Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De var som mødre for hverandre

Søstrene Khan holdt sammen gjennom tvangsekteskap og knivstikking. I går ble de drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søstrene Nafisa (13), Saadia (24) og Sobia Khan (27) ble i går skutt og drept av sin 30 år gamle storebror.

Politiet opplyser at alle pårørende, også slektninger på reise i Pakistan, er varslet om tragedien.

Levde i frykt

De to eldste søstrene hadde et svært nært forhold og var som mødre for hverandre, har deres svigerinne forklart i retten.

I 2000 ble de begge knivstukket av Sobias ektemann, som hun var tvunget til å gifte seg med. I desperasjon over å ikke få skille seg forsøkte Sobia å ta sitt eget liv. I dommen over knivstikkingen fortelles det at de tre søstrene levde et liv i konflikt og frykt.

Redd for å bli drept i Pakistan

De to eldste søstrene kom til Norge sammen med familien i 1990. Åtte år senere ble Sobia, som da var 19 år gammel, tatt med til Pakistan av faren og den nå drapssiktede broren. Der ble hun tvunget til å gifte seg med sin fetter.

Til retten sa hun at hun ikke ville gifte seg, men turte ikke nekte fordi de var i Pakistan, der en datter kan bli drept hvis hun motsetter seg ekteskap.

image: - De var som mødre for hverandre

27. august 1998 blir hun og fetteren gift. I februar 1999 kommer ektemannen til Norge.

I dommen kan man lese om et ekteskap preget av konflikt fra starten av. Tankegangen til kona var helt forskjellig fra ektemannens og det slet han med. I tillegg var spesielt forholdet mellom konas søster og ektemann konfliktfylt.

Søsteren og den ene broren bekrefter at de begge ønsket han ut av huset og at det bare var krangling og bråk i familien med ham der.

Sobia ga raskt uttrykk for at hun ønsket å skille seg, men faren og den nå drapssiktede broren nektet henne det. I september 1999 hadde det vært mye bråk i ekteskapet og eldstesøsteren hadde håpet på skilsmisse. Da faren og broren fortsatt nektet klarte hun ikke mer og tok en overdose med piller.

Hun ble kjørt til legevakten og de reddet livet hennes.

Knivstakk etter trussel om utsending

Konflikten i familien ga seg ikke. 17. mars 2000 ville ektemannen sove lenge fordi han skulle jobbe om natta. TV\'en sto på i stua og han gikk inn for å be kona dempe den. I krangelen slo han henne to-tre ganger.

Sobia Khan ringte da til politiet og fortalte at hun var blitt slått av mannen sin. Flere familiemedlemmer kom hjem og ektemannen sa:

- Hvis jeg blir utvist fra Norge, skal jeg ta en av dere før jeg reiser.

Både kona, faren hennes og broren oppfattet dette som en reell drapstrussel. Senere samme dag sa ektemannen at han ikke ville drepe kona, men en hun var glad i, søsteren hennes.

I politiavhør forklarte Sobia at hun ikke turte bo sammen med mannen lenger og ba om at han ble sendt tilbake til Pakistan.

4. mai mottok mannen brev om at UDI hadde tilbakekalt hans oppholdstillatelse.

Samme natt kom ektemannen hjem etter en tur på byen. Om morgenen begynte han og svigerinnen å krangle. Kona hans ringte da broren og ba han komme hjem.

Ektemannen angrep kona, trakk henne bortover gulvet etter håret og hogg etter henne med en brødkniv. Han holdt henne fast mot gulvet og stakk henne flere ganger. Hun forsøkte å verge seg og ble da skåret opp dypt inne i hånden.

Inne på kjøkkenet sto jentenes svigerinne, nevø på to år og lillesøster Nafisa, som da bare var sju år gammel. De så Sabias ektemannen stikke henne med kniv og at hun blødde veldig mye. Begge barna begynte å gråte av redsel.

Saadia løp ut på kjøkkenet for å hjelpe søsteren sin. Da hun forsøkte å dytte mannen vekk ble hun selv stukket med kniven. Hun løp da ut av huset og ble stukket nok en gang i ryggen.

Alle kom seg så ut av huset og politiet kom til stedet og arresterte ektemannen. Den eldste søsteren var innlagt på sykehus i fire dager, Saadia i to dager.

Yngstejenta slet med plager

Retten legger i dommen vekt på at Sobia var veldig plaget av tanken på at søsteren kunne blitt drept.

Svigerinnen deres forteller at søstrene sto hverandre uvanlig nær.

- De hadde ingen mor, og har vært som mødre for hverandre, sier hun i retten.

Lille Nafisa ble sølt til med blod og har vært svært plaget av det som skjedde. Hun har fått hjelp av skolen og barneverntjenesten i ettertid.

Den eldste søsterens ektemann ble dømt for grov vold mot to forsvarsløse kvinner, begått med særlig farlig redskap. Retten legger vekt på at knivstikkingen lett kunne fått betydelig større følger og at det var en gruoppvekkende opplevelse for de to kvinnene, som var innestengt med knivstikkeren.

Han ble dømt til fengsel i ett år og etter soning sendt ut av Norge. Sobia Khan fikk også innvilget skilsmisse.

«VI HAR MISTET EN AV VÅRE BESTE VENNINNER: Den yngste jentas klassevenninner har lagt ned brev ved åstedet.
MINNET OFRENE: Naboer hadde i morges satt ut blomster og lys for å minnes de drepte søstrene.