- De yngre vil slåss og krige, de eldre vil tjene penger

Gamle fiender har skapt fred i Oslos underverden, men slåssivrige unggutter skaper uro i gjengmiljøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste ti årene har det vært flere drap, drapsforsøk og skyteepisoder mellom rivaliserende grupperinger i Oslos underverden.

Dagbladet.no vet at flere personer tilknyttet B-gjengen er siktet for drapsforsøk mot en person i det gamle Young Guns-miljøet, etter en knivstikking julaften i fjor.

Men etter skytingen på Granstangen i mars i fjor, der Ghulam Abbas, som nå er tiltalt i Nemesis-saken, og en person til ble skadet, har det ikke vært løsnet skudd mellom gjengene.

Ifølge Dagbladet.nos kilder er også konfliktnivået noe lavere. En årsak til dette skal være at «fraksjonen» som tidligere samarbeidet med A-siden og var bitre fiender med B-gjengen sluttet fred med B-siden, og nå heller samarbeider med den.

- Slåss for å markere identitet

Sosialantropolog Inger Lise Lien har forsket på gjengmiljøene. Hun mener det er et markant skille mellom de eldre og de yngre personene i gjengmiljøene.

- Det er gjerne en konflikt mellom de yngre og de eldre. De yngre vil i større grad slåss og krige, de eldre vil tjene penger, sier Lien, som er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, til Dagbladet.no.

Slik Dagbladet.nos kilder forklarer strukturene innad i gjengene er det ofte slik at de eldre som sitter nært toppen i hierarkiet sjeldent utfører kriminelle handlinger selv, de gir heller ordre om hva som skal gjøres.

Yngre medlemmer føler på sin side ofte behov for å vise styrke i slåsskamper, slik at de selv kan få en bedre posisjon i miljøet.

- De yngre vil slåss og krige, de eldre vil tjene penger

- De yngre slåss ofte for å markere identitet, for å markere hvem de er. At de er tøffe gutter og at alle skal se hvem de er. Men når de yngre slåss, tiltrekker de oppmerksomhet til gjengen. Dermed blir det problematisk for forretningene. For å drive forretning må en helst ha ro. Og da er det ofte problematisk å unge uten selvkontroll på lag, sier Lien.

Fredsavtaler

Dagbladet.no kjenner til at personer som mener de er blitt skutt på av personer fra grupperinger de tidligere rivaliserte med, nå ser på personene fra det samme miljøet som nære fortrolige venner og samarbeidspartnere.

- Det blir gjort allianser og avtaler mellom de verste fiender for å skape fred og ro, sier Lien.

Politiet mener at denne nye sammensetningen av miljøet kan være sårbar, selv om alliansepartnerne nå skal ha stor tillit til hverandre.

- Det kan plutselig være tilbake til det gamle fiendskapet igjen, understreker Øyvind Nordgarden, leder ved Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

En årsak til at konfliktnivået i gjengmiljøene i Oslo nå er noe lavere enn for kun få år siden er at A-siden og Young Guns-miljøet nå er betydelig svekket og tilnærmet ligger med brukket rygg.

Forsøker å bygge seg opp igjen

Samtidig er enkeltpersoner i dette miljøet stadig i konflikt med personer i B-gjengmiljøet, og politiet frykter at det kan smelle igjen når som helst, rett og slett fordi enkelte ikke tåler synet av hverandre.

Dagbladet.no har også opplysninger om at personer på A-siden nå forsøker å knytte til seg yngre menn i et forsøk på å bygge opp igjen styrken.

GJENGFORSKER: Inger Lise Lien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.