De vokser i kjøtthagen

Å la kjøttet vokse i laboratoriet kan bli løsningen for de som har tenkt seg til Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De fleste jeg kjenner er ikke fornøyd med bare grønnsaker, sier forsker Morris Benjaminson ved 'Touro College Applied Bioscience Research Consortium' i New York, melder ABC News.

Benjaminsons forskerteam har klart å få biter av fisk til å vokse seg større i en næringsrik oppløsning. Nå skal de forsøke den samme teknikken på kylling og oksekjøtt.

Reisen til Mars

En av de store utfordringene i å få et bemannet romskip til planeten Mars er at de trenger mat. Å spise maten rett fra tuben kan bli litt ensformig i lengden. Det er beregnet at et romskip vil bruke to år tur-retur Mars.

Å fylle opp romskipet med mat, er også svært dyrt. Det amerikanske romfartssenteret NASA, melder at det koster rundt 180 000 kroner å frakte hver kilo fra jorda og opp i verdensrommet. Regninga helt fram til Mars blir langt høyere.

Det betyr at astronautene må dyrke mye av maten sin selv, kanskje til og med kjøttet.

NASA-prosjekt

Benjaminson og hans forskere er da også støttet av NASA når de forsøker å få kjøttet til å vokse. Forsøkene med fisk har vist at de klarte å øke mengden med 16 prosent i løpet av noen uker i en næringsrik oppløsning.

Forskeren tror også at fisken vil smake godt, uten at han foreløpig har fått smake. Helsemyndighetene i USA har foreløpig ikke gitt ham tillatelse til det.

Nå drømmer Benjaminson om en kjøttmaskin, hvor de optimaliserer forholdene slik at både oksekjøtt, kyllingkjøtt og fisk vokser raskere. En slik maskin vil også gi langt mindre avfall, noe som er viktig for NASA.

Ikke bare bra for NASA

Men selv om det kan høres ut som en lur ide for de som skal reise langt i rommet, ser NASA flere problemer med 'kjøtthager'.

I motsetning til grønnsaker vil kjøtt trenge det samme som astronautene for å trives - oksygen.

Derfor tror sjefen for NASAs biologiske program, William Knott, at de første astronautene som skal til Mars må belage seg på å bli vegetarianere.

Men forsker Benjaminson tror også at det må finnes flere anvendelsesmuligheter for hans kjøtthager på jorda.

Han lurer på om vegetarianere vil være mer positive til å spise kjøtt som er dyrket i et laboratorium. Han mener også at det finnes steder hvor det er uhensiktsmessig å ha med seg levende dyr, som stasjoner på Sørpolen.

- Men det er mange hindringer igjen. Dette er bare begynnelsen, sier Morris Benjaminson.

Les hele artikkelen på ABC News her.

<B>BIFF FRA HAGEN: Forsker Morris Benjaminson vil la biffen vokse seg fet. Han har allerede fått fiskestykker til å vokse.