Sikkerhetskontroll:

De villeste beslagene

Væpnet kylling, håndgranater og våpen i peanøttsmør: Dette er de villeste beslagene gjort på flyplasser i 2022.

GULLFUNN: Sikkerhetskontrollørene i TSA lager topp 10-liste for sine beste beslagleggelser hvert år. Nå er lista for 2022 klar. Foto: Transportation Security Administration.
GULLFUNN: Sikkerhetskontrollørene i TSA lager topp 10-liste for sine beste beslagleggelser hvert år. Nå er lista for 2022 klar. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer
Publisert

Hver eneste dag avdekker sikkerhetskontrollører på flyplasser verden over gjenstander som ikke er tillatt å ha med seg. De mildeste beslagleggelsene innebærer vannflasker, tannkremtuber og liknende.

Hvert år blir imidlertid en rekke gjenstander, som våpen og narkotika, forsøkt smuglet med om bord - og det skal ikke stå på kreativiteten når det kommer til smuglingsmetoder.

Lager topp 10-liste

Den amerikanske føderale etaten TSA, Transportation Security Administration, legger årlig ut en topp 10-liste over bisarre funn gjort i sikkerhetskontroller.

Det er fem dommere som velger ut de beste funnene på tampen av året. Rangeringen vurderes ut ifra kreativitet, skriver Washington Post - men de får også «poeng» for genialitet eller tåpelighet. Nettengasjement, bildekvalitet og rekkevidda til flyplassen er også medvirkende faktorer.

Gode fangster

- Denne lista er full av fine og ville fangster, sier Lisa Farbstein, en talskvinne for TSA, om topplista for 2022.

Hun forteller til Washington Post at lista er en anerkjennelse til sikkerhetskontrollører over hele landet for deres arbeid med å avsløre smuglere.

Tidligere år har listene blitt prydet med beslagleggelser av døde sjøhester i konjakkflasker, gassmasker, et film-rekvisitt-lik og andre rariteter.

Nå legger Farbstein fram lista over de villeste konfiskeringene for 2022 - fra dårligst til best:

Nr. 10: Kontanter i krykker

En passasjers krykker utløste alarmen på El Paso internasjonale lufthavn, grunnet en mistenksom klump i endestykket. Det viste seg å bokstavelig talt være skitne penger.

- Men hvorfor skjule noe som er tillatt gjennom en sikkerhetskontroll?! Det er ikke nødvendig, kommenterer Farbstein til Post.

Nr. 9: Håndgranat

Ifølge Washington Post og TSA, finner kontrollører overraskende mange håndgranater på flyplasser. Selv om de er inaktive, er de ikke tillatt fordi de kan skape panikk blant passasjerer på flyet, sier Farbstein:

- Gjem den i bilen din, gi den til en ikke-reisende, til oss eller ha den hjemme, kommenterer hun.

Denne granaten ble konfiskert på Milwaukee Mitchell lufthavn:

IKKE VELDIG HENDIG: Håndgranater har ingenting å gjøre på et fly, inaktive eller ei, forsikrer TSA-talskvinnen Lisa Farbstein. Foto: Transportation Security Administration.
IKKE VELDIG HENDIG: Håndgranater har ingenting å gjøre på et fly, inaktive eller ei, forsikrer TSA-talskvinnen Lisa Farbstein. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Nr. 8: Storfeprod

En storfeprod er en håndholdt enhet som vanligvis brukes til å få storfe eller andre husdyr til å bevege seg ved å slå eller stikke i dem. En mann forsøkte få med seg et par slike i gitarkofferten sin på Washington-Dulles lufthavn:

- Han hadde fått det med seg i innsjekket bagasje, sier Farbstein til Post.

STOR(FE)FANGST: Disse storfeproddene hadde kommet med, hadde de blitt sjekket inn. Foto: Transportation Security Administration.
STOR(FE)FANGST: Disse storfeproddene hadde kommet med, hadde de blitt sjekket inn. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Nr. 7: Pistol inne i en Playstation

Det var på flyplassen i Atlanta at en pistol ble funnet inni en Ps4. Det var ifølge Farbstein en gledelig fangst - og et kreativt påfunn.

Nr. 6: Hårstrikker med dop

På Boise lufthavn i Idaho forsøkte en kvinne å snike med seg flere klipsposer dop i et par store scrunchies-hårstrikker. Det var på hengende håret at dette ble fersket. Kvinnen ble overlevert til politiet.

PÅ HENGENDE HÅRET: Disse klipsposene med dop var godt gjemt - men ikke godt nok. Foto: Transportation Security Administration.
PÅ HENGENDE HÅRET: Disse klipsposene med dop var godt gjemt - men ikke godt nok. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Nr. 5: Kniv i PC

Etter at passasjerens PC utløste alarmen, slo en skarp TSA-kontrollør på Richmond lufthavn til. Etter å ha demontert PC-en fant nemlig vedkommende en kniv på innsida.

IKKE SKARPESTE KNIVEN I SKUFFEN: Vedkommende som forsøkte seg på dette trikset, lyktes ikke. Foto: Transportation Security Administration.
IKKE SKARPESTE KNIVEN I SKUFFEN: Vedkommende som forsøkte seg på dette trikset, lyktes ikke. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Nr. 4: Pistol i armslynge - glemte at den var der

En mann med armslynge vekket oppsikt i det han skulle gjennom kontrollen på Greater Rochester lufthavn. Røntgenapparatet meldte klart ifra, og kontrollørene fikk straks øye på en pistol mannen hadde gjemt i ermet.

Ifølge Farbstein skal mannen ha «glemt at han hadde den der».

ESS I ERMET: Mannen hevder å ha glemt pistolen i armslyngen. Foto: Transportation Security Administration.
ESS I ERMET: Mannen hevder å ha glemt pistolen i armslyngen. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Nr. 3: Våpen i peanøttsmør

Denne hendelsen fant sted på tampen av fjoråret, og rakk akkurat å smyge seg inn på topplista for 2022. En mann gjemte en demontert pistol i to krukker med peanøttsmør. Funnet ble gjort på John F. Kennedy Lufthavn.

Funnet kunne vært en hard nøtt å knekke dersom vedkommende hadde sjekket inn bagasjen framfor håndbagasje.

HARD NØTT: Kontrollørene fikk seg en overraskelse, da de oppdaget en demontert pistol fordelt på to peanøttkrukker. Foto: Transportation Security Administration.
HARD NØTT: Kontrollørene fikk seg en overraskelse, da de oppdaget en demontert pistol fordelt på to peanøttkrukker. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Nr. 2: Bevæpnet fjærkre

På Fort Lauderdale-Hollywood internasjonale flyplass ble en rå kylling beslaglagt grunnet sin noe spesielle stuffing: På røntgen-skannen ble det umiddelbart oppdaget en pistol dekket i plastikk inni fjærkreet.

RÅTT: En rå kylling fylt med våpen ble funnet i USA ifjor. Foto: Transportation Security Administration.
RÅTT: En rå kylling fylt med våpen ble funnet i USA ifjor. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Nr. 1: Fentanyl-skittles

Den store vinneren i 2022 ble fentanyl-godteriet fra Los Angeles lufthavn: To uker før Halloween hadde en reisende tatt seg bryet med å bytte ut innholdet i flere Skittles-poser og SweeTarts-esker med 12 000 piller med Fentanyl.

Ifølge TSA-talskvinne Farbstein var det et sjokkerende funn - men samtidig en «knallgod fangst».

IKKE VERDT BRYET: 12 000 narkotiske piller ble funnet i godteriposer på en flyplass i LA. Det ble ikke verdt strevet for gjerningsmannen. Foto: Transportation Security Administration.
IKKE VERDT BRYET: 12 000 narkotiske piller ble funnet i godteriposer på en flyplass i LA. Det ble ikke verdt strevet for gjerningsmannen. Foto: Transportation Security Administration. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer