De var Breiviks helter

Den massedrapssikteds ideologiske forbilder tar avstand fra Behring Breiviks handlinger.

BLE BRUKT AV BREIVIK: Fra venstre Robert Spencer, Serge Trifkovic, Aaayan Hirsi Ali og Bat Ye'or. Behring Breivik nevner en rekke navn i sitt 1500 siders manifest. Disse er sammen med bloggeren Fjordmann og skribenten Bruce Bawer de fremste han hyller. Foto: SCANPIX/PRIVAT
BLE BRUKT AV BREIVIK: Fra venstre Robert Spencer, Serge Trifkovic, Aaayan Hirsi Ali og Bat Ye'or. Behring Breivik nevner en rekke navn i sitt 1500 siders manifest. Disse er sammen med bloggeren Fjordmann og skribenten Bruce Bawer de fremste han hyller. Foto: SCANPIX/PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sitt 1500 sider lange manifest siterer og hyller Anders Behring Breivik (32) flere høyresideideologer som forbilder. Verket er en sammenstilling ulike tankeretninger, men preges av en sterk antiislamistisk holdning som kan knyttes til den såkalte counterjihad-retningen som finnes på nettet.

- Som Beatles ville følt Ifølge manifestet mener Breivik at den amerikanske, islamkritiske forfatteren Robert Spencer fortjener Nobelprisen fordi han «tålmodig overvåker spreningen av jihad-terrorisme rundt om i verden på sin nettside Jihad Watch». Spencer sier til Dagbladet på mail at han aldri har vært i kontakt med Breivik.

«Om jeg var en inspirasjon for hans arbeid føler jeg på samme måten som Beatles må ha følt det da de fant ut at Charles Manson hadde myrdet etter å ha blitt inspirert av en beskjed han trodde han hørte i en av deres tekster. Det fantes ikke noe slik beskjed. Og det vil ikke noen friske personer finne i noe av mitt arbeid, som hele tiden har vært dedikert til å forsvare menneskerettigheter for alle mennesker», sier Spencer.

Spencer blir av mange regnet for å være en ekstrem islamofob og spre hat mot folkegrupper og religioner, blant annet får han sterk kritikk av den amerikanske organisasjonen The Anti-Defamation League (ADL), som jobber mot organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner de oppfatter som antisemittiske eller ekstremistiske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer