- De vil hogge meg i fillebiter

Tjostolv Moland har blitt kjørt ut i jungelen med militærfølge, for å lete etter nedgravd våpen. Advokaten følger etter i egen bil.

FØRT UT TIL JUNGELEN MED TO BÆREPOSER MAT:  Her sitter Tjostolv Moland minutter før han ble kjørt avgårde ut i jungelen med et militærfølge for å lete etter et nedgravd våpen. Drapsmistenkte Moland fikk ta med seg to bæreposer drikke og mat, som han hadde fått fra misjonær Jon Anders Bregård, på den 50 mil lange turen.  Foto: Espen Røst/DAGBLADET
FØRT UT TIL JUNGELEN MED TO BÆREPOSER MAT: Her sitter Tjostolv Moland minutter før han ble kjørt avgårde ut i jungelen med et militærfølge for å lete etter et nedgravd våpen. Drapsmistenkte Moland fikk ta med seg to bæreposer drikke og mat, som han hadde fått fra misjonær Jon Anders Bregård, på den 50 mil lange turen. Foto: Espen Røst/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet.no): Situasjonen i dag morges oppleves som høydramatisk for de to fengslede nordmennene i Kongo.

Tidlig i dag morges troppet flere vakter inn på cella og vekket den drapsmistenkte 28-åringen Tjostolv Moland i militærfengselet i Kisangani.

Uten forvarsel, og derfor helt overraskende både på Moland, advokaten og den norske ambassaderepresentanten Lars Ekmann, har etterforskningsleder Roger Wawara bestemt at 28-åringen skal fraktes ut i jungelen for å vise hvor han angivelig skal ha gravd ned et våpen.

- Trodde jeg skulle skytes i huet
Dagbladet var vitne til dramaet som utspant seg i borggården i militærfengselet i Kisangani. Etterforskningslederen, Tjostolv Moland og ambassadens representant Lars Ekmann diskuterte høylydt.

- De kom inn klokka seks om morgenen. Jeg trodde de skulle ta meg med der og da. Jeg var sikker på at de skulle skyte meg i huet, fastslo Moland med tydelig fortvilelse.

- Dere må ikke finne på å la meg være med dem alene. Det er livsfarlig, sa Moland før han snudde seg mot Dagbladets reportere og sa:

- Dette er helt vilt!

- Vil hugge meg i fillebiter
Diskusjonen pågikk i borggården mens kjøretøy og soldater ble klargjort til turen.

Ambassadens representant, Lars Ekmann, gjorde det klart overfor etterforskningslederen at ambassaden ønsket en norsk representant med på turen, og at han derfor selv måtte få være med for å sikre at alt går riktig for seg. Dette ville ikke kongoleserne gå med på.

Den militære etterforskningslederen Roger Wawara gjentok flere ganger at Moland ville være helt trygg og at det ikke var nødvendig med norsk representasjon på turen.

- Han er helt trygg. Vi har med soldater. Han er vår fange, og vi vil påse at ingenting skjer med ham, gjentok etterforskningslederen.

- Vi har en hel bataljon soldater som kan passe på ham, sa Wawara til slutt for å understreke et poeng.

- 200 som vil hugge meg i fillebiter, sa en tydelig stresset Moland som svar til etterforskningslederens forsikringer.

Får ikke være med

Ambassadens krav om å få være med på turen er blankt avvist av kongolesiske militærmyndigheter.

KLAR FOR AVREISE: I bakgrunnen sitter Tjostolv Moland klar for avreise ut i jungelen, sammen med et militærfølge som skal lete etter et nedgravd våpen. Moland og følget kjørte avgårde i bilen på bildet. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
KLAR FOR AVREISE: I bakgrunnen sitter Tjostolv Moland klar for avreise ut i jungelen, sammen med et militærfølge som skal lete etter et nedgravd våpen. Moland og følget kjørte avgårde i bilen på bildet. Foto: Espen Røst/DAGBLADET Vis mer

Men i forhandlingene ute i borregården fikk Ekmann gjennomslag for at Molands kongolesiske advokat får være med. Han vil således representere norske myndigheter og rapportere tilbake til Ekmann.

To kjøretøy, en Mitsubishi Pajero og en pickup-lastebil stod nå klare til å ta med seg nordmannen 500 kilometer inn i villmarken, der militære myndigheter vil ha ham til å vise hvor han skal ha gravd ned et våpen under flukten for to uker siden. 

Vil ta tre dager
Norske myndigheter var ikke varslet om den plutselige utflukten. Derfor kom det svært overraskende i dag morges.

Turen vil trolig ta minst tre dager, der den første dagen vil gå med til transport de omlag 500 kilometrene ut til nasjonalparken der våpenet skal være gravd ned. Først i morgen vil selve letingen kune starte. Deretter vil transporten tilbake til fengselet ta minst en dag.

Fikk ringe far

Ved 12-tiden forlot kortesjen, bestående av Pajeroen og pick-up-lastebilen fengselet.

I Pajeroen sitter Moland i den midtre seteraden med en soldat på den ene siden og to på den andre. I tillegg  har etterforskningsleder Wawara sjåfør og ytterligere tre soldater med seg i bilen. I alt ni personer. I pick-up-lastebilen kjører Molands advokat og en tolk.

Moland fikk med seg to bæreposer med mat og vann, som han hadde fått fra misjonær Jon Anders Bregård, på turen. I tillegg har advokaten hans, som følger etter i egen bil, fått med 80 dollar i kontanter ti Moland fra misjonæren.

Før avreise fikk 28-åringen ringe hjem til faren, Knut Moland jr. via mobilen til ambassaderepresentant Lars Ekmann.

Det er nå usikkert når han vil returnere til fengselet. Turen er beregnet å ta minst tre dager.

FRAKTES UT NÅ: Militærmyndigheten vil ta Tjostolv Moland (28) ut på våpenjakt i jungelen nå. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FRAKTES UT NÅ: Militærmyndigheten vil ta Tjostolv Moland (28) ut på våpenjakt i jungelen nå. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer