De verste julegavene

Her er lista over hva du ikke vil finne under juletreet i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 28 år som julegaveåpner, har det endelig gått opp for Dagbladet.nos medarbeider at det norske folk trenger gave-nødhjelp. Dermed satte vi flere hoder i kok, for å finne gavene du slett ikke vil ha, og absolutt ikke bør gi bort i julegave. Tar du med denne lista ut når du handler julegaver, unngår du å gjøre de største feilene.

Vi har også opprettet en diskusjon, der leserne selv kan sende inn oversikten over de verste gavene de har fått. Send inn dine verste julegaver. I neste uke plukker vi ut de morsomste tipsene, og lager en ny oversikt.

KLÆR:

Hvis nissen kommer med en grilldress, kan du banne på at du ikke har vært snill. Selv folk på campingplasser blir harry med grilldress. Det hjelper ikke at «Campingliv»-dokumentaren var svært populær, grilldresser er ikke - og kommer aldri til å bli mote!

Husk også at tanter og onkler aldri, ald ri, aldri skal kjøpe undertøy til ungdom. 15-åringen blir ikke glad når hun får gule Dovre-underbukser som er altfor store.

Selv om ikke alle vil være politisk korrekte, bør du la være å legge pels under juletreet. Det er mer harry enn rosa boblejakke, hvite tennissokker, mokasiner, bart og kreppa hår til sammen.

CD:

Styr unna alt som heter julemusikk. Når gavene åpnes om kvelden den 24. desember, er de fleste så lei av jul at en jule-CD har forventet levetid på rundt én time.

BØKER:

Ikke kjøp «Trist som faen» av Ari Behn. Joda, den har fått god kritikk, men innen julaften kommer de aller fleste til å være så lei av å lese om Märthas forlovede at det blir en lidelse å bla seg gjennom den 93-sider korte heftet.

FILM:

- Barbie-filmen kommer dessverre til å bli en slager, forta lte en selger i en videobutikk til Dagbladet under en ringerunde tidligere i jula. «Barbie i Nøtteknekkeren» er ikke gaven til barn du liker, og som du vil skal vokse opp med en normalt forhold til omverdenen.

SLIPS:

Til og med pest er mer populært enn lisseslips. Har ikke vært på moten siden 80-tallet. Slips er i det hele tatt sjelden en vinner under treet.

DYR:

Dette er regel nummer én: Ikke kjøp dyr i julegave. Selv om du synes den lille pitbullen er kjempesøt, er det ikke sikkert tante Agda er av samme oppfatning. Regelen gjelder alle typer dyr - hunder, katter, fugler, edderkopper, rotter....

PERSONLIG HYGIENE:

Her må du virkelig trå varsomt, for det er mange feller å gå i. Tannkrem er ifølge sikre kilder ikke spesielt morsomt å få i julepresang. Collection 2000-sminkesettet til Hennes & Ma uritz passer ikke til noen over 14 år. Vær også forsiktig med å handle parfyme. Et gavesett med «Old Spice» er rett og slett ondsinnet. Menn burde for øvrig ikke ha tillatelse til å kjøpe parfyme til kvinner. Det blir alltid feil.

PYNT:

Enda et stort minefelt. Porselensdukker er ikke nusselige, selv om bestemor later som om hun liker dem. De blir nemlig plassert langt inne i et skap hver gang du ikke er på besøk.

Det er bare bestemødre som vil ha innrammede bilder av kongefamilien. Den tenåring som vil ha et bilde av Mette-Marits pappa, Sven O. Høiby, på veggen bør få hjelp, ikke gaver.

Julepynt er heller ikke lov å kjøpe til jul, det blir liksom litt yesterday's news.

Hold deg også unna de verste kuriosa-gavene. En fotograf i Dagbladet kjøpte i fjor en fisk som var festet til en plakett. Fisken snudde på hodet, og sang julesanger. Hele redaksjonen har hatt mareritt om syngende plastfisker siden den gang.

Gardiner er heller ikke lov å gi bort - selv ikke til svigermor. Det er alltid et svare strev å måtte finne de gule gardinene med hestemotiv på loftet og vaske dem hver gang du skal på besøk.

TEKNOLOGI:

Sorry, men det er ikke PlayStation 1 (PSOne) ungdommen ønsker seg nå. Den er seks år gammel, og barn blir mobbet for langt mindre. Walkman er et begrep fra 80-tallet, og det har vært et uskrevet forbud mot å legge slike gaver under juletreet siden Duran Duran var det hotteste bandet i verden og alle gutter drømte om Samantha Fox. MiniDisc og MP3 er tingen nå!

Dette burde egentlig stått i rødt: Ikke kjøp støvsuger, oppvaskhansker eller liknende til ektefellen, med mindre du virkelig er klar for å skilles.

BLADER:

Årsabonnement på «Vi over 60» er ikke en gave til noen du liker. Alt som minner folk på hvor gamle de er må få varsellampene til å blinke rødt.

VIN:

Du synes kanskje billig vin er like god som dyr når du går på fylla, men du gir rett og slett ikke bort de billigste vinflaskene på polet til noen du er glad i. Husk at de tenker på deg mens de drikker, og framtida blir ikke spesielt koselig hvis dine nærmeste venner forbinder deg med eddik resten av livet.

ANNET:

Ikke gi bort gaver du har fått på jobben til mennesker du vil fortsette å ha kontakt med i framtida. Onkel skjønner faktisk at noe er galt når han får en tallerken med en stor «Statoil»-logo.

NEI! Dyr skal ikke gis bort i julegave. Dyr skal ikke gis bort i julegave. Dyr skal ikke gis bort i julegave.
NEI! Kurt Oddekalv er pelsforkjemper, og koser seg i ulvepels. Men ser det ikke usedvanlig harry ut?
NEI! Ikke la barna dine vokse opp i en Barbie-verden. Til og med Hotel Cæsar er mindre fordummende!
NEI! Tanter og onkler har forbud mot å kjøpe undertøy til nevøer og nieser til jul.
NEI! De som synes grilldress er sexy, har hatt en usedvanlig vanskelig oppvekst.