Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nigeria-båtene:

- De ville ha en syndebukk, sånn er det bare

Den korrupsjonstiltalte orlogskapteinen sier personlige problemer og et skyhøyt konfliktnivå i Forsvaret er bakteppet for at det gikk helt galt med salgene av marinefartøy til Nigeria.

FORKLARTE SEG: Den korrupsjonstiltalte pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum forklarte seg i Oslo Tingrett i dag. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FORKLARTE SEG: Den korrupsjonstiltalte pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum forklarte seg i Oslo Tingrett i dag. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang snakker den korrupsjonstiltalte orlogskapteinen Bjørn Stavrum ut om hvordan det gikk til at Forsvaret solgte sju militære båter til Nigeria. Dagbladet har avslørt at forsvarets båter har endt opp hos en paramilitær organisasjon knyttet til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

- Det ble brukt 1,4 mrd kr på å oppgradere dem i 2002. De var noe av det fremste Forsvaret hadde, sa Stavrum i Oslo tingrett i dag om de seks MTB-ene som Tompolo kjøpte i 2013.

Saken fortsetter nedenfor.

Stavrum forklarte seg om en rekke personlige og profesjonelle vanskeligheter som ledet fram til salget. Overfor Dagbladet sier han at dagen var tung, men at det også var en lettelse.

- Dette har jeg gledet meg til. Det var deilig å endelig kunne begynne å fortelle min versjon, sier Stavrum til Dagbladet.

Alenefar

Han startet sin frie forklaring med å fortelle om sin egen bakgrunn, fra da han som ung mann i 1977 møtte til førstegangstjeneste på Evjemoen. Det ble starten på en 37 år lang militær karriere frem til han gikk av med pensjon sommeren 2014. Bare noen få uker før livet som yrkesoffiser var over, kom de første avsløringene i Dagbladet om de såkalte «Nigeria-båtene».

Det var en preget mann som fortalte om en svært vanskelig familiesituasjon der han etter at hans første ekteskap havarerte i 1988 satt gjeldtynget tilbake med aleneansvaret for tre små barn, hvorav ett av dem led av en svært alvorlig tilstand. I flere tiår har familien slitt voldsomt både økonomisk og sosialt, der han i starten opplevde å få null støtte fra det kommunale støtteapparatet.

Saken fortsetter nedenfor.

- Jeg møtte mange fordommer som offiser og alenefar, og holdt på å miste barna på grunn av dårlig økonomi, fortalte han retten.

Surrealistisk

Tilværelsen var i mange år svært utfordrende og tidvis dramatisk. Under forklaringen stoppet han opp flere ganger for å samle seg og tørke tårer. Det økonomiske uføret har fulgt ham hele veien, der han på et tidspunkt også ble tvunget til å selge huset.

Forsvaret var redningen. Etaten hadde vist svært stor forståelse for hans vanskelige livssituasjon og gjorde det de kunne for å tilpasse arbeidssituasjonen de spesielle omstendighetene familien var havnet i. Han beskrev Forsvaret som en fantastisk arbeidsgiver som har gjort mye for å ivareta og hjelpe ham og familien. Samtidig mente han å ha fått over gjennomsnittet gode skussmål i de avdelingene han hadde jobbet.

- Derfor er det helt surrealistisk for meg å sitte her nå. Økokrim har skapt sin egen verden etter sterkt politisk press. Og Forsvaret er ikke ute etter den hele og fulle sannhet. De vil først og fremst ha en syndebukk, sånn er det bare, sier Stavrum.til Dagbladet.

Gjennom stort sett hele karrieren har Stavrum jobbet med matriellforvaltning i Forsvaret, i Stavanger, Tromsø, Bergen, Horten og til slutt ved den omstridte salgs- og avhendingsavdelingen i FLO på Kjeller utenfor Oslo.

Vanstyre

Han beskrev en salgsorganisasjon i Forsvaret preget av underbemanning, vanstyre. Han ble bedt om å gjøre oppgaver som lå utenfor hans ansvarsområde, og som han ikke hadde kompetanse til. Videre beskrev han en salgsavdeling som ikke hadde noen anelse om hva det de skulle selge var verd. i 2010 ble det bestemt at støttefartøyet KNM Horten skulle selges.

Saken fortsetter nedenfor.

- Salgsverdien på den tiden ble satt til fem millioner kroner, men når Norsk megling og auksjon (NMA) setter i gang markedsføring, verdsetter de KNM Horten til 45 millioner kroner.

Og senere kom det bud på Horten som verdsetter båten til minst det dobbelte av det igjen, forklarte Stavrum i retten.

Men hverdagen i salgsavdelingen til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) var også preget av en mistenksom salgssjef Odd Stein Sundling Melsæter, som «gikk fullstendig av skaftet» når han mistenkte at det var noe galt med pengebruken. Sjefen kom også med direkte beskyldninger om korrupsjon, forklarte Stavrum i retten.

- Min sjef har over tid drevet nitidig økonomisk oppfølging av undertegnede. Han gikk stadig inn på kontoene jeg hadde ansvaret for og så på hvilke belastninger som ble gjort. Melsæter uttrykket stor bekymring for mitt forhold til NMA. Opptrådte jeg redelig? Mottok jeg penger under bordet? Det var en veldig vanskelig arbeidssituasjon, forklarte Stavrum

Melsæter ønsker ikke å kommentere dette. Han skal vitne i retten neste uke.

- MITT ANSVAR Å RYDDE OPP: Søreide måtte svare på spørsmål fra Gunvor Eldegard under høringen om hvordan båtene kunne havne hos paramilitære i Nigeria. Video: Stortinget Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media