Sylvi Listhaug

- De vrir på alt jeg sier

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) er i åpen uenighet med statsminister Erna Solberg (H) og skaper gnisninger i regjeringen. Nå tar hun et oppgjør med kritikerne.

STÅR PÅ SITT: Sylvi Lishaug (FrP) har fått krass kritikk fra statsminister Erna Solberg etter at hun postet et innlegg på Facebook om at «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Nok en gang er Sylvi Listhaugs Facebook-aktivitet gjenstand for voldsom debatt, og skaper splid i regjeringen. Torsdag la eldre- og folkehelseministeren fra Frp ut et bilde av båter fulle av mennesker med teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter».

Listhaug har blitt anklaget for kynisme og moralsk havari. Samtidig gikk statsminister Erna Solberg mandag ut og sa at Listhaugs utspill ikke er regjeringens politikk.

Listhaug fortsetter å tale regjeringssjefen midt imot. Samtidig har debatten rast på sosiale medier. På sin egen Facebook-vegg har Listhaug blant annet skrevet dette om kritikerne:

«Ser at mange «gode og hjertevarme» i egne øyne nå er mobilisert til å gå inn på min Facebook-side for å hyle og skrike om mitt menneskesyn, kors og andre ting som dere selvoppnevnte godhetsapostlene skal moralisere over».

VALGKAMP: Det er under ei uke til kommune- og fylkestingsvalget. Sylvi Listhaug er på offensiven, og besøkte mandag Dagbladets valgbod. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VALGKAMP: Det er under ei uke til kommune- og fylkestingsvalget. Sylvi Listhaug er på offensiven, og besøkte mandag Dagbladets valgbod. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vil bare redde liv

- Det er en del som føler seg veldig gode selv ved å prøve å rakke ned på intensjonene til andre mennesker, som meg. Min intensjon er at vi skal redde flest mulig liv, og at det er moralsk riktig. Derfor er det viktig at politikken fører til at færrest mulig legger ut og bruker menneskesmuglere. Jeg vil bare redde liv, sier Listhaug til Dagbladet mandag.

«Jeg vil bare redde liv.» Sylvi Listhaug

- Mener du at de som er uenig med din retorikk og politikk er godhetstyranner?

- De svarer jo egentlig ikke hva de mener. Mener de at Norge skal ta imot båtmigranter, så mener de samtidig at vi skal føre en politikk som gjør at flere reiser og da vil det føre til at flere bruker menneskesmuglere og reiser ut. Det ønsker ikke jeg. Jeg mener det er feil politikk. Det høres veldig fint ut i første omgang, men resultatet blir ikke fint

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

- Kloakk

- Hvor kommer karakteristikken av meningsmotstanderne fra?

- Jeg ser at man har et behov for å heve seg selv opp på en pidestall og komme med nedsettende karakteristikker av andre og de intensjonene man har, sier hun.

- Er det nedsettende karakteristikker av deg også?

- Du kan ta deg en tur å se på kommentarfeltet, så tenker jeg du har litt å holde på med.

«De må begynne å høre på hva jeg sier og hva jeg skriver i stedet for å prøve å tråkke alt ned i søla.» Sylvi Listhaug

- Hvordan vil du karakterisere det?

- Kloakk. Du får lese og se.

- Vrir på alt jeg sier

- Mot deg?

- Ja, mot meg og mot den politikken vi står for. Det er det generelt på sosiale medier. Det er altfor mye stygge ytringer mot alle. Det er ikke bare vi som opplever det som politikere. Det hadde vært en stor fordel om debattklimaet hadde bedret seg.

- Noen mener at du bidrar til å forverre debattklimaet.

- Det er fordi de vrir på alt jeg sier og tar de verste intensjonene i det som legges ut. De må begynne å høre på hva jeg sier og hva jeg skriver i stedet for å prøve å tråkke alt ned i søla, sånn som jeg opplever at man prøver på.

- Også i båtflyktninginnlegget?

- Det gjelder veldig mye av det som jeg måtte komme med, sier eldre- og folkehelseministeren.

Vil sette dagsorden

Listhaugs utspill og Siv Jensens omtale av håndhilsenekten mot kronprinsen som «snikislamisering» skaper gnisninger i regjeringen. Erna Solberg har gått ut mot begge utspillene. For bare to uker siden var motsetningene i bompengesaken mellom Venstre og Frp så store at det tilsynelatende kunne velte regjeringen.

- Skaper du og Frp unødvendig mye bråk for denne regjeringen, Listhaug?

- Nei, nå er det valgkamp. Da er det helt naturlig at partiene er ute med sine standpunkt. Det gjelder i denne saken og i mange andre. Vi har tusenvis av flinke folkevalgte i kommune- og fylkesting som nå skal innvelges. Da er det viktig å være synlige med de sakene som vi er opptatt av og som går i samfunnsdebatten, og at vi bidrar til å sette saker på dagsorden, sier hun.

«I Norge er vi likestilt. Kvinner og menn håndhilser.» Sylvi Listhaug

- Kvinner og menn håndhilser

- Er det snikislamisering at noen velger å ikke hilse?

- Jeg ser at det brukes en religiøs begrunnelse. I Norge er vi likestilt. Kvinner og menn håndhilser. Det er sånn det er i Norge. Derfor mener jeg at det bør være praksisen, sier hun.

Listhaug måtte i mars 2018 gå av som justisminister da hun skrev på Facebook: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». Like før et mistillitsforslag mot henne skulle opp i Stortinget, trakk hun seg.

- Du har tidligere sørget for regjeringskrise og din egen avgang. Løper man en risiko ved slike innlegg?

- Nei, det er viktig å bruke muligheten i valgkampen til å kommunisere ut de standpunktene partiet har.

- Forstår du at disse utspillene vekker harme og reaksjoner?

- Det har det gjort i alle år. På 80- og 90-tallet så vekket det harme at vi mente at det skulle være krav om å lære seg norsk. Ettersom åra har gått, så har de andre politikerne og folk flest kommet mer og mer i retning av Frp’s politikk. De henger fremdeles etter, men det går nok den veien, sier Listhaug til Dagbladet.