejuvelene var borte for alltid.

Brekket ble raskt ble klassifisert som det største juveltyveriet i britisk historie, og det eneste politiet hadde å gå på var overvåkningsbilder av synderne iført støvmasker og anleggshjelmer. Det skulle vise seg å være nok.

Den 19. mai samme år slo over 200 politibetjenter til mot tolv adresser i Nord-London og i Kent. Sju personer ble pågrepet.

De sju, Brian Reader (76), Danny Jones (60), John Collins (75), Terry Perkins (67), William Lincoln (60), Hugh Doyle (48) og Carl Wood (58) ble alle funnet skyldige.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling