Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

De verste bussulykkene: 70 år siden Dunderlands-ulykka

5. juli 1948 døde 16 personer i en bussulykke.

KROKSTRAND: Kafferast på Krokstrand øverst i Dunderlandsdalen på vei nordover til landsmøtet. Dette fotografiet ble tatt av amerikanske turister som var på Krokstrand, heter det i heftet «De falt på sin post...» om Dunderlandstragedien fra Rana Museum. Foto: Stiftelsen Saemien Sijte / Digitalt Museum
KROKSTRAND: Kafferast på Krokstrand øverst i Dunderlandsdalen på vei nordover til landsmøtet. Dette fotografiet ble tatt av amerikanske turister som var på Krokstrand, heter det i heftet «De falt på sin post...» om Dunderlandstragedien fra Rana Museum. Foto: Stiftelsen Saemien Sijte / Digitalt Museum Vis mer

Den verste bussulykken etter krigen skjedde i 1948. En buss kjørte i Ranaelva i Dunderlandsdalen nord for Mo i Rana og ble tatt av flommen.

16 omkom, og disse var alle sørsamer på vei hjem til Helgeland og Nord-Trøndelag fra landsmøte i Norske Reindriftsamers Landsforbund i Tromsø.

«De falt på sin post»

«Bilen ble helt ramponert, men restene av den ble halt i land og undersøkt av sakkyndige. Det ble temmelig snart slått fast at bilen hadde vært i mindre god stand. Tidligere hadde de vært ute for et uhell allerede i Ballangen og fra Narvik politikammer ble det den gang opplyst at bussen ikke hadde fått tillatelse til å fortsette turen», skrev Dagbladet 10. juli 1948.

En utstilling fra Rana Museums kulturhistoriske avdeling, kalt «De falt på sin post...», gikk i dybden av Dunderlandstragedien. Et hefte fra utstillinga fra 1998 er å finne i Nasjonalbibliotekets arkiv.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?