- De utviser et veldig mot

Jonas Gahr Støre om demonstrantene i Iran.

KOMMER MED STØTTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Iran ikke kan leve med et valgresultat som ikke har tillit i befolkningen. Foto: Scanpix
KOMMER MED STØTTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Iran ikke kan leve med et valgresultat som ikke har tillit i befolkningen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Utenriksministeren kommer nå med sin støtteerklæring til folket i Iran som krever frie valg. Demonstrantene i Iran og Mir Hossein Mousavis tilhengeres opprør har gjort inntrykk på på Jonas Gahr Støre.

- De utviser et veldig mot når de melder seg på den måten. Når jeg ser disse bildene fra Iran, tenker jeg at ungdom i Iran identifiserer seg med de deler av verden som har utvikling og som har staket ut en del rettigheter, sier Støre til Dagbladet.

- Er dette en støtteerklæring til demonstrantenei Teherans gater?

- La meg si det sånn: Det er ikke for meg å blande meg inn i den interne prosessen. Men det jeg kan si er at på prinsipielt grunnlag støtter Norge de som er opptatt av demokrati, reformer og fredelig utvikling. Det vil vi også i Iran, sier Støre.

Nylig har også Obama uttalt seg om demonstrasjonene i Iran.

- Må ta et skritt tilbake
De store massemønstringene og protestene mot det offisielle valgresultatet er de største demonstrasjonene Iran har sett siden de revolusjonen som førte til sjahens fall i 1979. Enkelte har hevdet at hele to millioner mennesker var ute i gatene til tross for forbudet.

I går var det flere kilometer lange demonstrasjoner i Teheran, kledd i grønt, for å vise sin avsky mot et valgresultat de mener er juks og bedrageri.

- Hva det vi nå ser er, om det er starten på, om det er noe som er stort og grunnleggende eller om det er en spontan reaksjon, det vet vi ikke, sier Støre til Dagbladet og legger til:

- Det er jo tydelig at det har en effekt når myndighetene må ta et skritt tilbake og se på valgresultatet på ny.

I dag gjorde det mektige Vokterrådet det klart at de vil telle stemmene på ny i omstridte områder. Det offisielle valgresultatet ga presidenten Mahmoud Ahmadinejad 62,6 prosent og den tidligere statsministeren Mir Hossein Mousavi, 33,7 prosent. Valget har aldri hatt så stor valgdeltakelse de ti gangen et slikt valg har blitt holdt. Hele 85 prosent av velgerne ga sin stemme. Det er mange av de som nå er i harnisk.

- I utakt med folket
Utenriksminister mener Irans mektige Vokterråd og Khamenei må sørge for et valgresultat som har tillit i befolkningen. Flere steder går det rykter om et helt annet og langt mindre offisielt valgresultat. Der går Mousavi av med seieren.

- Nå rører de på seg i Iran. Iran bør møte verden med et valg som har troverdighet og tillit i sitt eget land. Det svekker Iran om de ikke har det, sier Støre.

- Det sies at dette er de største opprøret siden revolusjonen mot sjahen i 1979. Hva tenker du om det?

- Historien om at revolusjonen har funnet sted i Iran har ikke troverdighet. Jeg tror aldri historien har vist at en revolusjon bringer det endelige svaret på et samfunns sosiale og politiske utvikling. Det iranske autoritære styresettet er som alle andre autoritære styresett; de kommer ut av takt med sin egen befolkning, sier Støre og legger til:

- Jeg mener vi skal merke oss at det finnes demokratiske innslag i Iran, men det er samtidig slik at makta er fordelt, den øverste leder er ikke på valgt. Det å bli valgt i Iran krever en forhåndsgodkjennelse som slikt sett ikke er representativt for folk. Og da er det vi ser, med paralleller til andre autoritære styresett i andre verdensdeler, sier han.

- Tyder på valgfusk
Støre går langt i å hevde at det kan være snakk om valgfusk i Iran.

- De enkelte historien fra Iran viser jo, og jeg har lest mange av dem, at det er mye som tyder på at ikke alt har gått som det skulle. Det er urovekkende og svekker troverdigheten til dette valget, sier han og legger til:

- Jeg vil si som jeg har sagt tidligere at det er verdt å merke seg at det har vært et spesielt valg i Iran, hvor flere av kandidatene var forhåndsgodkjent. Det er ikke slik det skal være i frie valg. Så har det vært et stort engasjement blant befolkningenstort engasjement rundt stemmeurnen kan bringe forandring, sier Støre.

Kalt inn til UD
Tidligere i dag kalte Støre den iranske ambassadøren inn på teppet.

- Jeg uttrykte uro over det som nå skjer. Jeg vil mene det nå er en frustrasjon i Iran som kommer av to grunner: Det ene er den mangelen på økonomisk og sosial framgang. Vi snakker her om et velutdannet og oppegående folk. Det er andre er Irans isolasjon. Det er jo et spørsmål om Iran er tjent med det, sier han.

Fakta om Irans politiske system

• Iran har vært en såkalt islamsk republikk siden monarkiet ble styrtet i revolusjonen i 1979.

• De folkevalgte er underordnet et system av islamske teologer, med den øverste lederen ayatolla Ali Khamenei og Vokterrådet i spissen.

• Øverste leder oppnevnes på livstid av et ekspertråd. Han kontrollerer domstolene, forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikken og mediene.
• Presidenten velges av folket for fire år og kan gjenvelges én gang. Han fungerer først og fremst som regjeringssjef og kan avsettes av den øverste lederen.

• Vokterrådet overvåker at grunnloven blir overholdt og må godkjenne alle kandidater som skal stille til valg, samt alle lovforslag som legges fram i nasjonalforsamlingen.

• Ekspertrådet skal overvåke at den øverste lederen handler i overensstemmelse med islam. Rådet har makt til å avsette den øverste lederen.

• Nasjonalforsamlingen har 290 representanter valgt for fire år. Religiøse minoriteter er sikret fem representanter. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer