Nigeria-båtene:

- De ville ha en syndebukk, sånn er det bare

Den korrupsjonstiltalte orlogskapteinen sier personlige problemer og et skyhøyt konfliktnivå i Forsvaret er bakteppet for at det gikk helt galt med salgene av marinefartøy til Nigeria.

FORKLARTE SEG: Den korrupsjonstiltalte pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum forklarte seg i Oslo Tingrett i dag. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FORKLARTE SEG: Den korrupsjonstiltalte pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum forklarte seg i Oslo Tingrett i dag. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang snakker den korrupsjonstiltalte orlogskapteinen Bjørn Stavrum ut om hvordan det gikk til at Forsvaret solgte sju militære båter til Nigeria. Dagbladet har avslørt at forsvarets båter har endt opp hos en paramilitær organisasjon knyttet til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

- Det ble brukt 1,4 mrd kr på å oppgradere dem i 2002. De var noe av det fremste Forsvaret hadde, sa Stavrum i Oslo tingrett i dag om de seks MTB-ene som Tompolo kjøpte i 2013.

Saken fortsetter nedenfor.

Stavrum forklarte seg om en rekke personlige og profesjonelle vanskeligheter som ledet fram til salget. Overfor Dagbladet sier han at dagen var tung, men at det også var en lettelse.

- Dette har jeg gledet meg til. Det var deilig å endelig kunne begynne å fortelle min versjon, sier Stavrum til Dagbladet.

Alenefar

Han startet sin frie forklaring med å fortelle om sin egen bakgrunn, fra da han som ung mann i 1977 møtte til førstegangstjeneste på Evjemoen. Det ble starten på en 37 år lang militær karriere frem til han gikk av med pensjon sommeren 2014. Bare noen få uker før livet som yrkesoffiser var over, kom de første avsløringene i Dagbladet om de såkalte «Nigeria-båtene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer