MOTTATT SOM EN HELT: Jens Stoltenberg ble tatt imot som en superstjerne på Arbeiderpartiets landsmøte i dag.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTTATT SOM EN HELT: Jens Stoltenberg ble tatt imot som en superstjerne på Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- De vinner ikke med å bruke den type maktmidler

Jens Stoltenberg hardt ut mot Russland på Arbeiderpartiets landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NATOs generalsekretær, tidligere arbeiderpartileder Jens Stoltenberg, gikk hardt ut mot Russland da han møtte pressen etter at han ble tatt imot som en superstjerne på Arbeiderpartiets landsmøte i dag.

- Russland har et valg, de kan enten fortsette på en linje der de legger seg på konfrontasjon og mer isolasjon, eller Russland kan velge samarbeid og åpenhet mot NATO og mot vesten, sier Jens Stoltenberg.

- Vi vil hele tida jobbe for det siste, for det er Russland tjent med, og det er NATO tjent med. Så må vi bare gjøre det helt klart at de vinner ikke med å bruke den type maktmidler de nå har brukt, sier han videre.

- NATO beskytter alle medlemsland mot alle trusler, og så håper jeg at Russland på et eller annet tidpunkt forstår at det er i deres interesse å også begynne å samarbeide, ikke konfrontere, sier han videre.

En annen tid Stoltenberg opplyser at han har hatt møter med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter at han ble generalsekretær, men han har ikke truffet president Vladimir Putin.

- Jeg tror det reflekterer at vi lever i en annen tid når det gjelder forholdet mellom Russland og NATO, sier Stoltenberg.

- Det NATO har gjort, er jo å innstille det praktiske samarbeidet med Russland, men vi holder fortsatt kanalene for en viss dialog åpen, sier han.

Når Dagbladet ber ham vurdere den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa i dag, trekker han spesielt fram truslene fra IS i sør og Russland i øst.

- Etter nesten 25 år med redusert spenning i Europa, opplever vi økt spenning, usikkerhet og uforutsigbarhet, sier NATO-generalsekretæren.

- Dette er en situasjon som er annerledes og mer alvorlig enn vi har opplevd på mange år.

Økte budsjetter Han er derfor opptatt av at NATOs medlemsland må øke sine forsvarsbudsjetter.

- Vi ser et Russland som ruster betydelig opp, og har mulighet til å bruke militærmakt mot andre land. En del av svaret på dette er at vi ikke kan fortsette å kutte i forsvarsbudsjetter, vi må øke dem, sier Stoltenberg, som påpeker at Norge er ett av landene som har begynt å øke budsjettene.

- Mitt viktige budskap er egentlig at det er ingen motsetning mellom et sterkt forsvar og dialog, tvert imot mener jeg at tryggheten og forutsigbarheten et sterkt forsvar skaper, er grunnlaget for en god dialog med Russland, sier han.

- Min erfaring som norsk statsminister er at det at vi var med i NATO, og det at vi hadde et sterkt forsvar, det var det grunnlaget vi hadde i Norge for å ha et samarbeid og politisk dialog med Russland.

På pressekonferansen slår også Stoltenberg fast at det ikke er tvil om at det er russiske styrker i Øst-Ukraina.

- Dette er et brudd på Minsk-avtalen, og det undergraver muligheten til å få til en fredelig løsning i Ukraina, sier han.