<strong>TALTE STEMMENE:</strong> En av funksjonærene som talte stemmer i Glasgow hadde på seg landslagsdrakta. Det var flertall for å bli i EU i Skottland. Foto: NTB scanpix
TALTE STEMMENE: En av funksjonærene som talte stemmer i Glasgow hadde på seg landslagsdrakta. Det var flertall for å bli i EU i Skottland. Foto: NTB scanpix Vis mer

De ville bli i EU: Krav om egne avstemminger i Skottland og Nord-Irland

Og Spania hinter om Gibraltar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Storbritannia forlater EU.

Men skottene og nordirene ville bli.

I Skottland stemte 62 prosent «remain». Også i Nord-Irland var det flertall for å bli, med 56 mot 44 prosent av stemmene. I Wales vant «leave»-siden med 52,5 prosent.

At Storbritannia nå går ut, kan bane vei for en kamp for en ny folkeavstemming om skotsk uavhengighet.

- Det som skjer nå er en sakte oppløsning av den britiske unionen, sa Storbritannia-kjenner og tidligere presseleder Per Edgar Kokkvold da han var gjest i DBTVs sending i dag morges.

- Skottland får stadig større vilje til å bryte ut. Dersom England blir styrt av høyre-nasjonalister, så vil Skottland så snart som mulig søke seg ut av unionen, sa Kokkvold.

UKIP- toppen i ekstase: Nå kan jeg endelig finne meg en ordentlig jobb

Harry Potter-forfatter: «Goodbye, UK»

Det skotske uavhengighetspartiet, som leder den skotske selvstyreregjeringen, sier de vil gjøre alt de kan for å bevare forholdet til EU. Tidligere førsteminister Alex Salmond, nå utenrikspolitisk talsperson i partiet, sier ifølge avisa The Scotsman at de nå trolig vil søke å få til en ny uavhengighetsavstemming.

- Nå får man en ny nasjonalisme i England, som er høyreorientert, og som skiller seg klart fra den skotske. Det gjør at skottene i mye større grad vil få et problem med å bli i den britiske unionen, sier Per Edgar Kokkvold.

Harry Potter-forfatter JK Rowling var blant de mest profilerte tilhengerne av å beholde Skottland som en del av Storbritannia. I dag har hun skrevet «Goodbye, UK» på Twitter og slått fast at Skottland nå vil søke uavhengighet, «noe som ikke hadde behøvd å skje». Uavhengighetstilhengerne spekulerer allerede i om også Rowling nå vil være på deres side.

Hva skjer i Nord-Irland?

I Nord-Irland krever Martin McGuinness, leder av partiet Sinn Féin, ifølge BBC en folkeavstemming om hvorvidt Nord-Irland igjen bør innlemmes i Irland - partiets viktigste kampsak. Sammy Wilson, finansminister og representant for Democratic Unionist Party, mener på sin side at statsminister David Cameron må trekke seg.

- Nord-Irland trives også dårlig med at Irland vil bli delt på midten, med en grense man ikke har hatt på mange år, sier Kokkvold.

Han sier EU har undervurdert nasjonalstatenes betydning, og sier han er bekymret for framtiden i Storbritannia.

Spania på sin side har i dag morges foreslått «delt suverenitet» med Storbritannia på Gibraltar, ifølge AFP, noe som neppe er aktuelt for britene.

Og lederen for ytre høyre i fransk politikk, Marine Le Pen, hyller britenes beslutning om å gå ut av EU og krever en lignende folkeavstemning i Frankrike, melder NTB.

– Seier for frihet! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land, skriver lederen for Nasjonal front på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer