De vil bli framtidas politi

De er unge, norske og flerkulturelle - og de satser alt på å komme inn på Politihøgskolen. Vi skal følge dem fram til de nervepirrende opptaksprøvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I år konkurrerer 2399 søkere om Politihøgskolens 240 plasser. Kun 80 av søkerne - drøye tre prosent - har minoritetsbakgrunn. Av disse er 47 kalt inn til opptaksprøver. Dagbladet.no skal følge tre av dem gjennom forberedelsene.

- Vi kan gi politietaten mer innblikk i ulike kulturer, sier kurdiske Jasmina Ahmadi (22).

I likhet med norsk-pakistanske Omar Ahmed (21) og Shaheen Henna Hussein (27) skal hun gjennom opptaksprøver i slutten av mai. Konkurransen er beinhard. Alle må gjennom fysiske og psykiske tester, men minoritetssøkere kan møte kulturelle utfordringer som blir vel så tøffe.

- Mange nordmenn forbinder oss kurdere med æresdrap og lukket kultur. Jeg kan være med å endre det bildet, og kanskje åpne dører for andre, forklarer Jasmina.

Lang vei å gå

Politiet har ingen statistikk over hudfarge og bakgrunn i egne rekker. I 2001 fant imidlertid forfatteren og juristen Abid Raja at kun tolv av Oslos 1800 politifolk tilhørte minoriteter - slik nærmere tjue prosent av hovedstadens befolkning gjør.

Siden 1993 har det vært politiets uttalte mål å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn. I samme tidsrom har 46 studenter med slik bakgrunn fullført Politihøgskolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer