Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De vil jo skape panikk, men dette er omtrent like farlig som en vanlig bombe

Terrorgruppa Den islamske stat (IS) hevder å ha laget en «skitten bombe».

UNDER PRESS:  Terrorgruppa Den islamske stat (IS) tok i sommer store områder Nord-Irak. Her har de en militærparade i sitt hovedsete Raqqa i Syria 30. juni. IS holder fortsatt på sine kjerneområder, men er under stort press fra irakiske sikkerhetsstyrker i områdene nord og vest for Bagdad. Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group / AP Photo / NTB Scapix
UNDER PRESS: Terrorgruppa Den islamske stat (IS) tok i sommer store områder Nord-Irak. Her har de en militærparade i sitt hovedsete Raqqa i Syria 30. juni. IS holder fortsatt på sine kjerneområder, men er under stort press fra irakiske sikkerhetsstyrker i områdene nord og vest for Bagdad. Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group / AP Photo / NTB Scapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS-krigere hevder på sosiale medier at gruppa har bygd en «skitten bombe» med 40 kilo uran fra universitetet i Mosul. En britisk IS-kriger skal ifølge avisa Daily Mirror ha påstått at en slik bombe ville føre til store ødeleggelser hvis den gikk av i London.

Men hvis de har en slik bombe, gir uranet liten grunn til bekymring, ifølge kjernefysiker Steinar Høibråthen.

- Alle bomber og eksplosjoner er farlige, men en skitten bombe og en atombombe er to helt forskjellige ting. En skitten bombe er en vanlig bombe, som terrorister lager rett som det er, sier Høibråten, som jobber som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

- Som en vanlig bombe Den irakiske FN-ambassadøren Mohamed Ali Alhakim advarte mot uranet allerede i juli. Da varslet han om at hele 40 kilo uran kan ha gått tapt til terrorgruppa Den islamske stat da de inntok Mosul.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mener imidlertid at materialet som ble tatt ikke skal representere en sikkerhetsrisiko, fordi det er lavt anriket uran. Det kan du ikke lage en atombombe av, sier Høibråten.

- Det er ikke de 40 kiloene med uran som eventuelt vil drepe folk, det er eksplosjonen. Uran er ikke så radioaktivt, sier han.

- Masseforvirringsvåpen er et bedre navn på dette enn masseødeleggelsesvåpen. For de vil jo skape panikk. Men det er ikke strålingen som er det farlige her. Dette er omtrent like farlig som en vanlig bombe, sier Høibråthen.
  - Lite radioaktivt Han sier en skitten bombe ikke er vanskelig å lage. Det er heller ikke vanskelig for eventuelle terrorister å frakte uran.

- Ettersom uran er relativt lite radioaktivt, så det er ikke veldig vanskelig for terroristene å omgås det. Du kan frakte en klump med uran i bagasjerommet på en bil. Men da det ikke er så radioaktivt, vil det heller ikke skape så stor forurensning, sier Høibråthen.

Selv om uran kan bety problemer i oppryddingsarbeidet, er det altså eksplosjonen som er det farlige, ikke strålingen.

- Jeg har vanskelig for å se at de skal kunne bruke det på noen annen måte enn å bare legge det ved siden av en vanlig bombe. Du kan jo alltids legge en klump uran ved siden av ei bombe og håpe at det sprer seg utover. Problemet er jo å fordele radioaktiviteten, og det er ikke så enkelt, sier Høibråthen til Dagbladet.

• Les også: Så våpenmektig er IS

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling