Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De viktigste fredsprisene gjennom tidene

Her er Nobel-formann Thorbjørn Jaglands liste over de fem mest betydningsfulle fredsprisene siden 1901.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april 1987 aksepterte det norske Stortinget oppdraget med å dele ut fredsprisen, etter ønske fra Alfred Nobel.

I sitt testamente skrev han at fredsprisen skal gis til den «som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser».

De første Nobel-prisene ble utdelt i 1901.

Protest mot Hitler-regimet Carl von Ossietzky, i 1935: Prisen var en kraftig protest mot Hitler-regimet og nazismen, i tillegg til å være en hyllest til hans pasifisme. Det var jo på langt nær den første advarselen mot Nazi-Tyskland, men prisen ble i hvert fall viktig i å reise opinionen mot Hitler-Tyskland.

Kamp mot apartheid-regimet Prisene til Albert Lutuli i 1960 og Nelson Mandela i 1993 kan ikke sees atskilt. Begge var en støtte til kampen mot apartheid-regimet i Sør-Afrika.

Kjernefysiske våpen Linus Carl Pauling fikk i 1962 prisen for sin kamp mot kjernefysiske prøvesprengninger. Hans kamp førte fram til resolusjonen mot spredning av atomvåpen, som ble vedtatt i FNs hovedforsamling. Den er dag i dag hjørnesteinen i det internasjonale regimet mot spredning av atomvåpen.

Dialog øst-vest Det andre vendepunktet i etterkrigstida kom med Willy Brandt. Han åpnet opp for dialog mellom øst og vest i Europa, og dette skjedde mens den kalde krigen var på sitt høyeste. Han fikk Nobels fredspris i 1971. Brandts arbeid var forspillet til Berlinmurens fall og det nye Europa vi har i dag.

Midtøsten-mekling Mohammed Anwar Al-Sadat og Menachen Begin fikk prisen i 1978 for Camp-David avtalen som førte til en fredsavtale mellom Israel og Egypt. Dette var den første ordentlige fredsavtalen i Midtøsten, og gjelder fortsatt.

SYMBOL: Nelson Mandela (1918-2013) var den førende anti-apartheid-aktivisten i Sør-Afrika, og satt fengslet i 27 år for sin kamp. Så ble han Sør-Afrikas første mørke president (1994-1999), og arbeidet for forsoning og samarbeid. Mandela har vært en slags landsfader for det morderne Sør-Afrika, og en av de fremste politiske lederne på 1900-tallet Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
LÆRER, PREST OG POLITIKER: Albert Lutuli (1898-1967) var den første afrikaneren som ble nominert til og som fikk Nobels fredspris. Den sørafrikanske læreren, presten og politikeren var leder for ANC fra 1950-1958, da organisasjonen ble forbudt i Sør-Afrika. Han fikk prisen for sin ikkevoldelig kamp mot apartheid-regimet. FOTO: Wikimedia Commons
DØMT FOR LANDSSVIK: Tyskeren Carl von Ossietzky (1889-1938) var journalist og erklært pasifist og motstander til Nazi-Tyskland. Nazi-regjeringen dømte ham for landssvik og spionasje i 1931. Fire år etter fikk Ossietzky en slags oppreisning da han fikk Nobel fredspris. Nazistene i Tyskland nektet ham å motta prisen, og fredsprisvinneren døde i fangenskap i 1938.Foto: NTB Scanpix
TO NOBELPRISER: Linus Carl Pauling (1901-1994) var en amerikansk kvante- og biokjemiker, og er av mange ansett som det tjuende århundres kjemiker. Så er han også én av bare to personer som har mottatt to Nobelpriser, i både kjemi og fred. Fredsprisen fikk han for sin kampanje mot atomprøvesprengninger over bakken. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB Scanpix
FORUT FOR SIN TID: Willy Brandt (1913-1992) var tysk politiker som i ung alder drev undergrunnskamp mot regimet. Han emigrerte til Norge, og tok dekknavnet Willy Brandt (het egentlig Herbert Ernst Karl Frahm). Brandt mottok Nobels fredspris i 1971 for å ha rakt ut en forsonende hånd til Øst-Europa og styrket samarbeidet i Vest-Europa gjennom EEC-samarbeidet. Her fra selve overrekselsn, med Aase Lionæs, formann i den Norske Nobelkomiteen. FOTO NTB / Scanpix / Erik Thorberg.
DELT PRIS: Den egyptiske presidenten Anwar Sadat (1918-1981) og den israelske statsministeren Menachem Begin (1913-92) fikk delt fredspris for fredsavtalen Camp David, inngått mellom Israel og Egypt. Sadat ble seinere drept av en gruppe som mislikte fredsavtalen med Israel, samt Sadats åpne hånd mot USA. Foto: AFP / NTB Scanpix
DELT PRIS: Den egyptiske presidenten Anwar Sadat (1918-1981) og den israelske statsministeren Menachem Begin (1913-92) fikk delt fredspris for fredsavtalen Camp David, inngått mellom Israel og Egypt. Sadat ble seinere drept av en gruppe som mislikte fredsavtalen med Israel, samt Sadats åpne hånd mot USA. Foto: Scanpix / Arkiv