SAMMEN IGJEN: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og utenriksminister Jonas Gahr Støre på Gahr Støres 50-års dag i fjor. VG skriver i dag at de sto øverst på Breiviks dødsliste. De to har stått hverandre nær siden 1980-tallet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SAMMEN IGJEN: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og utenriksminister Jonas Gahr Støre på Gahr Støres 50-års dag i fjor. VG skriver i dag at de sto øverst på Breiviks dødsliste. De to har stått hverandre nær siden 1980-tallet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

De var Breiviks hovedmål

Men verken Gro Harlem Brundtland eller Jonas Gahr Støre vil kommentere opplysningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er VG som idag skriver at Brundtland og Gahr Støre var hovedmål for terrorangrepet på Hovedøya.

I Beiviks verdensbilde var de to «kategori A-forrædere», og sto høyest oppe på lista over folk som skulle likvideres. VGs kilde er politiavhørene av Breivik, som avisa har fått tak i.

Ikke kaffen i halsen Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (72) er i utlandet, men hennes pressetalsmann Jon Mørland tror ikke Brundtland satte kaffen i halsen da hun ble informert om hennes status i Breiviks verdensbilde idag tidlig.

- Gro ønsker ikke å kommentere dette, men, nei, jeg tror ikke hun satte kaffen i halsen, da hun ble informert om dette, sier Mørland til Dagbladet.

Gro Harlem Brundtland var på Utøya bare timer for Breivik kom til øya, på ettermiddagen 22. juli. Hun deltok i flere av begravelsene av ofrene fra Utøya, og var tydelig preget av massakeren. Bruntland har tidligere sagt at hun ikke er opptatt av at hun selv var et mulig terrormål 22. juli.

- For meg handler det om de unge menneskene som var alene der ute. Som møtte denne forferdelige situasjonen. Det er det som preger meg, har Bruntland tidligere sagt.

- Ingen kommentar Heller ikke Jonas Gahr Støre vil si noe om at han var utpekt som et av hovedmålene for Breiviks terror på Hovedøya.

- Vi kommenterer ikke spørsmål som er under etterforsking. Vi har ingen kommentarer ut over det som står i VG, sier Gahr Støres pressetalskvinne Marte Kolstad til Dagbladet.

Til VG sier statssekretær Gry Larsen:

- Vi kommenterer ikke det som har med utenriksministerens sikkerhet å gjøre, eller saker som er under politietterforsking, sier Larsen.

Jonas Gahr Støre var på Utøya dagen før Breivik slo til, på ettermiddagen 22. juli. Men Breivik har i politiavhør forklart at har like gjerne kunne slått til onsdagen eller torsdagen før det skjebnetunge fredagen han slo til.

Også AUF-leder Eskil Pedersen var et hovedmål for Breivik. Han kom seg bort fra Utøya tidlig under massakeren, i ferga som fraktet Breivik til øya, «Thorbjørn».