De vil bli djevelens advokat

Advokater fra hele verden melder seg til tjeneste for å bli Saddam Husseins advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/PARIS (Dagbladet): I går gjorde det irakiske styringsrådet det klart at Saddam Hussein vil bli stilt for retten i Irak.

Abdul Aziz al-Hakim som leder styringsrådet sa i går at internasjonale observatører kan være til stede på rettssaken når den kommer opp, og at retten vil ta hensyn til internasjonale rettsregler.

Han sa ikke noe om Saddam kan dømmes til døden.

Det er en fargerik bukett med advokater som har meldt fra at de vil forsvare Saddam. En som dør av trang til å ta Saddam Husseins sak, er den franske advokaten Jacques Vergès. Han er allerede på plass i Irak for å forsvare sin venn Tariq Aziz, og har sagt at han «forbereder seg på» å også få Saddam som kunde.

Versting fra Russland

En annen er verstingen i russisk politikk, Vladimir Zjirinovskij, som nylig gjorde et brakvalg i den russiske nasjonalforsamlingen. Nasjonalisten som har sagt at med ham som leder vil russiske soldater snart «vaske beina i Indiahavet», har flere ganger besøkt Saddam i Bagdad, og betrakter seg som venn av eksdiktatoren.

- Jeg vil sende et brev til slektningene av den legitimt valgte presidenten i Irak, Saddam Hussein, med et tilbud om å forsvare ham, sier Zjirinovskij.

For ordens skyld: Han er utdannet jurist.

Forsvarte Sjakalen

Vergès har tidligere forsvart Gestapo-sjefen Klaus Barbie, terroristen Sjakalen, Slobodan Milosevic, seriemorderen Charles Sobrhaj, terroristene Georges Ibrahim Abdallah og Magdalena Kopp, Marlon Brandos datter Cheyenne, Omar Bongo samt mange FLN-medlemmer under Algerie-krigen.

Det er ikke rart at han kalles for djevelens advokat. Han elsker oppmerksomhet, og vedgår at han dyrker seg selv. At han ikke har så briljante resultater å vise til, er ikke noe problem - for ham.

- Jeg er en eventyrer, og har aldri tenkt karriere, sier Vergès.

«Bruddets teori»

Hans taktikk, som han nå akter å bruke for Saddam, kalles bruddets teori. Den går i korthet ut på å snu en situasjon på hodet.

Vergès er en mann full av mysterier. En dag i mars 1970 forsvant han sporløst og ble borte i åtte år. Han har aldri villet si hvor. Ifølge ryktene var han hos sin venn Pol Pot i Kambodsja.

Modellrettssak

I Italia har den eksentriske forsvareren Giovanni Di Stefano sagt han vil bli beæret hvis han får forsvare Saddam.

Han hadde nære kontakter til den serbiske massemorderen Arkan, som ble drept i et internt mafiaoppgjør i 2000, og betrakter seg som en venn av Milosevic.

I tillegg til disse har en lang rekke advokater fra Midtøsten, og fra verden for øvrig, tilbudt Saddam sine tjenester.

Kenneth Anderson ved Hoover Institute ved Stanford University sier han er sikker på at rettssaken mot Saddam blir åpen, og at han vil få tilbud om den beste juridiske assistanse.

POL POTS VENN: Jacques Vergès.
MILOSEVICS VENN: Giovanni Di Stefano.
VERSTING: Vladimir Zjirinovskij.