De vil ha hjelp av Hillary

Bekymrede ukrainere med utilslørt politisk budskap da Clinton kom til Kiev i dag.

EN HÅNDSREKNING: Aktivister fra kvinneorganisasjonen FEMEN rakte armene i være og ropte: «Hillary, hjelp oss!», da de demonstrerte i anledningen den amerikanske utenriksministerens besøk i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY/SCANPIX
EN HÅNDSREKNING: Aktivister fra kvinneorganisasjonen FEMEN rakte armene i være og ropte: «Hillary, hjelp oss!», da de demonstrerte i anledningen den amerikanske utenriksministerens besøk i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I morgentimene i dag ankom USAs utenriksminister Hillary Clinton Ukrainas hovedstad Kiev.

Fem nasjoners besøket, som ble avtalt for over en måned siden, er ifølge analytikerne ment å skulle stadfeste det gode forholdet mellom USA og de tidligere Sovjet-statene Ukraina, Georgia, Armenia, Polen og Aserbajdsjan, melder BBC.

Washington jobber fortsatt med å justere forholdet til Ukraina etter at Viktor Janukovitsj kom til makten.

I autoritær retning I løpet av sine første måneder har Janukovitsj vendt landet kraftig mot Russland. Siden han ble president har Janukovitsj gitt opp forsøket på å få Ukraina med i NATO, utvidet det russiske militære nærværet i Svartehavet og styrket handelsforbindelsene med russerne.

I Kievs gater er det blitt snakket nedtrykt om at «alt blir russisk nå» og at regimet beveger seg i autoritær retning.

Derfor var det neppe tilfeldig at aktivistene fra feministorganisasjonen FEMEN i dag hadde tatt oppstilling utenfor Hayat-hotellet i Kiev, for å komme med sitt utilslørte politiske budskap.

På bare bryst og på plakater sto det: «Velkommen». «Lær presidenten vår».

- Hillary, hjelp oss! ropte aktivistene, som har gjort det til sitt varemerke å demonstrere lettkledd eller toppløse.

FEMEN kjemper mot kjønnsdiskriminering, sexturisme og innskrenkning av demokratiet.

Trusler og overgrep Den siste tiden har feministene kommet med direkte beskyldninger mot den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU for å stå bak trakassering og mobbing av organisasjonens medlemmer. FEMEN mener de blir utsatt for trusler om vold og press fra universitetene der de studerer, skriver Kyiv Post.

Men beskyldningene og mistenksomheten mot statlige sikkerhetsmyndigheter og politi kommer også som følge av en serie overgrep mot politikere, journalister, vanlige borgere og næringslivsfolk.

Under besøket i Ukraina skal Clinton derfor også møte representanter for media og det sivile samfunn. USAs utenriksminister skal også møte Julia Timosjenko, som tapte valget for Janukovitsj.

Under samtalene mellom Clinton og Janukovitsj er det ventet at presidenten vil søke aksept for det han kaller en pragmatisk politikk, som både ser til Russland og Vesten, samt gehør for forsøket på å stabilisere økonomien.

Det internasjonale pengefondet IMF vurderer i disse dager om de skal gi Ukraina et gigantlån for å få økonomien på rett kjøl, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer