- De vet hva de gjør

Sorenskriver Trond Våpenstad i Nes tar bladet fra munnen etter den omstridte sexovergrepsdommen: - 13-14 år gamle jenter vet hva de driver med. Kritikerne lever i en verden hvor de ønsker at tenåringsjenter ikke tenker sex, mener Våpenstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sorenskriver Trond Våpenstad pepres med verbale mitraljøser etter at Dagbladet i går fortalte om dommen der en 21-åring ble dømt for sexovergrep mot ei 13 år gammel jente.

Jenta fikk ikke økonomisk oppreisning fordi dommeren mente at hun oppførte seg tåpelig.

Nå slår han kraftig tilbake mot kritikerne og kaster flere brannfakler inn i debatten.

- Strutseoppfatning

- De som er uenige med meg, lever vel i en verden hvor de ser på ei 13-14 år gammel jente som hundre prosent uskyldig, troskyldig og viljeløs. Det er kanskje en slags strutseoppfatning. Mine kritikere sier at ei 13-14 år gammel jente ikke vet hva hun driver med, men det er klart at hun utmerket godt vet det. Hun er da såpass stor at hun til en viss grad kan velge atferd selv, svarer Våpenstad.

- Jeg har tre jenter som har passert den alderen, jeg har vært en aktiv far og har et ferskt innblikk i ungdomsmiljøene. Kritikerne lever i en verden hvor de ønsker at tenåringsjenter ikke tenker sex. Kritikerne, som likestillingsdirektør Ingunn Yssen, kjenner ikke ungdomsmiljøene, hevder han.

Røyking

- Er du ikke redd for signalene du sender ut til unge jenter?

- Jo, det er jeg. Dersom vi hadde gitt jenta oppreisning, ville det vært galt. Hvilke signaler hadde vi sendt ut i tilsvarende ungdomsmiljøer dersom vi hadde gitt jenta 50000 kroner? Hvis foreldrene får greie på det, så blir det litt bråk, men ikke verre enn at hun sitter igjen med 50000 kroner.

Offer for seg selv

- Kan man tillegge en 13-åring ansvaret dersom hun har samleie med en voksen mann?

- Nei, hun har ikke noe ansvar. Hun skal ikke straffes på noen som helst måte, men for oppreisning må det foreligge tort og svie. I dette tilfeller foreligger det ikke, alt har vært frivillig og uten tvang.

- Dere skriver i dommen at «oppreisning vil være et signal om uansvarliggjøring»?

- Hvis jeg har ei jente på 13 år, så sier jeg at «du er såpass voksen at jeg nå regner med at du tar ansvar for det du gjør». I andre kulturer gifter jenter seg når de er 13 år. En 13-åring kan gjøre mye, og noen gjør det også. Det er ikke bra, det er regelrett tåpelig oppførsel. Jeg kan ikke skjønne at vi skal dele ut penger til de som har oppført seg mest tåpelig.

- Men er ikke ei 13 år gammel jente et offer?

- I høyeste grad. Men i dette tilfellet også et offer for seg selv. Begge parter har opptrådt tåpelig. Han får to års fengsel, hun får ikke straff for det som har skjedd - og heller ikke penger.

Se også: Vil ikke premiere «tåpelig oppførsel» - nektet oppreisning

SLÅR TILBAKE: - Det er en utrolig stor undervurdering av dommerne i Norge. Det er sikkert ti prosent av oss som ikke har fulgt med i tida og ti prosent er kanskje raringer på andre måter. Men åtti prosent av oss er alminnelige og fornuftige folk som følger med i tida, sier sorenskriver Trond Våpenstad.