De vil bli framtidas politi

De er unge, norske og flerkulturelle - og de satser alt på å komme inn på Politihøgskolen. Vi skal følge dem fram til de nervepirrende opptaksprøvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I år konkurrerer 2399 søkere om Politihøgskolens 240 plasser. Kun 80 av søkerne - drøye tre prosent - har minoritetsbakgrunn. Av disse er 47 kalt inn til opptaksprøver. Dagbladet.no skal følge tre av dem gjennom forberedelsene.

- Vi kan gi politietaten mer innblikk i ulike kulturer, sier kurdiske Jasmina Ahmadi (22).

I likhet med norsk-pakistanske Omar Ahmed (21) og Shaheen Henna Hussein (27) skal hun gjennom opptaksprøver i slutten av mai. Konkurransen er beinhard. Alle må gjennom fysiske og psykiske tester, men minoritetssøkere kan møte kulturelle utfordringer som blir vel så tøffe.

- Mange nordmenn forbinder oss kurdere med æresdrap og lukket kultur. Jeg kan være med å endre det bildet, og kanskje åpne dører for andre, forklarer Jasmina.

Lang vei å gå

Politiet har ingen statistikk over hudfarge og bakgrunn i egne rekker. I 2001 fant imidlertid forfatteren og juristen Abid Raja at kun tolv av Oslos 1800 politifolk tilhørte minoriteter - slik nærmere tjue prosent av hovedstadens befolkning gjør.

Siden 1993 har det vært politiets uttalte mål å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn. I samme tidsrom har 46 studenter med slik bakgrunn fullført Politihøgskolen.

Til sammenlikning har 234 000 personer i Norge såkalt ikke-vestlig bakgrunn. Det vil ta lang tid før politiet gjenspeiler samfunnet det skal beskytte.

Flyktet fra Saddam

Jasmina er kurder født i Irak. Familien på to voksne og åtte barn kom til Norge som flyktninger fra Saddam Husseins regime i 1992. I dag bor Jasmina på Torshov i Oslo, og hun har tenkt på politiyrket i lang tid.

- De har en viktig rolle i samfunnet. Det virker som et interessant yrke, der ingen dag er lik.

- Hva synes familien din om at du vil bli politi?

- De lo litt av det i begynnelsen. Nå har de skjønt at det er seriøst, og alle er veldig positive, sier Jasmina.

- Mamma ber faktisk om at jeg skal komme inn nå, legger hun til og smiler.

Jasmina tror bakgrunnen hennes kan bli verdifull når hun en gang skal patruljere gatene. Ikke minst at hun snakker flytende kurdisk, norsk, farsi og engelsk, og forstår det meste som sies på arabisk og spansk.

Støtte hjemmefra

IT-studenten Farhan Omar - som bare kalles Omar - er født og oppvokst i Oslo. Foreldrene flyttet fra Pakistan for mer enn tretti år siden, og de støtter Omar i ønsket om å bli politi.

- I begynnelsen var de litt skeptiske, fordi de har dårlige erfaringer med politiet fra Pakistan. Men nå synes begge at det er veldig positivt.

Omar mener politiet trenger flere med minoritetsbakgrunn.

- Politietaten kan få god bruk for meg i saker der de involverte har innvandrerbakgrunn eller er asylsøkere. Jeg tror jeg lettere kan oppnå kontakt, sier Omar.

- Vi kan skape mer balanse, føyer Jasmina til.

«Gutteyrke»

Shaheen Henna Hussein har afghansk mor og pakistansk far, men er født og oppvokst på Grünerløkka i Oslo.

I likhet med Jasmina og Omar har hun alltid hatt lyst til å bli politi, men det var lenge utenkelig å prøve.

- Alle sa det var et «gutteyrke». Både familie og venner i det pakistanske miljøet mente jeg heller burde bli lege eller advokat, sier Shaheen.

- I innvandrermiljøet er det viktig å skaffe seg en utdanning med høy status. Er du jente og vil bli politi, så rister folk på hodet.

Politihøgskolens opptakskrav:

Formelle krav:

 • Minst fylt 20 år i løpet av opptaksåret
 • Førerkort klasse B.
 • Norsk statsborger
 • Plettfri vandel
 • Generell studiekompetanse
 • Minst karakteren 3 i norsk hovedmål

  Fysiske krav:

 • Bestå test i:
  - Lengde uten tilløp
  - Styrke
  - Kroppsheving i bom
  - Kondisjonstest
  - Svømme- og dykketest
 • God helsetilstand
 • Normalt fargesyn og synsstyrke

  Vektlegges:

 • Intervju
 • Personlige egenskaper
 • Utdanning
 • Muntlig og skriftlig fremstillingsevne
 • Høyde
 • Attester
 • Yrkeserfaring

 • Tror du Omar, Jasmina og Shaheen kommer inn på Politihøgskolen? Hvordan forbereder de seg? Følg dem her på Dagbladet.no/aspirant
 • Les også: - Politiet er avhengige av tillit Omar har i ettertid valgt å ikke være med videre i Dagbladet.nos aspirantserie. Han vil heller konsentrere seg fullt og helt om opptaket til Politihøyskolen. Dagbladet.no ønsker ham lykke til!

Gjennom utdannelsen til barne- og ungdomsarbeider, samt et år på folkehøgskole, traff Shaheen venner som avlivet myten om at politiet var en gutteklubb.

- Som ungdomsarbeider hadde vi jevnlig kontakt med bydelspolitiet. Da jeg fikk vite at det finnes pakistanske jenter i politiet, ble jeg så inspirert.

Dette er tredje gang Shaheen prøver å komme inn på Politihøgskolen. I 2002 ble opptaket for tøft, og i fjor førte sykdom til at det lille ekstra manglet under de fysiske testene.

- Men jeg gir meg ikke, ler hun.

Brobyggere

Omar, Jasmina og Shaheen tror at mange i innvandrermiljøer har et anstrengt forhold til politiet.

- Innvandrere med liten innsikt i det norske samfunnet, klarer ikke å kommunisere med politiet. I tillegg har mange opplevd en helt annen type politi i hjemlandet sitt, sier Omar.

- Ja, i Irak var politiet det verste du kunne tenke deg, legger Jasmina til. - Men det forekommer nok rasisme i norsk politi også, som i alle andre miljøer.

Alle tre peker på behovet for brobyggere mellom politiet og innvandrermiljøet.

- Jeg vil vise andre minoritetsungdommer at politiet er noe positivt, avslutter Jasmina.

POLITIDRØMMEN: Jasmina fikk prøvesitte en patruljebil på Sentrum politistasjon i Oslo. Det ga mersmak. Foto: LARS EIVIND BONES
MØTE MED POLITIET: Omar syntes det var spennende å møte polititjenestemenn på jobb. Foto: LARS EIVIND BONES
ALLE GODE TING ER TRE? Dette er tredje gang Shaheen prøver å komme inn på Politihøgskolen. - Nå har det blitt en slags besettelse, ler hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer