Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De vil omsette hat til holocaust

NEW YORK (Dagbladet): - Verden står overfor den verste av alle trusler: Terroristene prøver å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen og bruke dem som redskap til å omsette hat til holocaust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa president George W. Bush i FN i går, og fortsatte:

- De vil bruke kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen fra det øyeblikk de har tilgang til dem. Ikke et fnugg av samvittighetskvaler vil stanse dem, sa Bush, som formante statslederne som er samlet til den utsatte hovedforsamlingen i FN, til å støtte kampen mot internasjonal terrorisme i handling, ikke bare i ord.

Han takket for all sympati og kondolanser etter terrorangrepene, men fastslo at tida er inne til å følge opp med handling.

- Denne trusselen kan ikke skyves bort. Ikke noe forlik kan fjerne denne trusselen. Vår sivilisasjon, den vi alle deler, er truet, sa Bush fra talerstolen som i går var verdens best bevoktede. Bare dager før toppmøtet truet bin Laden FN og generalsekretær Kofi Annan. Han rettet også skyts mot de fleste landene i den arabiske verden, som også er representert i New York under toppmøtet.

Vil slå en kile

Det var et utspill som Bush ikke nølte med å snu mot lederen for terrornettverket al-Qaida. I talen påpekte Bush at bin Laden kaller Kofi Annan «en kriminell» og hele FN for «en forbryterorganisasjon». Hensikten var å slå en kile inn mellom bin Laden og de land som nøler med å ta avstand fra hans sak.

Den rykende ruinhaugen der World Trade Center sto, ligger bare et par kilometer unna FN-bygningen på bredden av East River. Med over hundre statsledere samlet under samme tak, var toppmøtet i går oppgradert til det Secret Service kaller «en hendelse av betydning for den nasjonale sikkerheten».

Bortvist

Natt til i går ble garasjeanlegget under FN-bygningen tømt for alle biler. Det var utplassert skarpskyttere på taket av FN-bygningen og tilliggende bygninger. Gatene omkring var avsperret og alle uten gyldige passersedler for de ulike sjekkpunktene ble bryskt vist bort. Bombehunder snuste på alle kameraer som ble brakt inn i bygningen.

Ute i East River lå kystvaktskip og sperret all båttrafikk i hele går i en skipsled der det hver dag går lektere, tankskip og lystbåter i en jevn strøm. Motorveien på Manhattens østside var stengt. Trafikken midt på Manhattan korket seg mer enn den normalt gjør når FN samler verdens politiske elite.

Igjen stilte Bush dagens terrorister på linje med fascister og nazister under andre verdenskrig:

- Under andre verdenskrig lærte vi at det ikke er mulig å søke dekning for det onde. Vi besluttet at aggresjonen og ambisjonene til de onde må møtes med rask, resolutt og felles motstand før de truer oss alle, sa Bush, som ikke ble avbrutt av bifall én eneste gang under talen.

<B>INGEN VEI TILBAKE:</B> - Ikke noe forlik kan fjerne terrortrusselen. Vår sivilisasjon, den vi alle deler, er truet, sa president George W. Bush.
Hele Norges coronakart