De vil banke Bush

Det var trangt på scenen da demokratenes presidentkandidater før helga møttes til den første av fire store valgdebatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Sju menn, en kvinne og en tom stol møttes i Albuquerque i New Mexico. Al Sharpton rakk ikke flyet. Den politiske spennvidden mellom dem er stor, og ingen av dem er noen karismatisk vinnertype. Men en ting er de enige om - å dundre løs på president George W. Bush for tap av liv, penger og anseelse i Irak.

To tredjedeler av amerikanske velgere kan ikke navnet på en eneste kandidat på demokratisk side, ifølge meningsmålinger.

Folk vet hvem Hillary Clinton er, men hun er ikke kandidat, i hvert fall ikke før i neste runde.

Hjelp fra Bush

Inntil på forsommeren i år var presidentvalget i 2004 ansett som helt uoppnåelig for enhver demokrat. George W. Bush hadde bunnsolid oppslutning og høyredreiningen i amerikanske politikk hadde gitt flertall til hans partifeller i samtlige føderale politiske organer i Washington D.C.

Så begynte det å rakne i Irak, det ble klart at krigen var startet på feil grunnlag, at okkupasjonen etter krigen var skandaløst planlagt og at USA hadde satt seg fast i en blodig og kostbar hengemyr. Nøyaktig det Bush hadde gått til valg på at han ikke ville gjøre. Den økende misnøyen med dette har åpnet en helt ny mulighet for demokratene.

Demokratene har i de siste tiåra gjort den erfaring at bare sentrumskandidater fra sørstatene har kunnet vinne presidentvalg, som Jimmy Carter og Bill Clinton.

Ingen av de som stiller i år tilhører akkurat den kategorien. De som gis størst sjanse i år er John Kerry, Howard Dean og Joe Lieberman. I tillegg kommer Richard Gephardt og John Edwards.

Outsider

I tillegg til de fem favorittene stiller: Carol Moseley Braun, Bob Graham, Dennis Kucinich og Al Sharpton.

En outsider er Wesley Clark, den tidligere NATO-sjefen som ennå teller på knappene om han skal stille.

Debatten i Albuquerque ble simultantolket til spansk, noe som understreker at nøkkelen til seier i 2004 trolig ligger i hvem som kan fange opp de spansktalende velgerne.

Howard Dean: Lege og tidligere guvernør i Vermont. Er sterk motstander av krigen i Irak. Vurdert som favoritt for øyeblikket.
Joe Lieberman: Senator fra Connecticut. Var visepresidentkandidat for Al Gore i 2000 og har et kjent navn. Stemte for krigen. Sentrumsorientert.
John Edwards: Senator fra Nord-Carolina. Ble ansett som en ny Bill Clinton, men har falt av lasset og strever nå med å skaffe penger.
John Kerry: Vietnam-veteran og senator fra Massachusetts. Stemte for krigen i Irak. Forsøker nå å distansere seg. Har stor militær troverdighet.
Richard Gephardt: Fra Iowa. Var tidligere demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus. Har mye av fagbevegelsen på sin side.