Hjalp forvirret sel i Skien

De voksne så på - Peder tok grep

Selungen var på vei mot rådhuset i Skien da Peder brettet opp ermene og hjalp den tilbake i vannet.

PÅ AVVEIE: Da 13 år gamle Peder fikk øye på en sel på land i Skien sentrum tok han affære. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

13 år gamle Peder Wikheim Aas var på tur med mamma og besteforeldrene, da de så at mange hadde samlet seg ved laksetrappa i Skien sentrum søndag.

En selunge hadde forvillet seg opp av vannet.

Familien så at noen filmet selen, mens andre ringte etter hjelp. De gikk videre på kafé i tro om at selen snart ville bli hjulpet tilbake til sitt naturlige habitat.

Da de skulle dra hjem igjen en times tid seinere, var den fortsatt på land - og i retning rådhuset, forteller Peder. Det var da han tok saken - og selen - i egne hender.

Lokalavisa Varden omtalte saken først.

Hjalp selen tilbake i vannet

- Den så kjemperedd ut. Jeg synes det var trist å se at så mange ville ta bilder av den. Folk må jo klare å gjøre noe når ting står på spill, sier Peder til Dagbladet.

Mens mormor dirigerte trafikken ved veien der selungen befant seg, gikk 13-åringen bort for å løfte selen opp. Etter litt biting og sprelling fikk han godt tak rundt selen, og bar den bort til vannkanten før han slapp den uti vannet.

Mamma Janne Wikheim Aas legger til at flere av «tilskuerne» ringte til både Viltnemnda, politiet og Dyrebeskyttelsen. Det var sønnen som først reagerte på at ingen tok affære selv.

- Da Peder spurte meg om vi ikke kunne slippe den uti var jeg først ganske reservert. Kan man egentlig det? Hva gjør man egentlig med en sel? Men det er jo egentlig ganske logisk - man må bare hjelpe den tilbake i vannet, sier hun.

Advarer mot biting

Jannicke Johannessen, fagansvarlig for sjøpattedyr ved Akvariet i Bergen har sett videoklippet fra Skien, og forklarer hva som kan ha skjedd.

- Når de er så unge som dette, vet de ikke helt hva de skal være redde for. De har ikke helt skjønt hva som er farlig og ikke, så den har nok bare vært veldig nysgjerrig. Kanskje litt sulten og, sier hun.

Da mange mennesker samlet seg rundt den lille skapningen, kan den ha blitt forvirret og redd, og derfor ikke klart å finne veien tilbake til vannet.

SEL: Oslo politidistrikt melder at en selunge ligger på land like ved vannkanten ved Operaen i Oslo. Video: Privat. Foto: NTB Scanpix. Reporter: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

- Det er langt fra bra at den har vært så lenge på land uten at noen har tatt tak i det, så det er utrolig kult at denne gutten tok saken i egne hender, sier Johannessen.

Hun advarer samtidig om at seler er ville dyr som kan bite hardt. På grunn av bakteriene i selens munnhule kan man få betennelse i eventuelle sår. Derfor skal man i utgangspunktet kontakte fagpersoner med verneutstyr, som Viltnemnda, Mattilsynet eller politiet.

Fikk ros

Da sønnen brettet opp ermene var mamma Janne bekymret for nettopp det at selen skulle bite. Det gjorde den. Men Peder slapp unna uten sår. Han var selv mest opptatt av å bære på mest mulig varsom måte.

- Jeg tenkte «hvordan kan jeg skade den?». Jeg ville løfte den riktig og prøvde på det, men jeg skulle nok hatt grep på undersiden og.

Både Peder og Janne forteller at mange av dem som bevitnet redningsaksjonen, var svært imponerte.

- Mange synes det var bra gjort. De sa at det var modig, og at de aldri hadde turt det selv, sier Peder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer