Landsmøte i SV

- De vil ha skatt på død

Sylvi Listhaugs løfte: Frp øker ikke skatter eller avgifter etter valget. Hun krever nå skattesvar fra de rødgrønne. Ap garanterer, på en måte, at arveavgiften ikke står opp fra de døde - mens SVs valgløfter koster milliarder.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert

Forrige helg hadde Ap landsmøte, denne uka er det SVs tur.

Vordende Frp-leder Sylvi Listhaug mener de rødgrønne må klargjøre hva slags skattepolitikk velgerne får med Jonas Gahr Støre som statsminister.

- SV vil gjeninnføre skatt på folks død. Å fjerne arveavgiften er noe av det beste Frp gjorde i regjering - men nå vil de gjeninnføre den.

Skatt på død

Sylvi Listhaug lekker trykk på ordet «de» - venstresida, de røde.

- Blir det en ny skatt på død dersom de kommer i posisjon? Vi vet SV vil ha det. Rødt vil jo ha skatt på alt. Da kan ikke Støre bare avfeie saken - alle partier i en regjering skal jo ha gjennomslag.

Listhaug peker på at Støre har sagt at hans drømmeregjering er Ap, SV og Senterpartiet. Trygve Slagsvold Vedum holder foreløpig SV ute av sine planer, i alle fall offisielt, mens SV ikke vil love at de går i regjering ved et eventuelt rødgrønt flertall.

Valgløftene SV-leder Audun Lysbakken legger fram denne helga koster flesk.

Gratis SFO og gratis tannhelse er løfter i milliardklassen. I tillegg kommer en rekke mindre velferdsreformer, lover Lysbakken.

Listhaugs skattegaranti

Pengene skal han hente ved å øke skattene, blant annet ved å gjenninnføre arveavgiften. Men Ap er imot.

Listhaug mener velgerne må få klare svar .

- Støre trenger masse skattepenger for å gjennomføre alle løftene sine, så vi er redd SV kommer til å vinne fram med kravet om å få tilbake skatt på død. Nå må Støre gi velgerne klarhet i hva slags skatter han kommer til å kreve inn dersom de vinner valget.

- Dette er en avklaring du krever av venstresida, men kan du svare for hvilke kompromiss Frp og Høyre kan finne etter valget?

- For Frp sin del kan jeg svare at jeg vi ikke kommer til å delta i samarbeid som innebærer økt skatte- og avgiftstrykk.

Mer konkrekt enn dét kan Listhaug ikke være.

- Vi lover å redusere skatte- og avgiftsnivået så mye som mulig. For oss blir det viktigste de neste fire årene å prioritere avgiftsreduksjoner fordi vi avgifter rammer de som har dårligst råd hardest.

Ingen SV-kravliste

I motsetning til for fire år siden, vil SV ikke gi noen konkrete punkter hvor partiet vil kreve gjennomslag for å gå inn i en rødgrønn regjering.

SV vil bruke mellom 6,3 og 7,8 milliarder kroner på å dekke alle nordmenns kostnader til tannhelse over 2000 kroner. Tannhelsereformen skal fases inn gradvis, til den til slutt gjelder for hele befolkningen, ifølge SV.

I tillegg vil partiet ha gratis barnehage, gratis prevensjon, gratis norskopplæring, gratis fritidstilbud til barn og unge, og gratis skolemat i grunnskolen.

Ap-garanti

Eigil Knutsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier partiet hans ikke kommer til å gjeninnføre arveavgiften bare fordi SV ønsker det.

- Dette er dødfødt kritikk fra Frp, som bare driver skremselspropaganda. Arbeiderpartiet lanserte vårt skatteløfte i fjor høst og er det eneste partiet som har kommet med et tydelig skatteløfte for hele neste Stortingsperiode: vanlige folk skal betale mindre i skatt, de rike mer og bedrifter det samme som i dag, sier Knutsen til Dagbladet.

Han legger til:

- Da Sylvi Listhaug satt i regjering sørget hun for at avgiftene for vanlige folk økte med 6,6 milliarder kroner. Listhaug burde rydde egne skap for skjellet før hun fyrer løs mot noe Arbeiderpartiet ikke har i sitt program. Hvor er garantiene fra Listhaug? Hvor mye skal kuttes i sykehus og kommuner som følge av at formuesskatten skal fjernes? Folk som trenger helsetjenester og ansatte i offentlig sektor går en usikker tid i møte med fortsatt borgerlig styre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer