- De var så unge, dette er meningsløst

EGERSUND (Dagbladet): - De var så unge, dette er meningsløst, hulker en fortvilt pårørende og gjemmer ansiktet i hendene. En redningsmann legger armen rundt skulderen hans. Foran dem ligger fire døde ungdommer under laken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommene skulle på fest, men kolliderte med toget ved planovergangen.

Bilen de satt i ligger knust like ved skinnegangen. Folk står respektfullt på avstand. Det er stille, avmakten er total.

Garvede ambulansefolk og brannmenn fester blikket i bakken. Det er for seint å redde liv.

- Helt forferdelig, vi finner ikke ord, det kunne ha vært oss, sier Ove Nodland (20) og Therese Bowitz. De bor like ved og grøsser når de tenker på hvor fort et liv kan ta slutt.

Ungdommene i bilen var sikkert glade, huset der de skulle møte vennene ligger bare 100 meter fra overgangen. Kanskje har de vært uoppmerksomme et fatalt sekund, de var jo like ved målet og kvelden var så ung og uferdig.

Sammenstøtet var voldsomt. Ove Nodland småfryser i duskregnet og forteller at han fikk beskjeden om ulykken av sin mor.

- Hun ringte febrilsk etter meg, var nok redd for at jeg var i bilen, sier han stille.

Kameratene til de omkomne gikk ned til ulykkesstedet kort tid etter kollisjonen.

- Det var sterke scener, fryktelig, sier en mann til Dagbladet. Han bare rister på hodet og søker et sted å være aleine.

Krevd sikring

Ennå er marerittet så ferskt, det er tid for å tenke og sørge, ikke dømme. Men venneparet vet at det har skjedd dødsulykker her før, og de vet at lokalbefolkningen i årevis har krevd bru over togsporet, eller tunnel under.

- For det er mye trafikk akkurat her. 10- 15 hus har ikke annen adgang enn over jernbanelinja. Enda en gang må vi akseptere en ulykke, når er det nok? spør ungdommene.

I et hus like ved får vennene av de omkomne støtte av et kriseteam. Fortere enn et øye kan blunke er glede snudd til fortvilelse, og de kan ingen ting gjøre.

Lys og ringeklokke

Det er lettere å akseptere når naturen tar liv, enten det er på sjø eller land. Når liv rives bort fordi mennesker har prioritert noe viktigere enn å sikre en jernbaneovergang, da blir alt vanskeligere.

Ingen har direkte skyld, men ulykken kunne ha vært unngått hvis noen hadde prioritert annerledes.

Overgangen var ikke engang sikret med bom. Et rødt lys signaliserer når toget er ventet, samtidig skal ei bjelle ringe.

- Ringeklokka henger seg opp av og til, slik at det ringer sjøl om det ikke kommer noe tog, forteller Therese Bowitz.

Ulykken skjedde en kilometer øst for kommunesenteret Egersund. Mennesker samler seg langs veien, ikke så mye av nysgjerrighet, mest for å vise støtte og kanskje hjelpe noen som akkurat nå ikke skjønner meningen med tilværelsen.

De omkomne var fra Dalane-regionen, politiet ville i går kveld ikke si mer om deres identitet. De var fem i bilen, én ligger hardt skadd på Sentralsykehuset i Rogaland.

For kort tid siden tok en ungdom sitt eget liv ved å kaste seg foran toget like ved denne overgangen, forteller folk til Dagbladet på ulykkesstedet.

- Dette er i hvert fall den tredje dødsulykken etter kollisjon mellom bil og tog her, får vi høre.

Tragedier setter synlige og usynlige spor. Mange står lenge ved overgangen, noen hundre meter lenger øst står toget som traff bilen.

61 passasjerer var med toget, de er brakt til sine reisemål med buss. Natta siger på. Brått og brutalt og så veldig, veldig meningsløst ble en glad lørdagskveld til en svart sorgens dag.

FIRE DØDE: Fire ungdommer omkom i ulykken.