Hjerteskjærende bilder:

De utsultede hundene viser krisen i Venezuela fra dyrenes perspektiv

Landet står på randen av kollaps. Det får konsekvenser for dyrene også. 

BOLIBOMBA: Denne hunden, som har fått navnet Bolibomba,  kom til hundepensjonatet for to år siden, og lider under den økonomiske krisen. Foto:  REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/ NTB Scanpix. 
BOLIBOMBA: Denne hunden, som har fått navnet Bolibomba,  kom til hundepensjonatet for to år siden, og lider under den økonomiske krisen. Foto:  REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/ NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den økonomiske krisen i Venezuela skaper store problemer for befolkningen, som sliter med matmangel og plyndring.

Det har gjort at folk forlater landet i håp om en bedre framtid - og lar kjæledyrene være igjen.

- Krisen har rammet hardt. Folk forlater hundene sine fordi de ikke har råd til mat og fordi de forlater landet, sier 53 år gamle Maria Arteaga, som driver et hundepensjonat i Los Teques til Reuters.

OJITOS: Den blåøyde hunden Ojitos har fått tildelt navnet fordi hun har blå øyne. Hun har flere ganger blitt forsøkt adoptert bort, uten hell. Foto: Reuters / NTB Scanpix. 
OJITOS: Den blåøyde hunden Ojitos har fått tildelt navnet fordi hun har blå øyne. Hun har flere ganger blitt forsøkt adoptert bort, uten hell. Foto: Reuters / NTB Scanpix.  Vis mer

Hun prøver nå å ta vare på løshundene på beste vis, men det koster.

Fra dyrenes perpektiv

Nyhetsbyrået melder nå at en 20 kg tung sekk med hundemat nå koster 50 amerikanske dollar, noe som i dag er dobbelt så stor som minstelønna i Venezuela på en måned.

PEQUI: Lille Pequi har bodd på pensjonatet i et drøyt år. Foto: Reuters / NTB Scanpix. 
PEQUI: Lille Pequi har bodd på pensjonatet i et drøyt år. Foto: Reuters / NTB Scanpix.  Vis mer

Reuters-fotograf Carlos Garcia Rawlins har fotografert hundene for å vise krisen i Venezuela fra dyrenes perspektiv.

Dyrene er tydelig pjuskete og magre; enkelte så underernært at ribbeinene ser ut som de skal sprenge ut gjennom skinnet.

Ifølge fotografen, døde flere av hundene etter å ha blitt fotografert.

På randen av kollaps

Fra å ha vært et av de best utviklede landene i Sør-Amerika, står Venezuela nå på randen av kollaps.

MAGER: Lille Sonrisa har tydelige ribbein som stikker ut gjennom skinnet. Navnet Sonrisa er gitt til henne på pensjonatet, og betyr «smil». Foto: Reuters / NTB Scanpix. 
MAGER: Lille Sonrisa har tydelige ribbein som stikker ut gjennom skinnet. Navnet Sonrisa er gitt til henne på pensjonatet, og betyr «smil». Foto: Reuters / NTB Scanpix.  Vis mer

De siste tre årene har landets økonomi rast i takt med oljeprisene. Strøm og vann er mangelvare og befolkningen må ukentlig stå i timelange køer for å få tak i det mest nødvendige, noe som også har ført til flere tilfeller av plyndring.

Tidligere i år ble landets kvinner oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.

DØDE: Denne hunden, kalt La China, døde bare en uke etter at dette bildet ble tatt 16.august. Foto: Reuters / NTB Scanpix. 
DØDE: Denne hunden, kalt La China, døde bare en uke etter at dette bildet ble tatt 16.august. Foto: Reuters / NTB Scanpix.  Vis mer

Sykehusene er tomme for selv det mest nødvendige, noe som har tvunget folk ut på det svarte markedet for å skaffe seg medisiner. Da grensa mellom Venezuela og Colombia ble midlertidig åpnet 10. juli, strømmet tusenvis av venezuelanere over grensa for å kjøpe essensielle varer, og en studie gjennomført av landets tre største universiteter viser at 90 prosent av befolkningen spiser mindre enn de gjorde i fjor, og at «ekstrem fattigdom» har økt med 53 prosent siden 2014, skriver BBC.

Steile fronter

Den sittende presidenten Nicolas Maduro får skylda for den økonomiske krisen - og hvis hans politiske motstandere får det som de vil, blir det holdt folkeavstemning om han skal få fortsette som president i januar neste år.

Frontene er steile mellom regjeringskritiske demonstranter og presidentens tilhengere, som lover å forsvare hans «sosialistiske revolusjon».

PASTORAIS: Matmangel er et problem også for hundene i Venezuela. Her er Pastorais. Navnet betyr sauegjeter. Foto: Reuters / NTB Scanpix. 
PASTORAIS: Matmangel er et problem også for hundene i Venezuela. Her er Pastorais. Navnet betyr sauegjeter. Foto: Reuters / NTB Scanpix.  Vis mer

Opposisjonen mot Maduro står i skarp kontrast til populariteten til hans forgjenger - sosialisten Hugo Chávez, som stort sett var populær blant landets befolkning fra han tiltrådte i 1999 fram til han døde i 2013.

Chávez nasjonaliserte blant annet store deler av Venezuelas oljeindustri, og bygget den bolivarske revolusjonen på landets store og økende oljeinntekter.

LURVETE: Pichurra er navnet den lille hunden på pensjonatet har fått. Den bærer tydelig preg av matmangel. Foto: Reuters / NTB Scanpix. 
LURVETE: Pichurra er navnet den lille hunden på pensjonatet har fått. Den bærer tydelig preg av matmangel. Foto: Reuters / NTB Scanpix.  Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer