De var sexslaver for kirkens menn

Prestene i Boston dopet seg på kokain og sexmisbrukte småjenter som ville bli nonner. Tirsdag ble 2200 sider av de hemmelige dokumentene gjort kjent. Nå håper 450 sexofre at de 60 prestene får sin dom på jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De interne dokumentene fra erkebispedømmet i Boston ble offentliggjort i går etter en kjennelse fra høyesterett. Papirene har vært holdt hemmelige i mange år, og omhandler åtte navngitte presters systematiske misbruk av tenåringer i kirka.

Nå er over 400 prester og andre personer tilknyttet kirka saksøkt av ofrene for misbruket som begynte for i hvert fall 30 år siden.

Samleie med Jesus

Avisa Boston Globe har gjennomgått papirene, og beskyldningene mot prestene er svært grove:

En av prestene oppfordret jentene i kirkesamfunnet til å være «Jesu' bruder», og han beskrev seg selv som «Jesu' tilbakekomst til jorda», for å lure jentene til å ha sex med ham.

- Han pleide å be meg fantasere om at det var Jesus som berørte, kysset og hadde samleie med meg, skriver en av jentene i et brev som er holdt skjult siden 1993.

Presten innrømmer at opplysningene om ham i dokumentene er korrekte.

- Jeg ville få dem til å elske Jesus enda mer intimt og nært. Jeg prøvde å vise at Jesus er menneskelig, og at du skal elske ham som et menneske.

- Jeg mente at hvis jeg var intime med jentene, ville de forstå hvordan det ville vært med Jesus. Dette var vidunderlige jenter.

Visste om misbruket

Flere prester skal ha misbrukt kokain og andre narkotiske stoffer, og det finnes en rekke beskyldninger om sexmisbruk av tenåringsjenter. Kirkeledere i Boston visste om misbruket, men prøvde å dysse ned hele skandalen. Advokatene til de 450 ofrene tror dokumentene beviser at prestene bare ble omplassert til andre menigheter etter at sexmisbruket ble kjent for kirkeledelsen.

- Vi har aldri sett noe erkebispedømme hvor sexmisbruk har vært så utbredt, sier David Clohessy som leder SNAP, en støtteorganisasjon for folk som er misbrukt av prester.

- Det går helt klart fram at flere kirkeledere visste om prestenes misbruk svært tidlig. Men de gjorde altfor lite for å beskytte ofrene: Ikke bare de små, uskyldige barna, men også voksne, gutter, jenter, ansatte i kirkene og vanlige lekfolk.

De 2200 sidene som ble frigitt i går var bare de første i en lang rekke hemmelige papirer om sexmisbruk i erkebispedømmet i Boston. Det er fremdeles uklart hvor lang tid det vil ta å komme til bunns i skandalen.

OFFER: James Hogan (47) er en av de 450 ofrene som nå har saksøkt erkebispedømmet i Boston. Han og flere andre menn anklager fader Joseph Birmingham for sexmisbruk.
VISSTE: Kardinal Bernard Law skal ha visst om sexmisbruket, og nøyd seg med å omplassere prester når de ble beskyldt for misbruk.