DEMONSTRERER: Mødre og unge, bosatt på Grønland i Oslo, har sett seg leie av åpenlys narkotikahandel, vold og bråk i nabolaget deres. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
DEMONSTRERER: Mødre og unge, bosatt på Grønland i Oslo, har sett seg leie av åpenlys narkotikahandel, vold og bråk i nabolaget deres. Foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer

De vil krige for å få tilbake lekeplassene til barna

Mødre og unge på Grønland i Oslo er lei av all narkotikasalget og volden i nabolaget deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Jeg føler meg utrygg i mitt eget nabolag. Jeg har nummeret til politiet klart på mobilen når jeg går hjem på kveldstid, sier Ida Evita Thorstensen (21) til Dagbladet.

Sammen med moren sin Mette og flere andre i nabolaget på Grønland i Oslo har de gått sammen. De ønsker å få slutt på åpenlys narkotikahandel og bruk, voldsomme gjenger, vold og rekruttering av barn inn i kriminaliteten rundt leilighetene deres.

Dagbladet har i det siste omtalt kriminaltrendene i hovedstaden.

I sentrum og Gamle Oslo, som omfatter Grønland, er det klart flest ran og vold blant unge, viser en fersk trendrapport .

Okkuperte parker- Jeg har bodd her i 22 år. De siste to-tre åra har det bare blitt verre. Barneparkene brukes til narkohandel. Barna må leke hjemme og i sine egne bakgårder. Parkene er okkuperte, sier Mette Thorstensen.

Nå håper de å få med seg flere på å demonstrere mot forholdene i nabolaget. De planlegger underskriftskampanjer og har opprettet en Facebook-gruppe i et håp om å skape trygghet rundt hjemmene sine igjen. I det samme nabolaget ligger Norges største politihus - Politihuset på Grønland. Derfra føler de at de får lite hjelp.

- Vi ringer politiet når vi ser hva som foregår, men hvis de i det hele tatt gidder å komme, har alle forsvunnet. Jeg skulle ønske vi kunne ha noen å kontakte som vi kan få hjelp av, sier Elin Gjertsen til Dagbladet.

Krever stoppDe håper å kunne få mer politi i gatene, men har også tanker om hvordan de selv kan få slutt på aktiviteten.

- Vi må bli flinkere til å bruke parkene våre og presse ut de kriminelle. Vi må ta de tilbake til barna våre. Det må bli flere aktiviteter for barn og unge, slik at de ikke blir sugd inn i kriminaliteten. Klarer vi å forebygge dette, kan mange slippe å ende opp som narkoselgere. Vi har alle vokst opp eller bodd her, og vi elsker nabolaget vårt. Denne utviklingene må stoppe, sier demonstrantene.

Ida Evita Thorstensen tror ikke det ville vært nødvendig med demonstrasjoner og andre tiltak om aktiviteten hadde skjedd på andre siden av byen.

- Hadde dette vært på vestkanten hadde det blitt tatt tak i med en gang. Det er jeg sikker på, sier hun.