- De vet slutten kommer

Romferja Atlantis legger ut på siste reis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Hun har vært med oss lenge, og mange har kjent dette skipet i 25 år. Det blir bittersøtt. Hun har fløyet 31 ganger i rommet - 185 millioner kilometer - omtrent én tredjedel av det hun er designet for, sier NASAs oppskytingsmanager Mike Leinbach.

NASA har nå satt 14. mai - fredag i neste uke - som oppskytingsdato for Atlantis' oppdrag STS-132.

12 dager seinere lander romferja, som har alt fra Hubble-turer til frakt av sommerfugler til ISS på CV-en, for siste gang.

SISTE TUR TIL ROMMET: Atlantis står klar på plattform 39A på Kennedy Space Center i Florida. Romferja, etter 25 år i tjeneste, skytes opp for aller siste gang i neste uke. Foto: AP photo/NASA/SCANPIX
SISTE TUR TIL ROMMET: Atlantis står klar på plattform 39A på Kennedy Space Center i Florida. Romferja, etter 25 år i tjeneste, skytes opp for aller siste gang i neste uke. Foto: AP photo/NASA/SCANPIX Vis mer

Klikk deg fram i den interaktive grafikken over for å lese mer om turen.

De to gjenlevende romferjene opplever snart samme skjebne. Discovery flyr for siste gang i september, mens Endeavour setter endelig punktum for romferjeprogrammets nesten 40 årige historie tidligst i november.

Ferdig med fornektelse- Det er femten dager siden sist vi landet. Ni dager til vi skyter opp. Dette er tempoet teamet trives med, sa programmanager John Shannon i går, ifølge Associated Press (AP).

Slutten på romferjeprogrammet, og president Barack Obamas avlysning av måneprogrammet Constellation, har kastet NASA ut i en tid med usikkerhet og jobbkutt.

- De vet slutten kommer, og de forbereder sine planer. Vi har kommet forbi fornektelsesfasen som følger forandring, og vi er inne i utforsknings- og akseptdelen, sier Mike Leinbach.

Asteroide innen 2025Under et besøk på Kennedy Space Center i Florida 15. april, skisserte Obama landets nye plan for bemannet romfart. Den innebærer å sende astronauter til en asteroide innen 2025. Ti år etter går turen til Mars.

SLITT: Atlantis har fløyet 185 millioner kilometer. Foto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/SCANPIX
SLITT: Atlantis har fløyet 185 millioner kilometer. Foto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Det er en teoretisk mulighet for flere romferjeferder enn de siste tre på planen. Atlantis skal klargjøres som redningsferje dersom noe går galt under Endeavours siste oppdrag, slik at den ikke er i stand til å returnere trygt.

På grunn av dette har NASA en ekstern drivstofftank og ett ekstra sett boosterraketter som kan brukes til en «bonusflygning». Den er så langt verken avvist eller godkjent, og NASA sier de vil ha svar innen juni slik at de kan trene en eventuell besetning.

AVSKJEDSMANNSKAPET: Fra høyre: Kommandør Ken Ham, pilot Tony Antonelli og oppdragsspesialister Michael Good, Garrett Reisman, Steve Bowen og Piers Sellers. Foto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/SCANPIX
AVSKJEDSMANNSKAPET: Fra høyre: Kommandør Ken Ham, pilot Tony Antonelli og oppdragsspesialister Michael Good, Garrett Reisman, Steve Bowen og Piers Sellers. Foto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer
TESTET AVLYST UTSTYR: Barack Obama går inn for å avlyse Constellation-programmet, som inkluderte Orion-kapselen og Ares-rakettene. Likevel hadde NASA i dag en prøveoppskyting av systemet som skulle få astronautene i trygghet om noe gikk galt under oppskyting. Det er ikke kjent hvilket fartøy USA skal utvikle for bemannet romfart i framtida. Foto: AP Photo/Craig Fritz/SCANPIX
TESTET AVLYST UTSTYR: Barack Obama går inn for å avlyse Constellation-programmet, som inkluderte Orion-kapselen og Ares-rakettene. Likevel hadde NASA i dag en prøveoppskyting av systemet som skulle få astronautene i trygghet om noe gikk galt under oppskyting. Det er ikke kjent hvilket fartøy USA skal utvikle for bemannet romfart i framtida. Foto: AP Photo/Craig Fritz/SCANPIX Vis mer