Birgitte Tengs-saken:

- De vil bare ha et svar

Brutaliteten bak drapet på Birgitte Tengs (17), gjør at påtalemyndigheten mener Johny Vassbakk skal dømmes til 17 års fengsel. For Birgittes foreldre er det én ting som er viktigere enn all form for erstatning.

TØFT: Birgittes Tengs' foreldre, Karin og Torger Tengs, satt sammen i retten tirsdag. Bistandsadvokat John Christian Elden ba nok en gang om at de skal få svar på hva som skjedde da deres datter ble drept. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFT: Birgittes Tengs' foreldre, Karin og Torger Tengs, satt sammen i retten tirsdag. Bistandsadvokat John Christian Elden ba nok en gang om at de skal få svar på hva som skjedde da deres datter ble drept. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): - Det første slaget med stein mot hodet kan ha vært impulsivt. Men han fortsetter. Han slår og slår og slår.

Slik beskrev statsadvokat Nina Grande opptakten til drapet på Birgitte Tengs (17) under tirsdagens prosedyre. Sammen med statsadvokat Thale Thomseth gikk hun grundig gjennom bevisene som de siste seks ukene har vært lagt fram i tingretten i Haugesund.

På tiltalebenken satt Johny Vassbakk (52), uten å reagere på opplesningen av de brutale detaljene om scenarioet påtalemyndigheten mener utspant seg på Gamle Sundveg natt til 6. mai i 1995. Han nekter fremdeles for å ha noe med drapet å gjøre.

- FORELDRENE ØNSKER SVAR: Tirsdag 20. desember foregikk prosedyrene i Birgitte Tengs-rettssaken der Johny Vassbakk er tiltalt. Reporter: Ralf Lofstad/Dagbladet. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen. Vis mer

- Klarte ikke å stanse

Statsadvokatene la i sin prosedyre vekt på nettopp brutaliteten i drapet, da påstanden om straffen skulle legges ned. I tillegg viste de til Vassbakks historikk med blotting, vold og overgrep mot kvinner i åra før og etter drapet.

Rettspsykiatriske rapporter har vært tema underveis i rettssaken. Der har det blant annet kommet fram at Vassbakk tidligere hadde store problemer med å stoppe når han ble nok seksuelt opphisset.

Både psykologene Atle Austad og Jorunn Øpsen, som begge har hatt Vassbakk til behandling, har tidligere slått fast at han mangler nødvendige verktøy for å stanse seg selv.

- Han tipper over og mister besinnelsen. Påtalemyndigheten mener noe av det samme har skjedd i denne saken. Han har vært seksuelt motivert, så flippet han over. Han klarte ikke å stanse seg selv. Omfanget av skadene på Birgitte viser etter vår mening en person som har mistet hemningene, sa statsadvokat Thomseth.

Påtalemyndigheten la så ned påstand om 17 års fengsel.

BEFARING: 23. november fulgte retten den ruta Birgitte Tengs tok for 27 år siden, det ble gjort en befaring på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Var et barn

- Det er brutaliteten i drapet. At Birgitte ble utsatt for massiv vold og et overgrep, og det faktum at hun bare var et barn, sier Thomseth til Dagbladet, på spørsmål om hvorfor aktoratet landet på sin påstand.

Bistandsadvokat John Christian Elden holdt også sin prosedyre tirsdag. Den innledet han med å lese opp et dikt Birgitte Tengs skrev da hun var 12 år. Et dikt som henger hjemme på veggen hos foreldrene, ved siden av et bilde av henne i bunad.

- Jeg tenkte jeg skulle ta med bildet og vise det fram her i dag, mens jeg leser diktet. Men så slo jeg det fra meg. For vi ser alle for oss det bildet hvis vi lukker øynene. Vi har sett det før - gang etter gang - hver gang denne saken har vært omtalt, sa Elden mens Birgittes mor tørket tårene.

Advokaten la ned påstand om totalt 1,2 millioner kroner i erstatning til Torger og Karin Tengs, men med en klar forutsetning - at Vassbakk blir dømt. Dersom det ikke blir noen dom, vil det heller ikke fremmes krav om erstatning.

- Det var sterkt for dem å sitte her i dag, og igjen høre detaljene i saken. Men de er her, for de har ønsket svar, sier Elden til Dagbladet.

- Hadde byttet når som helst

Han understreker samtidig at penger ikke er det viktigste for foreldrene i denne saken.

- Å få et svar har vært deres eneste mål siden 1995, og det er det fremdeles. Men uansett hva som blir resultatet her, så vil ikke foreldrene få noe klart svar på hva som skjedde, eller hvorfor. Det forsterker og forlenger sorgen langt utover det man kan forestille seg, sier Elden.

Foreldrene har tidligere oppfordret en gjerningsmann til å tilstå, slik at de kan få en endelig avslutning. Oppfordringen ble også gjentatt tirsdag.

Advokat Brynjar Meling forklarer hvordan Birgitte Tengs' fetter hadde det i vitneboksen under rettssaken. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Da kunne foreldrene funnet fred. Det er det de håper på. Det er det de ber om. Svaret på dette er langt viktigere enn noen form for erstatningskrav, og de hadde byttet pengene med svaret når som helst, sier bistandsadvokaten.

Vassbakks forsvarere, advokatene Stian Kristensen og Stian Bråstein, ønsket tirsdag ikke å kommentere aktoratets påstand eller prosedyre. Onsdag er det deres tur til å prosedere.

Da er det ventet at både hvordan DNA-beviset i saken har blitt avsatt på Tengs' strømpebukse, og personer de har trukket fram som potensielle kandidater som de anser som dårlig etterforsket, vil bli sentralt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer