De vanskelige vennene

Arkitekten Thomas Thiis-Evensen, interiørkonsulent Yvonne Stenersen og tidligere riksantikvar Stephan Tschudi Madsen ble hyret inn og betalt av kongeparet selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder påpeker overfor Dagbladet at kongeparets innleide eksperter - de nære vennene - var en sterkt kompliserende faktor og en av de viktigste årsakene til at Statsbygg ikke lenger ønsket ansvaret.

Vennene ble Slottets motekspertise i forhold til Statsbyggs egne folk. På spørsmål om hvorfor kongeparet leide inn sine egne eksperter, svarer en sentralt plassert kilde utenfor Statsbygg:

- Det var selvfølgelig for å få faglig støtte for sitt eget syn.

Informasjonssjef i Statsbygg, Stig Pettersen, sier det slik:
- Det er ikke tvil om at noe av problemet var måten dette ble organisert på.

Han understreker at Statsbygg gjentatte ganger advarte mot denne framgangsmåten i prosjektet.

Tidligere riksantikvar Stephan Tschudi Madsen bekrefter overfor Dagbladet at han ble innleid for å være Slottets mann.
- Jeg ble spurt direkte av kongen, sier han til Dagbladet.

Betalingen skal også være god. Ifølge Tschudi Madsen «gjør Slottet skikkelig opp for seg». Arkitekt Thomas Thiis-Evensen bekrefter også sitt arbeidsforhold.

- Jeg har vært inne som konsulent. Min oppgave har vært å ivareta den estetiske helheten, sier Thiis-Evensen.

Dronningens nære venninne, Yvonne Stenersen, vil ikke kommentere sin rolle i slottsombyggingen overfor Dagbladet.

Kongeparets motekspertise deltar ikke på særmøtene. Men etter det Dagbladet har grunn til å tro, inngår de i en arbeidsgruppe ved Slottet som blant annet forbereder særmøtene med Statsbyggs folk.

Og det er ikke bare Statsbygg som reagerer på motekspertisen. Også Riksantikvarens slottsekspert, Geir Thomas Risåsen, går overraskende kraftig ut mot Slottet.

- Stadig nye kokker fører til nye ideer og forsinkelser i gjennomføringen. Da øker kostnadene raskt, sa Risåsen til Dagens Næringsliv i går. Dagbladet lyktes ikke å få kontakt med Risåsen i går.