De villeste konspirasjons-teoriene om flystyrten

«Flyet var fylt med lik». «Ukrainske myndigheter ville egentlig drepe Putin».

FLYVRAKET:  En separatist holder vakt ved flyvraket i Donetsk. Flystyrten har vært gjenstand for en rekke konspirasjonsteorier i Russland. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
FLYVRAKET: En separatist holder vakt ved flyvraket i Donetsk. Flystyrten har vært gjenstand for en rekke konspirasjonsteorier i Russland. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Malaysia Airlines flight MH17 styrtet i Donetsk torsdag i forrige uke. I Russland dukket det opp en rekke konspirasjonsteorier om tragedien i etterkant i noen av landets medier.

Det skal samtidig sies at andre medier har dekket saken på en mer edruelig måte. Men New Republic har samlet et knippe av de verste konspirasjonsteoriene som har versert om årsaken til flystyrten:

• Passasjerene var døde før flyet styrtet
• Flyet ble bedt om å ta en helt annen rute enn den vanlige
• Det hadde nylig blitt tegnet forsikring på flyet
• Ukrainske myndigheter tok feil av flyet, da det liknet veldig på Putins eget presidentfly, og at planen var dermed å drepe den russiske presidenten
• Flystyrten var et ledd i en amerikansk konspirasjon med formål å framprovosere en krig med Russland

 Dagen etter flystyrten kunne Channel One Russland «opplyse» om at det var USA, nærmere bestemt CIA, som sto bak.

De viste et dokument som angivelig skulle bevise at USA hadde planlagt å gjøre det samme under Cubakrisen i 1962. De konkluderte også med at «USA iscenesatte dette, fordi den ukrainske regjeringen ikke er sofistikerte nok til å gjøre det selv», ifølge NBC News.

- MH370 er MH17 Konspirasjonsteoriene florerer naturlig nok på nettet, også. En fiffig teori er at Malaysia Airlines flight MH17 som styrtet i Ukraina, egentlig er Malaysia Airlines flight MH370, som forsvant i mars i år. Det forsvant nemlig aldri, ifølge denne teoretikeren, det fløy i stede til en base i USA, før det ble fraktet til Nederland.

På dagen da flystyrten skjedde, var MH370, nå MH17, på vei til Malaysia. Om bord var det lik, ikke folk, og flyet gikk på autopilot. Siden take off ikke er mulig på autopilot, så forklares dette med at ekte piloter først fikk flyet til å lette før de selv hoppet ut i fallskjerm. Deretter gikk det på autopilot.

Flyet ble aldri truffet av en missil, det ble sprengt. For det var nemlig en bombe om bord på flyet, sånn som den bomben CIA plasserte på flyene 11. september 2001, ifølge konspirasjonsteorien.

Konspirasjonsteoretikeren reagerer også på at passene så nye ut, selv om det hadde vært ekplosjon og brann. Dermed er det duket for en teori om at passene ble lagt der etter at flyet hadde styrtet. Alle ofrenes Facebook-sider ble opprettet denne dagen, og media har ikke vist bilder av ofrenes familier. (Mediene har vist bilder av ofrenes familier, men angivelig ikke i Russland.)

- Det er veldig lite snakk om menneskelivene som gikk tapt i denne katastrofen. I stedet ser vi disse helt utrolige versjonene, som at noen faktisk har vært ute etter å drepe presidenten eller at noen har sett personer hoppe ut i fallskjerm fra 30 000 fots høyde, sier tv-analytiker Arina Borodina til New Republic.

Gleb Pavlovsky, en politisk rådgiver som hjalp Putin vinne sitt første valg, sier at mediene gjør folk redde.

- De blir traumatisert. De mister vettet, blir paranoide og aggressive, sier Pavlovsky.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer