RETT FØR ANGREPET: Dette bildet ble tatt rett før Lara Logan ble skilt fra resten av teamet og ble angrepet og utsatt for seksuelle overgrep av 200-300 menn på Tahrir-plassen i Kairo. Foto: Reuters/CBS News/Scanpix
RETT FØR ANGREPET: Dette bildet ble tatt rett før Lara Logan ble skilt fra resten av teamet og ble angrepet og utsatt for seksuelle overgrep av 200-300 menn på Tahrir-plassen i Kairo. Foto: Reuters/CBS News/ScanpixVis mer

- De voldtok meg med hendene

CBS-reporteren Lara Logan ble angrepet og utsatt for seksuelt angrep i 40 minutter av 200-300 menn på Tahrir-plassen i Kairo. Nå snakker hun ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CBS-reporter Lara Logan trodde hun skulle dø på Tahrir-plassen i Kairo da hun ble angrepet og utsatt for seksuelle overgrep, skriver The New York Times.

Logan var på Tahrir-plassen for å levere en sak til nyhetsmagasinet «60 Minutes» på samme kveld som Hosni Mubaraks regime falt, da den gode seiersstemningen gikk over til å bli truende.

- Alt gikk galt - Det var plutselig et øyeblikk da alt gikk galt, sier Logan til The New York Times.

Mens kameramannen Richard Butler byttet batteri, hørte egyptiske journalistkollegaer som var sammen med dem folk i nærheten snakke om at de ønsket å ta av Logan buksene.

- De lokale journalistene sa at vi måtte komme oss bort. Det var bokstavlig talt da de gikk til angrep på meg, sier Logan i sitt første intervju siden angrepet.

Logan ble dramatisk revet bort fra Butler, produsenten Max McClellan og livvakten hun hadde sammen med seg av en gruppe menn som rev av henne klærne, trakasserte og banket henne opp.

- Voldtok meg med hendene Logan anslår at angrepet varte i rundt 40 minutter og at mellom 200 og 300 menn var involvert.

STORE FOLKEMENGDER: I det som ellers var seiersstemning og feiring av at Hosni Mubaraks regime hadde blitt veltet, ble en forferdelig opplevelse for CBS-reporteren Lara Logan. Foto: Reuters/Mohamed Abd El-Ghany/Scanpix
STORE FOLKEMENGDER: I det som ellers var seiersstemning og feiring av at Hosni Mubaraks regime hadde blitt veltet, ble en forferdelig opplevelse for CBS-reporteren Lara Logan. Foto: Reuters/Mohamed Abd El-Ghany/Scanpix Vis mer

- For en lengre periode voldtok de meg med hendene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Logan vil ikke gå nærmere inn på overgrepet.

- Men det slo meg hvor nådeløse de var. De nøt min smerte og lidelse, sier hun.

Butler, McClellan, to lokalt innleide sjåfører var hjelpeløse fordi de ble overrumplet av de store mengdene. En livvakt klarte å holde seg sammen med Logan for en kort periode.

For McClellan var noe av det verste å se at livvakten til slutt måtte gi tapt og kom ut av folkemengden uten henne.

Kvinner opplever annerledes angrep Avisa skriver videre at saken illustrerer at kvinnelige journalister ofte blir utsatt for en annen type vold enn det mannlige journalister gjør.

VELTET: Hosni Mubarak ble veltet av et samlet folk som demonstrerte i alle de store byene. Arkivfoto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix
VELTET: Hosni Mubarak ble veltet av et samlet folk som demonstrerte i alle de store byene. Arkivfoto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix Vis mer

- Med seksuell vold har du bare ditt ord. De fysiske sårene gror. Du går ikke rundt med bevisene for angrepet på samme måte som om man mister en fot eller en arm i Afghanistan, sier Logan.

Hittil har de eneste kommentarene fra CBS News og Logan om hendelsen vært at hun ble utsatt for «brutale og vedvarende seksuelle overgrep og vold».

- Uttalelsen gjorde at jeg slapp å bære byrden alene, og unngikk at jeg tenkte på det som min lille skitne hemmelighet og noe jeg måtte skamme meg over, sier Logan.

Som følge av det seksuelle angrepet mot Logan har man forsøkt å belyse problematikken rundt kvinnelige journalister som blir angrepet seksuelt på jobb i konfliktsoner.

CBS News-sjef og en av sjefsprodusentene for «60 Minutes», Jeff Fager,  opplyser at man vil fokusere på nettopp dette i et innslag på det populære nyhetsmagasinet for undersøkende journalistikk.

KJENT REPORTER: Her poserer CBS-reporter Lara Logan foran en «60 Minutes»-plakat i arkivbilde fra 2004. Arkivfoto: AP Photo/Gregory Bull/Scanpix
KJENT REPORTER: Her poserer CBS-reporter Lara Logan foran en «60 Minutes»-plakat i arkivbilde fra 2004. Arkivfoto: AP Photo/Gregory Bull/Scanpix Vis mer

- Det er tabubelagt og jeg tror det er i Laras interesse og i vår interesse å bryte med denne tabuen, sier Fager.

ÅRETS KVINNE: Her mottar Lara Logan en amerikansk pris som Årets kvinne i 2007. Foto: AP Photo/Jason DeCrow/Scanpix
ÅRETS KVINNE: Her mottar Lara Logan en amerikansk pris som Årets kvinne i 2007. Foto: AP Photo/Jason DeCrow/Scanpix Vis mer