Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De vil drepe journalister, roper tolken. Så suser skuddene over hodet mitt

Det var kaos i Mosul i går da de irakiske regjeringssoldatene hadde overgitt seg og rømt. Plyndring preget byen da noen av Saddams menn kom tilbake. Dagbladets team ble beskutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSUL (Dagbladet): - Jeg liker ikke det jeg ser, sier Jasim Qasim og nikker mot mengden som har brutt seg inn i et av Mosuls matvarelagre. Også Mosul plyndres. I kaoset dukker Saddams menn opp.

De irakiske soldatene har rømt, men ennå er ikke amerikanerne eller kurdiske soldater her. Mens nasjonalbanken ranes og en menneskemengde slåss om pengesekkene, samler en annen gruppe mennesker seg foran de utenlandske TV-journalistenes kameraer.

Oppildnet av en kvinne som ankommer i en Chevrolet Malibu, Saddams tradisjonelle gave til spesielt betrodde tilhengere, begynner de å rope religiøse og nasjonalistiske slagord. Jeg er på vei vekk fra stedet idet TV-journalistene og deres biler angripes med spark og kolbeslag fra kalasjnikov automatgeværer.

Skudd over hodet

Ved et lyskryss på vei ut av sentrum treffer jeg mine kollegaer igjen. En pickup med kurdiske Pesh Merga-geriljasoldater har kommet dem til unnsetning og fungerer som livvakter, og jeg bestemmer meg for å slå følge.

Kortesjen har stoppet for å sjekke at ingen har blitt etterlatt da en svart luksuriøs Mercedes svinger opp foran bilen min. Fem sivilkledde unge menn sitter i bilen. Trolig er de Saddams menn - og en av dem stikker et kalasjnikov automatgevær ut av det ene bilvinduet og peprer løs.

- De vil drepe journalister, roper tolken min. Så suser skuddene over hodet mitt og sjåføren min.

Pesh Mergaene som har stått i skjul for Mercedesen stormer til.

- Ikke skyt meg, roper mannen med geværet. Jeg tilhører deres gruppe.

Han snakker arabisk og ikke kurdisk, og mangler kurdiske identitetspapirer.

- Du er en av Saddams sikkerhetspoliti, sier en av Pesh Merga-soldatene som avvæpner ham. Så føres han bort.

For noen timer siden var de store hallene fylt opp med tørrmelk, ris, sukker, te, matolje og vaskepulver innkjøpt som en del av FNs olje for mat-program. Nå er alt i ferd med å bli stjålet. Voksne og barn løper til og fra bærende på tjuvegodset.

- Vi har sluppet opp for mat, så nå tar vi det vi trenger, forklarer en mann i mengden.

- Men det tilhører ikke dem, innvender Jasim, som er grønnsakhandler i Mosul. Det er mange fattige mennesker som er sultne og som ikke kan komme hit for å stjele. I sentrum av Mosul, Nord-Iraks største by, settes det fyr på offentlige bygninger, banker og forretninger ranes og konkurrerende bander sloss om tjuvegods. Stadig høres skuddsalver. Desperate mennesker griper tak i meg.

- Vi trenger ikke nødhjelp, vi trenger ikke penger, vi trenger sikkerhet, roper en middelaldrende mann til meg.

- Amerikanerne har frigjort oss. Hvorfor beskytter de oss ikke mot dette kaoset? spør en annen.

Vil ha slutt

Nær det som var Det hemmelige politiets hovedkvarter i Mosul kommer en gruppe sjiaer løpende. En mann holder opp portrettet av Ayatollah Bakir al Sadr, en høyt respektert sjialeder henrettet under Saddams regime.

- Vi ønsker et demokratisk styre der alle religioner blir behandlet likt, forklarer Jamsim Muhammed Ali.

- Og vi ønsker å styre oss selv, men det vi trenger akkurat nå er stabilitet. Vi vil ha slutt på opptøyer og tyveri. Koalisjonsstyrkene må komme snart. Hvis amerikanerne inntar byen, vil vi samarbeide med dem. Hvorfor er de ikke her? Hele dagen har det gått rykter om at Saddams Republikanergarde skal overgi seg til amerikanerne. Forlatte pansrete kjøretøyer og stridsvogner forteller at de er i nærheten, men inne i Mosul ser jeg ingen irakiske militære, bare en håndfull kurdiske Pesh Merga-geriljasoldater og ikke en eneste amerikansk soldat. Det Kurdiske Demokratiske Partiet (KDP) har satt opp veisperringer på innfartsveiene til byen for å hindre både kurdiske soldater og sivile å ta seg inn i byen.

En egen stat

Tyrkia har truet med å invadere dersom kurdiske styrker får kontroll med de oljerike byene Kirkuk og Mosul i Nord-Irak.

Tyrkia frykter at slik kontroll kan være første skrittet mot en egen kurdisk stat, noe tyrkerne mener kan true selve Tyrkias eksistens siden de fleste kurdere bor i Tyrkia der de utgjør flertallet av befolkningen i mer enn halve landet. KDPs geriljasoldater har i 12 år kontrollert kurdiske områder i Nord-Irak mellom Mosul og grensen til Tyrkia. Kurdiske geriljasoldater inntok torsdag Kirkuk, men av frykt for tyrkisk invasjon har de fått ordre av sine ledere om å holde seg unna Mosul.

Det er Mosuls egne innbyggere som plyndrer byen sin.

PROTEST: Sjiaer med portrettet av Ayatollah Bakir al Sadr, en høyt respektert sjialeder henrettet under Saddams regime. <P><!--/BTEK3-->
DESPERAT PENGEJAKT: Sentralbanken ranes i Mosul. <P><!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
KOM FOR SEINT: Kurdisk milits blir hilst velkommen av milits fra arabiaske stammer i Mosul i går. Araberne var for få, og kurderne kom for seint. Igjen plyndret irakere sin egen by. <!--/BTEK2--><!--BTEK3-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media