«De våget å gå inn i løvens hule, og ble spist»

Dette er eposten foreldrene fikk før IS skar hodet av James Foley.

FRIGIR MAIL: Foreldrene til den drepte journalisten James Foley, John og Diane Foley, offentliggjør eposten de fikk av terroristene i IS før de skar hodet av sønnen. Foto: AP Photo/Jim Cole/NTB SCANPIX
FRIGIR MAIL: Foreldrene til den drepte journalisten James Foley, John og Diane Foley, offentliggjør eposten de fikk av terroristene i IS før de skar hodet av sønnen. Foto: AP Photo/Jim Cole/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene til den drepte amerikanske journalisten James Foley har publisert en epost de fikk av sønnens fangevoktere før de skar hodet av ham i en video publisert tirsdag denne uka.

Høyt og skingrende, med hele setninger i versaler, forklarer terrorgruppen IS at Foley vil bli den første amerikanske borgeren som vil betale med blod for «deres overtredelser mot oss». Mailen, som er skrevet på engelsk, innledes som «en melding til den amerikanske regjeringen og deres saue-aktige borgere», og beskriver Foley og de andre vestlige gislene som holdes fanget som avskum som gikk inn i løvens hule og ble spist.

Det er via Foleys arbeidsgiver, Global Post, at foreldrene nå har offentliggjort eposten de fikk 12. august. I den fremgår det at terrorgruppa først ønsket løsepenger for Foley og de andre gislene, eventuelt en fangeutveksling.

«Dere ble av oss gitt mange sjanser til å forhandle frem en løslatelse», skriver terroristene.

Ifølge Global Post holder IS ytterligere tre amerikanere fanget i Syria, og truer med at frilansjournalisten Steven Sotloff blir neste offer hvis ikke USA stanser bombingen i Irak.

DREPT: Reaksjonene har vært massive verden over etter at terroristene i IS på bestialsk vis henrettet den amerikanske journalisten James Foley for åpent kamera og lastet filmen opp på Youtube 19. august. Foto: AP/Steven Senne/NTB SCANPIX
DREPT: Reaksjonene har vært massive verden over etter at terroristene i IS på bestialsk vis henrettet den amerikanske journalisten James Foley for åpent kamera og lastet filmen opp på Youtube 19. august. Foto: AP/Steven Senne/NTB SCANPIX Vis mer

Familien til James Foley går ut med eposten av flere grunner, oppgir Global Post. Først og fremst får å vise åpenhet, og fortelle hele historien om sønnen. Men også for å gi innsikt i taktikken og motivasjonen til IS. I tillegg ønsker de å påpeke faktiske feil og falske påstander, som at Foley-familien skal ha blitt gitt mange sjanser til å forhandle en løslatelse.

«Etter mer enn et år uten kontakt, fikk Foley-familien den første meldingen fra Jims fangevoktere 26. november 2013, der de ber om penger raskt. Etter å ha bevist overfor familien og etterforskerne at de faktisk holdt Jim fanget, kom de med sitt eneste krav om løsepenger på 100 millioner euro (816 millioner kroner) eller frigivelsen av uspesifiserte fanger under amerikansk bevoktning. Neste gang familien Foley hørte fra fangevokterne var 12. august 2014,hvor de mottok denne mailen», skriver Global Post.

Dagbladet har oversatt mailen i sin helhet under. Originalen på engelsk kan leses hos Global Post:

«HVOR LENGE VIL SAUENE FØLGE DEN BLINDE GJETEREN? En melding til den amerikanske regjeringen og deres saue-aktige borgere: Vi har latt dere være i fred etter deres skammelige nederlag i Irak. Vi blandet oss ikke inn i deres land eller angrep deres borgere mens de var trygge i deres hjem tross vår evne til å gjøre det! Når det gjelder avskummet i deres samfunn som holdes fanget av oss, DE VÅGET Å GÅ INN I LØVENS HULE, OG BLE SPIST! Dere ble av oss gitt mange sjanser å forhandle frem en løslatelse av deres folk via kontantoverføringer som andre myndigheter har akseptert.
Vi har også tilbudt fangeutvekslinger for å få frigitt muslimene som for tiden holdes fanget av dere, som vår søster Dr. Aifa Sidiqqi, men dere viste veldig raskt at dette er noe dere IKKE er interessert i. Dere har ingen motivasjon til å forhandle med muslimene utenom med våpenmaktens språk, et språk dere ble gitt en 'arabisk oversettelse' av da dere forsøkte å okkupere Irak!
Nå vender dere nok en gang tilbake for å bombe muslimene i Irak, denne gangen tyr dere til luftangrep og proxy-hærer, mens dere i feighet dukker unna en konfrontasjon ansikt til ansikt! I dag har vi trukket våre sverd mot dere, MYNDIGHETER OG BORGERE FOR LIKE. OG VI VIL IKKE STOPPE FØR VI SLUKKER TØRSTEN FOR DERES BLOD. Dere skåner ikke våre svake, eldre, kvinner eller barn, så vi vil IKKE skåne deres! Dere og deres borgere vil betale prisen for bombingene! Det første vil være blodet til den amerikanske borgeren James Foley! Han vil bli henrettet som et DIREKTE resultat av deres overtredelser mot oss!»