De ville bli i EU: Krav om egne avstemminger i Skottland og Nord-Irland

Og Spania hinter om Gibraltar.

TALTE STEMMENE: En av funksjonærene som talte stemmer i Glasgow hadde på seg landslagsdrakta. Det var flertall for å bli i EU i Skottland. Foto: NTB scanpix
TALTE STEMMENE: En av funksjonærene som talte stemmer i Glasgow hadde på seg landslagsdrakta. Det var flertall for å bli i EU i Skottland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Storbritannia forlater EU.

Men skottene og nordirene ville bli.

I Skottland stemte 62 prosent «remain». Også i Nord-Irland var det flertall for å bli, med 56 mot 44 prosent av stemmene. I Wales vant «leave»-siden med 52,5 prosent.

At Storbritannia nå går ut, kan bane vei for en kamp for en ny folkeavstemming om skotsk uavhengighet.

- Det som skjer nå er en sakte oppløsning av den britiske unionen, sa Storbritannia-kjenner og tidligere presseleder Per Edgar Kokkvold da han var gjest i DBTVs sending i dag morges.

- Skottland får stadig større vilje til å bryte ut. Dersom England blir styrt av høyre-nasjonalister, så vil Skottland så snart som mulig søke seg ut av unionen, sa Kokkvold.

Harry Potter-forfatter: «Goodbye, UK»

Det skotske uavhengighetspartiet, som leder den skotske selvstyreregjeringen, sier de vil gjøre alt de kan for å bevare forholdet til EU. Tidligere førsteminister Alex Salmond, nå utenrikspolitisk talsperson i partiet, sier ifølge avisa The Scotsman at de nå trolig vil søke å få til en ny uavhengighetsavstemming.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer