Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De vil til det kalde landet»

ZINNWALD I TYSKLAND (Dagbladet): De sier at de vil til det kalde landet, altså Norge. Hvert år passerer opp mot ti millioner mennesker. Zinnwald er den mest beskyttede grensestrekningen i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekrutterer til kriminell aktivitet

Rett i fengsel - og rett hjem

De kommer om natta når tåka ligger tjukk over skogsområdene ved den tyske grensestasjonen Zinnwald, på grensa til Tsjekkia. Flyktningene som lykkes å ta seg inn i Tyskland har fri bane til hele Schengen-området - også Norge, men noen tragiske skjebner havner i grensefengselet.

Sjefen for Bundesgrenzshutzinspektion (Grensepolitiet) Zinnwald, Friedrich-Alexander Hoppe, forteller at han er helt klar over at han også gjør en jobb for Norge.

- Mange av de vi pågriper her sier at de vil til det kalde landet, altså Norge. Hvert år passerer opp mot ti millioner mennesker. Zinnwald er den mest beskyttede grensestrekningen i Europa. Vi har i alt 1600 grenseoffiserer i de seks kommunene som grenser mot Tsjekkia. Likevel vet vi at mange passerer oss og lykkes med illegal innvandring til Tyskland og resten av Schengenområdet, sier Hoppe.

Rundt Zinnwald er det store skogområder.

I gjennomsnitt er det 230 tåkedager i året. Da virker ikke det varmesøkende kamerautstyret på helikopteret som søker etter illegale innvandrere som forsøker å ta seg inn i Tyskland - med eller uten hjelp av profesjonelle smuglere.

Dagbladet blir med på nattpatrulje sammen med grensesjef Hoppe. Fra tidlig kveld har han utplassert en godt utstyrt bil langt inne i skogen. Mannskapene er utstyrt med varmesøkende kamera og skjerm som viser alt liv i bevegelse. Det ser ut for å bli en rolig natt. Vi ser bare en flokk rådyr som beiter en kilometer borte.

Alarmen går

Klokka 03.15 går alarmen i beredskapssentralen i grensestasjonen.

Vi blir med.

Inspektør Hoppe kjører i stor fart mot et lite tettsted noen få kilometer fra stasjonen. Der har guttene hans stått i bakhold og plukket to menn og en kvinne som har tatt seg gjennom skogen. De var bare kommet noen meter inn på tysk jord da de uniformerte grensevaktene stormet fram fra sitt skjulested.

En mann i midten av 20-åra blir presset inn mot en husvegg. Han må holde armene opp, beina ut og gjøre seg klar for ransaking.

Kvinnen og den andre mannen føres inn i politibilene som har kommet til.

- Vi tror de er rumenere. De har for vane å ta seg gjennom skogen og stjele de første bilene de finner for å kjøre videre innover i Tyskland. I morgen blir de sendt tilbake til Romania, forteller Friedrich-Alexander Hoppe.

Det siste døgnet er 15 personer pågrepet av politiet på grensestasjonen til Tsjekkia.

- Ble bløffet

I fengselscella på grensestasjonen møter vi Manjit (25) fra Punjab. Han forteller i avhøret at han kom aleine til Praha, med fly fra New Delhi.

- Faren min solgte eiendommen vår og betalte smuglerne 17000 tyske mark for at jeg skulle bli hjulpet helt fram til Italia. I Praha ble jeg tatt imot av en mann fra Pakistan som skulle organisere smuglingen videre, men jeg ble bløffet. Derfor kom jeg over grensa til Tyskland aleine, sier han.

Inspektør Hoppe forteller oss at 25-åringen blir sendt tilbake til Tsjekkia, som var det siste landet han kom ifra.

- Han skal ha betalt for å komme til Italia og har fått garantier for at det skal skje. Derfor vil han sikkert ikke gi seg, men vi kan ikke gjøre mer enn å overlate problemet til Tsjekkia og seinere vil kanskje italienske grensemyndigheter finne ham. Før eller seinere kommer han dit han vil, sier Hoppe.

Falskt pass

I ei fengselscelle vekker vi opp en liten gutt, ei jente og mora deres fra Armenia. De er også pågrepet det siste døgnet da de forsøkte å ta seg inn i Tyskland. De kom sammen med to andre kvinner.

I annen celle sitter en smugler, en mann som sier han er kosovoalbaner, men som har falskt, makedonsk pass. Han fotfulgte fire indere over grensa og nådde fram til en tsjekker som ventet med bil på tysk side.

De fikk ikke kjørt mange meterne før de ble stoppet, pågrepet og tatt med tilbake til grensestasjonen.

- Jeg kjenner ikke inderne og kan ikke si noe om dette, sier han til Dagbladet.

FLUKTEN OVER: Denne rumeneren kom gjennom skogen fra Tsjekkia og ble pågrepet sammen med en annen mann og en kvinne straks de hadde passert den tyske grensa.Foto: ALEKSANDER NORDAHL
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling