ANKESAKEN I GANG: Thorleif Enger og hans medtiltalte i Yara-saken er nå på plass i Borgarting lagmannsrett, hvor ankesaken skal behadles. Enger ble i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for bestikkelser, men han og hans forsvarer Ellen Holager Andenæs (bildet) har anket. Foto: Dan P. Neegaard
ANKESAKEN I GANG: Thorleif Enger og hans medtiltalte i Yara-saken er nå på plass i Borgarting lagmannsrett, hvor ankesaken skal behadles. Enger ble i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for bestikkelser, men han og hans forsvarer Ellen Holager Andenæs (bildet) har anket. Foto: Dan P. NeegaardVis mer

De Yara-tiltalte om straffskyld: «No», «no» og atter nei

Ankesaken mot Yaras eks-sjef Thorleif Enger og tre andre er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ankebehandlingen av Økokrims straffesak mot Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger og tre andre tidligere Yara-topper er nå i gang i Borgarting lagmannsrett.

I Oslo tingrett fikk Enger i fjor sommer den strengeste dommen av de fire, da han ble dømt til tre års fengsel. Direktørene Daniel Clauw, Tor Holba og Ken Wallace fikk også fengselsstraffer, som alle ble anket.

«No», «no», «nei», «nei»

De fire er tiltalt for grov korrupsjon etter straffelovens paragraf 276, men har nå i formiddag gjentatt at de ikke erkjenner noen straffskyld.

«No», sa Wallace og Clauw.

«Nei», sa Enger og Holba.

Aktor, førstestatsadvokat Marianne Djupesland gikk deretter i gang med sitt innledningsforedrag.

- Bestikkelser

Djupesland forklarte hvordan Økokrim oppfatter en avtale om å overføre 4,5 millioner dollar til den libyske oljeministeren sønn Mohamed Ghanem - i en periode da Yara forhandlet med det libyske statsoljeselskapet om et samarbeid.

I 2007 ble 1,5 millioner dollar overført fra Yaras sveitsiske samarbeidspartner Nitrochem til en konto disponert av Mohamed Ghanem i Sveits.

Det hele virker ikke mindre suspekt av måten Nitrochem fikk refundert betalingen fra Yaras deleide selskap Balderton i Sveits: Via overprising av leveranser.

- Påtalemyndighetene mener at dette er bestikkelser, sa Djupesland.

I India var det sønnen til en høytstående indisk tjenestemann som ble lovet tre millioner dollar, og en million dollar som senere ble utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hong Kong og Jomfruøyene.

Forsøk på å skjule

Mens det ifølge Djupesland ikke er uenighet om de aktuelle transaksjonene, mener de tiltalte at det dreide seg om konsulenthonorarer.

Den forklaringen kjøper ikke Djupesland.

- Det er forsøk på å skjule bestikkelsen, skape en forklaring på det som skjer, sa hun i retten. Og selv om de tiltalte ikke selv foretok betalingene, mener Økokrim at de visste veldig godt hva som foregikk.

- Vi mener de har gitt sin tilslutning, sa Djupesland i retten.

- Vi bestrider dette

Forsvarerne holdt før lunsj korte innlegg hvor de sammenfatter sitt syn.

Kendrick Wallace' forsvarer Arild Dyngeland sier at faktaene om avtalen med Mohamed Ghanem og at han er sønn av den tidligere oljeministeren Shukri Ghanem ikke er omstridt. Han mener kjernen er om betalingen hadde sammenheng med farens rolle:

- Det er omstridt, sa Dyngeland, og: - Vi bestrider dette.

Han mente at betalingen i India var konsulentbetaling, og ikke hadde sammenheng med rollene til avtalepartens far, en høystående indisk tjenestemann.

- Avtalen hadde ingen sammenheng med hans roller, sa Dyngeland.

Ifølge Thorleif Engers advokat Ellen Holager Andenæs er kravet strengt - og heller ikke oppfylt - for at Libya-avtalen skal kunne kalles korrupsjon.

- Om avtalen ikke er inngått med far, er det ikke korrupsjon, sa Holager Andenæs.

- Høy forretningsmoral

Tor Holbas forsvarer Nadia Hall vektla Holbas rolle som varsler i saken - en rolle Økokrim ikke har villet anerkjenne.

- Tor Holba var den som brakte avtalen fram i lyset. Da han ble kjent med avtalen med Mohamed Ghanem, stoppet han betalingene. Er Tor Holbas varsling forenlig med at han skal ha medvirket?, spurte hun retorisk.

Hun sa også at det er «masse tidsnære, uavhengige bevis» som taler til Holbas fordel, og at hans historikk og erfaring i korrupsjonsutsatte land og, ifølge henne, høye forretningsmoral også er sterke argumenter for Holbas uskyld.

- Norgeshistoriens alvorligste

Saken har blitt beskrevet som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak.

Mens de fire tiltalte har nektet straffeskyld, har Yara erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner. I 2014 vedtok selskapet et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim, for grov korrupsjon i Libya, India og Russland.

Førstestatsadvokat i Økokrim Marianne Djupesland sa i går til Dagbladet at det ikke er nye beviser i saken, mens Thorleif Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs mener nye avhør avhør av sentrale vitner som tidligere ikke var tilgjengelige kan kaste nytt lys over saken.

I morges ble juryen presentert og lagdommer Mette Jenssen har redegjort for hvordan rettssaken skal foregå. Det gjøres lydopptak av saken, og til sammen åtte tolker vil oversette fortløpende til og fra fransk og engelsk.