De var Breiviks helter

Den massedrapssikteds ideologiske forbilder tar avstand fra Behring Breiviks handlinger.

BLE BRUKT AV BREIVIK: Fra venstre Robert Spencer, Serge Trifkovic, Aaayan Hirsi Ali og Bat Ye'or. Behring Breivik nevner en rekke navn i sitt 1500 siders manifest. Disse er sammen med bloggeren Fjordmann og skribenten Bruce Bawer de fremste han hyller. Foto: SCANPIX/PRIVAT
BLE BRUKT AV BREIVIK: Fra venstre Robert Spencer, Serge Trifkovic, Aaayan Hirsi Ali og Bat Ye'or. Behring Breivik nevner en rekke navn i sitt 1500 siders manifest. Disse er sammen med bloggeren Fjordmann og skribenten Bruce Bawer de fremste han hyller. Foto: SCANPIX/PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sitt 1500 sider lange manifest siterer og hyller Anders Behring Breivik (32) flere høyresideideologer som forbilder. Verket er en sammenstilling ulike tankeretninger, men preges av en sterk antiislamistisk holdning som kan knyttes til den såkalte counterjihad-retningen som finnes på nettet.

- Som Beatles ville følt Ifølge manifestet mener Breivik at den amerikanske, islamkritiske forfatteren Robert Spencer fortjener Nobelprisen fordi han «tålmodig overvåker spreningen av jihad-terrorisme rundt om i verden på sin nettside Jihad Watch». Spencer sier til Dagbladet på mail at han aldri har vært i kontakt med Breivik.

«Om jeg var en inspirasjon for hans arbeid føler jeg på samme måten som Beatles må ha følt det da de fant ut at Charles Manson hadde myrdet etter å ha blitt inspirert av en beskjed han trodde han hørte i en av deres tekster. Det fantes ikke noe slik beskjed. Og det vil ikke noen friske personer finne i noe av mitt arbeid, som hele tiden har vært dedikert til å forsvare menneskerettigheter for alle mennesker», sier Spencer.

Spencer blir av mange regnet for å være en ekstrem islamofob og spre hat mot folkegrupper og religioner, blant annet får han sterk kritikk av den amerikanske organisasjonen The Anti-Defamation League (ADL), som jobber mot organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner de oppfatter som antisemittiske eller ekstremistiske.

- Håper debatten fortsetter
Den serbiske forfatteren og historikeren Serge Trifkovic siteres en rekke steder i manuset til Behring Breivik. Han skriver til Dagbladet at han heller aldri har vært i kontakt med den massedrapssiktede 32-åringen.

«Å bli sitert i hans «Manifest» - sammen med Bernard Lewis, Speros Vryonis, Rudyard Kipling, Frederick v. Hayek, Roger Scruton og mange flere - er en ubehagelig kuriositet. Mange kan påvirke et forstyrret sinn. Da han jobbet i Berlin tidlig på 1800-tallet kunne ikke Hegel ha drømt om at han via en pervertert utgave av hans ideer ville «bidra» til at titalls millioner ville bli drept av marxistiske diktatorer i fremtiden. Det  er imidlertid uheldig om den tragiske hendelsen sist fredag misbrukes til å forsøke å begrense den offentlige debatten om ulike nøkkelutfordringer for vår sivilisasjon», sier Trifkovic.

Trifkovic regnes av sine kritikere som en serbisk ultranasjonalist, han er også Srebenica-fornekter. Han nektet ble adgang til Canada da han har jobbet for serbiske krigsforbrytere.

- Aldeles forferdelig Den norske bloggeren Fjordman er en av dem han hyller, han kaller ham «den mest talentfulle høyrevingskribenten i Europa».

Fjordman, som er anonym, skriver på bloggen Gates of Vienna om hvordan det føles:

«Aldeles forferdelig. Jeg vet ikke hva annet jeg kan si. (...) Det virker som om han har sitert en lang rekke ulike, offentlig tilgjengelige tekster, hvorav enkelte er mine. Hans totale mangel på respekt for menneskeliv er derimot ikke noe han kan ha plukket opp fra meg eller fra noen annen islam-kritisk skribent jeg kjenner, som Robert Spencer eller Bat Ye'or. Tvert imot er mangel på respekt for menneskeliv en av de store svakhetene i islamsk kultur som vi konsekvent har påpekt», skriver Fjordman.

- Skremmende Norsk-amerikaneren Bruce Bawer har selv skrevet en kommentar om det å være nevnt av Breivik i stort omfang. Bawer har i sin bok «While Europe Slept» skissert sin frykt for «Eurabia», at muslimer skal overta Europa. Han mener muslimer vil dominere Europa om rundt 30 år.

SITERTE EN REKKE FORBILDER: Anders Behring Breivik siterte sine forbilder i stort omfang i sitt såkalte manifest.
SITERTE EN REKKE FORBILDER: Anders Behring Breivik siterte sine forbilder i stort omfang i sitt såkalte manifest. Vis mer

«Breivik siterer samtykkende og langt fra mitt arbeid, han nevner navnet mitt 22 ganger. Det er skremmende å tenke på at bloggposter jeg har laget hjemme vest i Oslo de siste årene leses og kopieres hjemme vest i Oslo av en som skulle bli massemorder. Det er også skremmende å se at han beveger seg fra legitime bekymringer omkring genuine problemer og over til en ond «løsning.» (...) Han tok ikke ut folk tilfeldig, han mente Arbeiderpartiet var ansvarlig for politikken som fører til islamisering av Europa - og dermed skyldig i forræderi», skriver Bawer.

Ville tipse Nobelkomiteen Den somaliskfødte, nederlandske politikere Ayaan Hirsi Ali er Breivik stor fan av. Han mener hun fortjener Nobelprisen, selv om han sier han er uenig med at hun sammenligner islam med kristendommen og jødedommen.

«Uansett har hennes synspunkter modnet og på grunn av bakgrunnen sin har hun gjort islamkritikk akseptabelt for folk som ellers har vansker med å fordøye argumenter som dette. Det er ingen tvil om at hun er en ekstremt modig person. Til tross for dødstrusler har hun aldri nølt med å peke på at mange av problemene i den muslimske verden kommer av islam selv. Hun er uvurderlig i kampen mot global jihad», skriver Breivik.

Via sin sekretær Denis svarer Ali at «på grunn av hennes hektiske timeplan for øyeblikket, har hun ikke mulighet til å besvare dine spørsmål»

- Har aldri hørt om Breivik
En annen som fortjener Nobelprisen, ifølge Breivik, den egyptisk-britiske skribenten Bat Ye'or. Hun skriver i e-post til Dagbladet at hun aldri har møtt Breivik eller hørt om ham.

«Jeg visste ikke at han skrev om meg og at han leste mitt arbeid. Jeg leste også at han nevnte Churchill, Shakespeare og mange andre forfattere, døde og levende, så vel som sangere. Han har antakelig også nevnt kollegene sine fra sitt tidligere parti og mange politikere. Kanskje dere ønsker å insinuere at de alle deler ansvar for hans galskap fordi han snakker om dem? Kanskje han var frustrert, kanskje han var frastøtt. Kanskje han ville tiltrekke seg oppmerksomhet. Mine bøker promoterer respekt for menneskelig og menneskerettigheter. Tap av menneskeliv og familiens sorg gjør meg trist», skriver Bat Ye'or.

Også denne skribenten har mottatt mye kritikk internasjonalt. I New York Times' er hun av en kommentator blitt kalt «en av de ekstreme stemmene i det nye, jødiske høyre.»

Siterte palestinsk islamkritiker Den islamkritiske skribenten Walid Shoebat brukes av Behring Breivik for å vise hvor farlig 32-åringen mener islam er. Han siterer Shoebat en rekke ganger i teksten sin, blant på at «fundamentalistiske muslimer som bor i Midt-Østen må drepe sin første jøde eller ødelegge sin første sionistiske infrastruktur for å bli innlemmet.» Han mener det er flere som er villig til å gjøre dette enn det finnes bomber.

Shoebat er palestinsk innvandrer til USA. Han hevder å være tidligere PLO-militant, men det er det ikke funnet beviser for. Han sier han konverterte fra islam til kristendommen. Flere, som CNN og Jerusalem Post, har stilt spørsmål ved om hans biografi er ekte.

Ifølge Washington Post har han sagt at man må følge med på hele det muslimske miljøet, blant annet muslimske studentgrupper og lokale moskeer må overvåkes og om mulig telefonavlyttes. Han mener Shoebat de fleste muslimer forsøker å innføre sharia i USA.

Han har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

HENGER UT MEDIA OG FORSKERE: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og norske medier (blant dem Dagbladet) er blant de som får sterk kritikk i manifestet.
HENGER UT MEDIA OG FORSKERE: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og norske medier (blant dem Dagbladet) er blant de som får sterk kritikk i manifestet. Vis mer

Andre helter han nevner Pamela Geller, Paul Belien, Diana West, og den anonyme «Baron and Dymphna» som skriver på bloggen Gates of Vienna. Alle disse er høyreorienterte islamkritikere.

The Anti-Defamation League (ADL) sendte i går ut en pressemelding hvor de omtaler Geller, som sammen med Spencer driver gruppa «Stop Islamization of America», som en av dem som «promoterer en konspirativ anti-muslimsk agenda under dekke av å kjempe radikal islam».

 

DETTE ER BEHRING BRIVIKS HELTER:

• Robert Spencer (født i 1962) er en amerikansk forfatter og blogger som er best kjent for å kritisere islam. Han har publisert ti bøker, inkludert to New York Times-bestselgere.

I 2003 startet han bloggen Jihad Watch, en blogg som bringer «offentlig oppmerksomhet rundt rollen til jihad-teologi og hvilken rolle denne ideologien spiller i verden».

Serge Trifkovic er en islamkritisk skribent som blant annet var han rådgiver for den dømte krigsforbryteren Plav?i?, tidligere president for Republika Srpska (den serbiske delen av Bosnia).

Han har argumentert for at Vesten skal stoppe all innvandring av muslimer til Vesten og deportere alle «jihadister».

Bat Ye'or (hebraisk for Nilsens rose) er et pseudonym for Gisèle Littman. Hun er en egyptisk født, britisk skribent og politisk kommentator som skriver om ikke-muslimers historie i Midt-Østen. Særlig er hun opptatt av kristne og jøder, som levde i islamske regimer. En av hennes bøker er «Eurabia: The Euro-Arab Axis».

Bruce Bawer er en amerikansk skribent bosatt i Norge. I Norge har han blant annet skrevet for den islamkritiske tenketanken Human Right Service. I boka si While Europe Slept skriver han at en politisk korrekt kultur forsvarer og beskytter muslimsk fundamentalisme. Når islam etablerer seg i Vest-Europa, mener Bawer muslimer vil motsette seg integrasjon og bare svare til sharialov.

Fjordmann er en norsk, anonym blogger som la ned sin egen blogg Fjordmann i 2005. Nå blogger han på andre islamkritiske nettsteder som Gates of Vienna. Han mener islam truer vestlig sivilisasjon. I 2007 ga han ut manifestet «A European Declaration of Independence». Bloggeren og forfatteren Øyvind Strømmen, som har fulgt det islamkritiske nettmiljøet i mange år, mener i Fjordman her er det nærmeste noen i miljøet har vært å oppfordre til vold. Her skriver Fjordmann at de som hjelper og legger til rette for «utenlandsk invasjon» er «forrædere,» og at de vil gjøre det som er nødvendig for å «beskytte sin egen sikkerhet og vår nasjonale overlevelse.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer