Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De vil hevne seg på meg for arbeidet jeg har gjort i Martine-saken

Martine-hjelper Ahmed Aldiani (43) frykter for livet.

-REDD: Ahmed Aldiani (43) fra Jemen har vært en av Martine-stiftelsens viktigste bidragsytere i Norge. Neste uke tvangsreturneres han til hjemlandet, og 43-åringen sier han frykter hevn der fra personer som misliker hans engasjement i saken. Her sammen med advokat Karstein Egeland. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
-REDD: Ahmed Aldiani (43) fra Jemen har vært en av Martine-stiftelsens viktigste bidragsytere i Norge. Neste uke tvangsreturneres han til hjemlandet, og 43-åringen sier han frykter hevn der fra personer som misliker hans engasjement i saken. Her sammen med advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ahmed Aldiani (43) fra Jemen har vært sterkt engasjert i arbeidet med å få milliardærsønnen Farouk Abdulhak, som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen (23), utlevert til England.

Aldiani har, etter at han kom til Norge i 2009, hjulpet både Martine-stiftelsen og Martines familie i dette arbeidet.  

- Han har vært en av våre aller viktigste bidragsytere. Han har hjulpet oss med å opprette kontakt med støttespillere, få presseoppslag og å organisere flere demonstrasjoner i Jemen. Dette bidraget gjør at det er svært farlig for ham å returnere til Jemen nå, sier Odd Petter Magnussen, far til Martine til Dagbladet.  

- Ble truet I august i år fikk Aldiani endelig avslag på asyl i Norge, og han må returnere til Jemen sammen med sin kone og deres fire barn innen neste fredag. Også Aldiani selv mener hans engasjement i Martine-saken gjør ham spesielt utsatt i hjemlandet.  

DEMONSTRASJON I NORGE: Ahmed Aldiani har deltatt på flere demonstrasjoner for Martine-stiftelsen i Norge. Her foran Stortinget, sammen med blant andre Marcus Rolandsen. Foto: Privat
DEMONSTRASJON I NORGE: Ahmed Aldiani har deltatt på flere demonstrasjoner for Martine-stiftelsen i Norge. Her foran Stortinget, sammen med blant andre Marcus Rolandsen. Foto: Privat Vis mer

- Der tror jeg flere vil hevne seg på meg for det arbeidet jeg har gjort for Martine-saken, sier han til Dagbladet.  

Aldiani hevder at han flere ganger har mottatt konkrete trusler fra personer rundt den mistenktes far, Shaher Abdulhak, der han er blitt oppfordret til å holde seg unna Martine-saken.  

- Jeg har blitt bedt om å holde meg unna saken «om jeg og familien min vil unngå problemer». Og jeg har blitt stilt spørsmålet «Vet du ikke hvem du har med å gjøre her?» av personer nær Farouks far, hevder han.  

- Har opplevd drapsforsøk Leder for Martine-stiftelsen, Marcus Rolandsen, er også bekymret for Aldianis sikkerhet i Jemen.  

FRYKTER HEVN: Advokat Karstein Egeland, Ahmed Aldiani, leder av Martine-stiftelsen Marcus Rolandsen og Odd Petter Magnussen er redd Aliadi vil bli utsatt for hevn i Jemen fra personer som misliker hans engasjement i Martine-saken i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRYKTER HEVN: Advokat Karstein Egeland, Ahmed Aldiani, leder av Martine-stiftelsen Marcus Rolandsen og Odd Petter Magnussen er redd Aliadi vil bli utsatt for hevn i Jemen fra personer som misliker hans engasjement i Martine-saken i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Retur til hjemlandet utsetter ham for stor fare. Stiftelsen har tidligere opplevd grove overgrep og drapsforsøk på våre støttespillere, sier Rolandsen.  

I sitt avslag skriver Utlendingsnemnda (UNE) at de har vurdert om Aldianis engasjement og eksponering i media i forbindelse med Martine-saken gjør at han står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur, eller annen umenneskelig behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet.  

Svekket troverdighet - UNE har i den forbindelse vært i kontakt med Landinfo som viser til at det ikke er eksempler på at jemenitter som har engasjert seg i Martine-saken er blitt utsatt for sanksjoner eller andre former for reaksjoner i hjemlandet, heter det i vedtaket.

Aldianis advokat, Karstein Egeland, mener det er feil av UNE å sammenlikne Aldianis engasjement med andre bidragsytere i Martine-saken.

MARTINE: Martine Vik Magnussen ble drept i London i mars 2008. 
Arkivfoto: Familien / Scanpix
MARTINE: Martine Vik Magnussen ble drept i London i mars 2008. Arkivfoto: Familien / Scanpix Vis mer

- Det finnes ingen andre som har engasjert seg like mye i saken som ham, sier Egeland, og fortsetter:  

- Jeg forstår at han frykter for sitt liv, og er redd han vil bli utsatt for overgrep i en eller annen form.

I sitt avslag skriver UNE også at Aldiadis troverdighet er svekket, og at deler av hans forklaring ikke kan legges til grunn. Vedtalet om asylavslag er på til sammen 22 sider. 

ETTERLYST: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak.  Foto:  Scan Press.
ETTERLYST: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak. Foto: Scan Press. Vis mer

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Shaher Abdulhak for kommentar i denne saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling