Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistillit fra MDG - men «klimapartiene» får refs etter protester i Paris

- De vil bare plage folk

MDG fremmer mistillitsforslag mot regjeringen i dag, men møtes selv med kritikk etter helgas demonstrasjoner mot økte drivstoffavgifter i Frankrike.

PROTESTER: Resultatet av lørdagens protester var godt synlig flere steder i Paris dagen etter. Bevegelsen De gule vestene protesterer møt økte drivstoffavgifter og dyrere bensin og diesel. Foto: Thierry Plessis/PA Photos/ NTB Scanpix
PROTESTER: Resultatet av lørdagens protester var godt synlig flere steder i Paris dagen etter. Bevegelsen De gule vestene protesterer møt økte drivstoffavgifter og dyrere bensin og diesel. Foto: Thierry Plessis/PA Photos/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De såkalte klimapartiene er opptatt av å plage folk med dyrere bensin og diesel. Og plager man folk, så får man dem imot seg, sier finanspolitisk talsperson Helge André Njåstad i Fremskrittspartiet.

ADVARER: Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad mener MDG og andre såkalte klimapartier plager folk flest med økte avgifter.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ADVARER: Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad mener MDG og andre såkalte klimapartier plager folk flest med økte avgifter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Lørdag deltok om lag 5500 mennesker i protester i Paris, som etter hvert utartet og ble voldelige. Det er tredje helg på rad at protestbevegelsen De gule vestene demonstrerer mot myndighetens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel.

- Jeg har sympati med aksjonistene som protesterer mot økte avgifter, men jeg liker ikke virkemidlene som brukes, sier Njåstad.

Protestaksjonen har også spredt seg til Belgia og Nederland, men der har antall demonstranter vært betydelig lavere enn i Frankrike.

DIREKTE: Siv Jensen redegjør om regjeringens forslag til statsbusjett og nasjonalbudsjett for 2019. Vis mer

MDG forstår aksjonistene

Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talsperson Arild Hermstad sier han har forståelse for protestene i Frankrike, Belgia og Nederland. Det til tross for at MDG går hardest til verks av alle partiene på Stortinget når det gjelder å stramme til med grønne skatter og avgifter.

GJØR INNTRYKK: Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne sier protestene i Frankrike gjør inntrykk på ham.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
GJØR INNTRYKK: Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne sier protestene i Frankrike gjør inntrykk på ham. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Det er klart at disse protestene gjør inntrykk. Og det er nettopp derfor vi har lagt fram et alternativt budsjett som sørger for solid sosial omfordeling, sier han til Dagbladet.

- Med vårt opplegg vil en vanlig familie bare komme 400 kroner dårligere ut enn med regjeringens budsjett, selv om man flyr og kjører bil på linje med gjennomsnittet, fortsetter Hermstad.

VINNER ELLER TAPER? Forbrukerøkonomene Elin Reitan fra Nordea og Anne Motzfeldt fra Danske Bank forteller om hvem som vinner og hvem som taper på statsbudsjettet. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet. Vis mer

Stoler ikke på regnestykket

Hermstad sier partiet blant annet foreslår en klimabelønningsordning, der pengene fra økte drivstoffavgifter «deles ut» til vanlige folk som kjører mindre bil enn gjennomsnittet.

Men Njåstad i Frp har ikke tillit til MDGs økonomiske politikk skåner vanlige folk.

- Norge er et langstrakt land. Bor du i distriktene og er avhengig av bil, kommer du ikke like godt ut som dem som bor innenfor Ring 3 i Oslo og har tilgang til buss, bane og trikk. Vi har i stedet gjort det lønnsomt å kjøpe miljøvennlige biler, noe forbrukerne setter pris på, sier Njåstad.

Også i Norge har det vært aksjoner mot bomavgifter, dyrere parkering og bilfritt sentrum. Men Hermstad i MDG sier omfordeling er nøkkelen også her, i tillegg til et større og bedre utbygd ladenett for elbiler.

- Bilen trengs i Utkant-Norge, men den bør bli elektrisk så raskt som mulig. I Oslo går ni av ti kroner til å gjøre kollektivtrafikken bedre. Det har også en god omfordelingsprofil, sier han.

STATSBUDSJETTET 2019: KrF og regjeringspartiene er enige om neste års statsbudsjett. Dette har de blitt enige om. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- Må ha med folk

For to uker siden deltok om lag 300 000 mennesker i landsomfattende demonstrasjoner i Frankrike, og forrige helg deltok over 100 000. Men protestene fikk søndag et slags motstykke da rundt 65 000 mennesker deltok i en klimamarsj i Brussel med krav om strengere krav for utslipp av klimagasser.

- Det er selvsagt avgjørende å få med seg folk flest i klimasaken, som er vår tids viktigste sak. Vår jobb som politikere er å vise at det går an å ta klimahensyn uten at dette går utover vanlige folk, sier Hermstad og fortsetter:

Mange av bomprosjektene rundt om i landet stemmer vi dessuten imot, fordi pengene skal gå til nye veiprosjekter.

Mistillitsforslag

Mandag vedtas rammene for statsbudsjettet av Stortinget. Under den lange finansdebatten som ble innledet klokka 10, vil Miljøpartiet De Grønne fremme et mistillitsforslag mot regjeringen:

«Regjeringen Solberg har levert et forslag til statsbudsjett for 2019 som ikke vil innfri Norges vedtatte klimamål for 2020 og har ikke Stortingets tillit.»

Forslaget vil ikke få flertall, men MDGs talsperson Arild Hermstad avviser at det er snakk om en ren markering.

- Når Erna Solberg leverer et statsbudsjett som ikke legger opp til å nå klimamålene som Stortinget har vedtatt, bør hun ta konsekvensen av dette og gå av som statsminister, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!