MÅ FLYTTES:  Politiet har høy beredskap ved ventemottaket på Fagerli i Nannestad også i morgentimene. Det har oppstått gnisninger om flytting av alle beboerne til Elverum.  FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
MÅ FLYTTES: Politiet har høy beredskap ved ventemottaket på Fagerli i Nannestad også i morgentimene. Det har oppstått gnisninger om flytting av alle beboerne til Elverum. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.Vis mer

- De var ruset, knuste mye og satte fyr

Opptøyer i Nannestad og Lier i natt spredte seg på telefon, sier mottaksleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Mottaksleder Audun Storli Fiskum ved Fagerli asylmottak mener opptøyene spredte seg på telefon mellom de to mottakene i Nannestad og Lier.

Etter Fiskums opplysninger startet bråket ved Fagerli da tre eller fire personer kom tilbake til mottaket natt til tirsdag fra en bytur i Oslo.

- De var rusede og startet å ødelegge ting. Deretter satte de fyr på resepsjonsområdet og knuste mye, og bråket spredte seg blant flere av beboerne. De knuste ruter som skulle være uknuselige, og det var en veldig skremmende opplevelse for våre ansatte, sier han til NTB.

Det er om lag 90 beboere på Fagerli og 140 i Lier, der bråket startet en drøy halvtime etter at opptøyene hadde startet på Nannestad.
Beboerne på Fagerli må flytte etter at flere rom er brann- og røykskadd. I formiddag skal politiet og ledelsen ved mottaket i Lier ha et møte om den tilspissede situasjonen.

Store ødeleggelser Politiet må ofte rykke ut til mottaket i nannestad, som er et frivillig botilbud til asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden sin, men Fiskum mener forholdene har vært ganske bra på Fagerli siden nyttår.

Opptøyene natt til tirsdag medførte en rekke knuste ruter og ødelagt inventar og brannvernutstyr. Det er uklart når mottaket blir beboelig igjen.

Flere av asylsøkerne har fortalt til NTB at de mener Fagerli ikke gir dem tilstrekkelig behandling av skader og sykdom. Fiskum avviser at mottaket behandler beboerne uforsvarlig.

- Får akutthjelp - De får tilbud om akutthjelp, betalt av UDI. Vi har en helsesøster som er her tre dager i uken, samt en lege hver onsdag. Helsetilbudet er forsvarlig, det er ingen som må gå med ubehandlede skader eller annen sykdom, sier han.

 SPREDTE SEG:  Bråket ved ventemottaket i Lier startet en drøy halvtime etter at uroen starte ved mottaket på Fagerli i Nannestad. Her alt disponibelt politimannskap i Lier i natt. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
SPREDTE SEG: Bråket ved ventemottaket i Lier startet en drøy halvtime etter at uroen starte ved mottaket på Fagerli i Nannestad. Her alt disponibelt politimannskap i Lier i natt. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer

Mye av frustrasjonen som utløste opptøyene tirsdag, skyldes ifølge asylsøkerne også at de føler det ikke er noe annet å gjøre enn å spise og sove på mottaket.

- Alternativ til gata - Ventemottaksmodellen for de som har endelig avslag, har noen færre aktiviteter enn vanlige asylmottak. Dette er et alternativ til å bo på gata. Vi tilbyr fotball, trimrom, bibliotektjeneste og turer til Oslo hver tredje uke, men mange velger å ikke benytte seg av det, sier Fiskum.

Han påpeker også at de som takker ja til frivillig retur får tilbud om kurs som er relevante for å etablere seg i hjemlandet.
(NTB).

 - KOORDINERT:  Opptøyene spredte seg til Lier via telefon, sier mottaksleder Audun Storli Fiskum på Fagerli i Nannestad. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
- KOORDINERT: Opptøyene spredte seg til Lier via telefon, sier mottaksleder Audun Storli Fiskum på Fagerli i Nannestad. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer