De utstøtte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Oslopolitiet advarte om at «tiggingen er et skalkeskjul for kriminalitet», og mot multikriminelle rumenere som reiser rundt i landet og stjeler, har tiggerdebatten fått en ny omdreining. Kriminalitetssporet har blitt fulgt opp flere steder i landet. Politiet i Hordaland har advart om at de eldre romkvinnene som roter i søppelkassene i Nygårdsparken, blant brukte bleier og råtten mat, samarbeider med kriminelle. I Rogaland har politiet bedt folk om å ikke gi dem penger. Politiet på Agder gikk nylig ut med en advarsel mot kriminelle «sigøynere».

Pressen har fulgt opp. Ivrige fotografer har tatt bilder av romfolk som har «møter», og av mennesker de hevder er vinningsforbrytere sammen med folk som tigger. VG kunne sist uke vise hele Norge hvordan «tiggerne» i Oslo sover. De sover ute, på bar bakke, eller på utbrettede pappkartonger. VGs fotografer fikk et blinkskudd av noen som hadde overnattet i en rundkjøring. Selvsagt bør politiet søke å advare mot og å forebygge kriminalitet og selvsagt er kriminaliteten svært alvorlig for den det rammer. Og pressen bør informere om politiets arbeid. Men er det nødvendig å sette inn paparazzifotografer mot mennesker som sover utendørs? Politiet vet heller ikke hvor omfattende kontakten mellom de som tigger og de som stjeler er, om de samrår seg om hvordan de skal robbe godtroende nordmenn, eller om de kanskje konverserer om helt andre ting. De kan heller ikke si noe om hvor mange av tiggerne som samarbeider med tyvene. Akkurat den siden av saken har kommet litt lite fram den siste tida.

Fotografen Linda Bournane Engelberth fulgte en gruppe romfolk fra Romania som tigget i Oslo over seks måneder. Arbeidet ble til utstillingen «Jaget fattigdom» som ble vist i Trondheim i fjor høst. Engelberth ble overrasket over aggresjonen tiggerne møtte fra vanlige nordmenn. Tiggere som ikke gjorde annet enn å sitte helt rolig, ble spyttet etter og skjelt ut av tilfeldig forbipasserende. De ble også jaget rundt i byen. En dag ble gruppen hun var sammen med bortvist fra kjøpesenteret Gunierus. Da Engelberth påpekte overfor vekterne at ingen tigget, men at de bare sto der for å vente på noen, fikk hun til svar at «de menneskene er ikke ønska her uansett».

Romfolk jages over hele Europa. Romania har den største rombefolkningen i verden, trolig bor mer enn en million rom i Romania. Og landet er ikke kjent for å sy puter under armene på sin største minoritetsgruppe. Arbeidsløsheten er skyhøy, og de diskrimineres systematisk. Fram til 1850 tallet ble rom holdt som slaver i Romania. På 1990-tallet ble flere landsbyer i Transilvania åsted for regelrette pogromer. Bosettinger ble stormet og satt fyr på av rasende mobb. Romanias daværende utenriksminister Adrian Cioroianu hevdet i 2007 overfor italiensk presse at kriminalitet utført av «såkalte rumenere av rom-opphav som blir omtalte som rumenere bare fordi de har rumensk pass» påfører Romania et dårlig rykte. Cioroianu har også uttalt at han ville kjøpe land i ørkenen i Egypt, for å sende de som skader landets gode rykte dit.

23. februar i år ble trebarnsmoren Renata i landsbyen Tatarszentgyörgy ved Budapest vekket av en underlig lyd. Klokka var like over midnatt. Like etter var huset overtent. Renata, barnefaren Róbert og de tre barna rømte huset. Utenfor sto de ukjente gjerningsmennene og ventet på dem. De skjøt med skarpt mot den flyktende småbarnsfamilien. Familiefaren og sønnen Robika på fem år ble truffet. Begge døde seinere av skadene de fikk. Det spekuleres i om livene deres kunne blitt reddet hvis ambulansen ikke hadde drøyd i to timer med å dukke opp. Siden januar i 2008 har åtte rom blitt drept i hatkriminalitet bare i Ungarn, ifølge European Roma Rights Center. Senteret har også rystende historier å fortelle fra Tsjekkia, Slovakia og Italia. I sommer har vi også kunnet lese om at rom har blitt angrepet av rasister i Belfast. Ungarn topper for tida statistikkene for rapportert hatkriminalitet mot romfolk. For bare noen uker siden gjorde det høyreradikale partiet Jobbik et brakvalg, og fikk 14, 7 prosent av stemmene ved Europavalget. Partiet har kamp mot «sigøynerkriminalitet» som en av sine fanesaker. Medlemmer av partiets paramilitære gren, den ungarske garde, står bak noe av hatkriminaliteten mot romfolk.

Det er sant at det er andre land som har ansvar for Øst-Europas romminoritet. Men flere av disse landene har over lang tid vist at de ikke tar dette ansvaret. Med EU-medlemskap for land som Romania, Bulgaria, Slovakia og påfølgende reisefrihet for alle borgere, har romfolket blitt en felleseuropeisk utfordring. Også vi burde diskutere mer enn lov og orden. Vi burde også snakke om volden, fattigdommen og de faktorene som gjør østeuropeiske rom til en utstøtt gruppe i hele Europa.