FUNNET PÅ HAVET: En flyktning hjelpes av maltesiske hjelpemannskaper etter å ha blitt reddet til sjøs i helga. Foto: JUSTIN GATT / DET MALTESISKE FORSVARET / REUTERS / NTB SCANPIX
FUNNET PÅ HAVET: En flyktning hjelpes av maltesiske hjelpemannskaper etter å ha blitt reddet til sjøs i helga. Foto: JUSTIN GATT / DET MALTESISKE FORSVARET / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- De ventet til båten hadde sunket helt. De lo

Kyniske menneskesmuglere senket båt med 500 om bord. Bare en håndfull overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Etter at de kjørte inn i vår båt, ventet de for å forsikre seg om at den hadde sunket helt. De lo.

Det forteller en av de få overlevende etter at en båt med 500 flyktninger på vei fra Egypt til Europa for noen dager siden ble rent i senk av menneskesmuglerne de hadde betalt store summer til for å frakte dem over Middelhavet.

- Kynisk og ondt De overlevende befinner seg nå på den greske øya Kreta, og har fortalt sine historier til International Organization for Migration (IOM), som etterforsker tragedien.

- Hvis de overlevendes beretninger blir bekreftet, er dette det verste skipbruddet med flyktninger på flere år - ikke en tragisk ulykke, men tilsynelatende bevisst drukning utført av kriminelle gjenger som mottar penger for de desperate turene. Handlingene er like kyniske som de er onde, sier IOM-talsmann Leonard Doyle.

Flyktningene forteller at uro oppsto på om bord etter at de flere hundre passasjerene gjentatte ganger var blitt flyttet til stadig mindre båter. Da de ble bedt om å skifte fartøy enda en gang, nektet de fordi den mindre båten så usikker ut; de sa de heller ville dra tilbake til Egypt enn å gå om bord i den nye båten.

Som reaksjon begynte de ti egyptiske og palestinske menneskesmugleren å rope og kaste pinner på flyktningene. De styrte så sin egen båt mot flyktningbåten, og kjørte inn i sida på den, slik at den begynte å ta inn vann og synke.

- Da båten vår ble truffet, hengte en mann seg i desperasjon, forteller et mannlig vitne.

12 000 kroner IOM har intervjuet seks overlevende - menn og kvinner fra de palestinske områdene, Egypt og Syria. Palestinerne beskriver hvordan turen kom i stand:

Flyktningene møtte opp hos et «reisebyrå» i Gaza, og kjøpte turen til Italia for 12 000 kroner, betalt på forskudd. Pengene hadde de fått som gjenoppbyggingstilskudd etter at hjemmet deres var ødelagt under den nylige krigen i enklaven.

De fikk instruksjon om å dukke opp på et bestemt sted i Egypt for bussing til havnebyen Damiette. Der bordet de en båt på 15-18 meter og med to dekk. Det nedre dekket hadde anslagsvis 300 personer, det øvre 200.

Kapteinen talte passasjerene og kom til mellom 400 og 450 - men dette uten å regne med alle barna under ti år om bord. IOM anslår ut fra dette at rundt 100 barn var om bord, men har druknet i Middelhavet.

- Tre dager i vannet Vitnene forteller at de på det nederste dekket druknet umiddelbart etter sammenstøtet. Folk som kastet seg i havet, klamret seg til hverandre.

Ei gruppe overlevende dannet en sirkel i vannet. Slik klarte de å holde seg flytende i tre dager, men da ble de rammet av et uvær og røff sjø, og flere forsvant i dypet.

Til slutt ble ni personer reddet av et lasteskip, blant dem ei toårig jente. Sju ble fløyet til et gresk militærsykehus på Kreta. En av flyktningene har seinere omkommet, og ei jente befinner seg i livstruende tilstand.

3000 døde i år 2014 er så langt et dystert år for statistikken over omkomne flyktninger i Middelhavet. Så langt har 3000 mistet livet - en firedobling fra i fjor.

IOMs direktør William Lacy Swing sier de høye tallene er sjokkerende og uakseptable.

- Dette er kvinner, menn og barn som rett og slett har et håp om et mer verdig liv. Risikoen de utsetter seg for, reflekterer bare deres desperasjon, og vi kan ikke fortsette å etterlate dem til sin skjebne, sier han.

130 000 flyktninger har tatt seg til Europa i år, en stor økning fra 60 000 i fjor. Italia har mottatt 118 000 av dem, mesteparten er reddet gjennom marinens operasjon «Mare Nostrum», ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Flesteparten av flyktningene som tar seg over Middelhavet, kommer fra Syria og Eritrea.

Jolie: - Må våkne Høykommissær António Gutierres og UNHCRs spesialutsending Angelina Jolie besøkte søndag Malta, der de møtte overlevende.

- Vi må alle våkne opp og innse omfanget av denne krisen, sier Jolie.

Skuespilleren og spesialutsendingen framholder at det er en direkte sammenheng mellom tragedien i Middelhavet og konflikten i Syria, og at dette er del av et større problem der stadig flere mennesker drives på flukt av konflikter rundt om i verden.

- Hvis vi ikke gjør noe med de grunnleggende årsakene til konfliktene, vil tallet på flyktninger som dør eller er ute av stand til å finne beskyttelse, fortsette å stige, sier Jolie.

BEKYMRET: FN-spesialutsending Angelina Jolie er bekymret over det enorme antallet flyktninger som forsøker å ta seg over Middelhavet, og setter det i sammenheng med spesielt konflikten i Syria. Her på besøk på Malta i helga. Foto: PETE MULLER / UNHCR / AFP / NTB SCANPIX
BEKYMRET: FN-spesialutsending Angelina Jolie er bekymret over det enorme antallet flyktninger som forsøker å ta seg over Middelhavet, og setter det i sammenheng med spesielt konflikten i Syria. Her på besøk på Malta i helga. Foto: PETE MULLER / UNHCR / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer