de Villepin blir ny statsminister

Pierre Raffarin trakk seg etter EU-nederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På søndag gikk franskmennene til valgurnene og stemte et tydelig nei til ny EU-grunnlov. Det ventes at president Jaques Chirac vil kjempe knallhardt for å gjenvinne både makt og popularitet etter søndagens jordskjelv.

Må få respekten tilbake

Allerede i går, få timer etter valgnederlaget, var de første følgene klare: President Chirac setter sammen en ny regjering. Blant dem som måtte gå, er statsminister Jean-Pierre Raffarin. Ifølge The Times leverte Raffarin avskjedssøknaden sin i går, bare noen timer etter at valgkatastrofen var et faktum.

Chirac valgte å utnevne Dominique de Villepin som Raffarins etterfølger, skriver Le Monde. de Villepin har vært Chiracs innenriksminister.

Tilsynelatende trenger Chirac en statsminister som både kan gjennomføre sosiale reformer og er i kontakt med den jevne franske mann og kvinne.


Nei på grunn av arbeidsledighet

Avstemningen handlet om EU-grunnloven, men at nei-siden vant handler like mye om at folk er grundig lei av at eliten bestemmer. I Frankrike er det viktig med den rette skolebakgrunnen og de rette kontaktene for å få makt både i det private og det offentlige.

Franskmennene er dessuten misfornøyde med Chirac, som nå har sittet ved roret i elleve år. Arbeidsledigheten er på nesten ti prosent, og slik har det vært siden begynnelsen av 90-tallet.

KRISE: I går var det krisemøte for medlemmene av den franske regjeringen. Statsminister Jean-Pierre Raffarin har levert sin avskjedssøknad. Foto: SCANPIX
KRISE: I går var det krisemøte for medlemmene av den franske regjeringen. Statsminister Jean-Pierre Raffarin har levert sin avskjedssøknad. Foto: SCANPIX Vis mer

I meningsmålinger ble arbeidsledigheten oppgitt som grunn nummer 1 til å stemme nei til EU-grunnloven. Som grunn nummer 2 kom frykten for at den franske velferdsstaten skal bli dårligere.

På tredjeplass kom velgernes frykt for at Tyrkia skal bli EU-medlem og at Europa dermed skal åpne grensene for muslimer.

ETTERFØLGEREN: Dominique de Villepin overtar statsministerposten og den vanskelige jobben med å vinne tilbake velgernes tillit.